Gå direkt till innehåll
De vann första rundan av Venture Cup Väst

Pressmeddelande -

De vann första rundan av Venture Cup Väst

Höstens första vinnande entreprenörer i Venture Cup Väst har korats. I Sveriges ledande tävling för affärsidéer har en expertjury nu röstat fram vinnare i tävlingens två första moment Pitch & Affärsidé. Bland de Göteborgsbaserade idéerna hittar vi vattenrening med hjälp av textil, direktleverans av glutenfritt bröd till små caféer, ny lösning för webbannonsering samt interaktiva ridkläder som hjälper dig att sitta rätt på hästryggen. 

– Oroar du dig också för de allt fler larmrapporter om ökade halter av tungmetaller i våra vattendrag i Sverige? Maria Knutsson från Alingsås börjar sin vinnande pitch med att ställa en intresseväckande fråga. Tillsammans med teammedlemmarna Erik Woxlin och Sandra Melin tog hon hem den Västsvenska vinsten i Moment Pitch, Sveriges största videopitchtävling. Affärsidén WaterWeave, en lösning där textil används för att rena vatten, tog dessutom hem vinst i kategori Miljö & Energi i tävlingsmomentet Affärsidé. 

I Moment Affärsidé hittar vi även vinnare i kategorierna Människa & Samhälle, Life Science & Teknik samt Webb, Mjukvara & Media. Madlén Fondén vann i kategori Människa & Samhälle med en affärsidé som bottnar i ett vardagsproblem. Efter att gång på gång haft svårigheter att välja café tillsammans med glutenintoleranta vänner bestämde hon sig för att göra något åt det begränsade urvalet. Nu vill hon hjälpa små caféer med direktleverans av nybakat glutenfritt bröd. 

– Jag kan tänka mig att jag vunnit på grund av den stora luckan på marknaden när det gäller glutenfritt bröd på Göteborgs caféer. Jag tror att till och med många i juryn blev förvånade över att det inte finns ett större urval. Nu gäller det bara att jobba på och fortsätta påvisa behovet för denna idé! säger Madlén Fonden. 

Att fortsätta jobba vidare med sina affärsidéer kan vara lönsamt. Den 11 november är det deadline i Venture Cups Moment Affärsplan där 250 000 kronor står på spel. Teamet bakom WaterWeave, som redan vunnit i Moment Affärsidé och Moment Pitch, är fast beslutna om att fortsätta tävla:
– Ni kommer att få se ännu mer av oss! säger Erik Woxlin och skrattar. 

Nu återstår att se vilka som står som vinnare i Regionfinalen den 16 december och som därmed går hem med 100 000 kronor. En vinst i regionfinalen kan leda till en nominering till Venture Cups Sverigefinal nästa år där ytterligare 150 000 kronor ligger i prispotten.

Här är alla vinnare i Moment Pitch & Moment Affärsidé


Moment Pitch

WaterWeave
Erik Woxlin, Maria Knutsson & Sandra Melin
WaterWeave kan rena vatten från tungmetaller med hjälp av smarta textiler. Biomassa bunden till textil absorberar tungmetaller och kan på så vis reducera mängden tungmetaller i vatten. En av fördelarna med textilier inom vattenrening är möjligheten att tillverka stora tygareor på ett enkelt och kostnadseffektivt vis. WaterWeave vill vara en del av lösningen för en god och hållbar vattenmiljö.

Moment Affärsidé

Miljö & Energi
WaterWeave
Erik Woxlin, Maria Knutsson & Sandra Melin
WaterWeave kan rena vatten från tungmetaller med hjälp av smarta textiler. Biomassa bunden till textil absorberar tungmetaller och kan på så vis reducera mängden tungmetaller i vatten. En av fördelarna med textilier inom vattenrening är möjligheten att tillverka stora tygareor på ett enkelt och kostnadseffektivt vis. WaterWeave vill vara en del av lösningen för en god och hållbar vattenmiljö.

Människa & Samhälle
Gluten-Dist
Madlén Fondén
Jag vill leverera glutenfria alternativ till bröd och bakelser till små kaféer runtom i Göteborg. Produkterna skall vara konkurrenskraftiga i pris och tillgänglighet!

Life Science & Teknik
Vibrika
Robert Moberg, Niklas Johansson & Ida Herbertsson
Vibrika is developing smart and innovative equipment for sport practitioners; increasing the awareness and control over body position. The equipment is an interactive suit that with sensors reads the user's posture and gives direct feedback through vibrations, and a connected application with a web-service where the user can share accomplishments and download various celebrity profiles.

Webb, Mjukvara & Media
AdFenix
André Hegge
AdFenix gör det möjligt för webmasters att öka sina inkomster genom att sälja tillgång till sin webbplats användarsegment till annonsörer. Annonsörer får i sin tur effektivare annonsering genom att basera sina målgrupper på det data som webmasters tillhandahåller.

Här kan du se Sveriges alla vinnare:
http://www.venturecup.se/tavling/vinnare/

Om Venture Cup & Moment Affärsidé/Pitch
Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Sedan 1998 har tävlingen bedrivits med syfte att skapa tillväxt i Sverige. I Moment Affärsidé tävlar entreprenörerna med en kort beskrivning av sin affärsidé. I Moment Pitch ska entreprenörerna skicka in en 60-sekunders videopitch, där inga hjälpmedel eller redigering är tillåten. Nästa steg i tävlingen är Moment Affärsplan där deltagarna ska lämna in sin affärsplan till Venture Cup senast den 11 november kl. 13.00.

Kontaktperson
Jonna Knibestöl
PR- och marknadsansvarig
jonna.knibestol@venturecup.se
076-101 59 91


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt