Gå direkt till innehåll
Alumnibloggen: Content Central

Blogginlägg -

Alumnibloggen: Content Central

En spark i baken, dominoeffekt och scenskräck

Ibland händer bra saker av vad som kan tyckas vara en slump – och i bästa fall leder det vidare till ännu bättre saker. Så har det blivit för Content Central tack vare deltagandet i Venture Cup.

Jag behövde verkligen en spark i baken. Jag ju hade burit på en affärsidé i sju års tid. Den hade förvisso vuxit, utvecklats och tiden hade blivit mer mogen. Dessutom hade jag sista månaderna bestämt mig för att göra verklighet av idén och behövde göra en affärsplan. Men hade jag gjort det? Nej, inte ens fast jag hade intressenter som väntade på att få se den.

Så var jag våren 2013 på ett informationsmöte om Venture Cup och tänkte: "klart att jag ska skicka in en affärsplan och vara med". Sagt och gjort, jag knåpade ihop en affärsplan på ungefär 15 sidor och skickade in den med hela en minut till godo innan deadlinen hade passerats.
Jag kände att baken var nu sparkad! Därefter skulle mycket hända...

Content Central affärsidé bygger på att utgöra en redaktionell artikelbank med artiklar som frilansjournalister vill sälja till medier. Ungefär samma funktionalitet som bildbanker. Relativt enkelt, i teorin...

Hur som helst kom affärsplanen till slut med till pitchfinal i Region Nord. Här skulle det avgöras om jag skulle komma med till regionfinalen – eller inte. Att "pitcha" hade jag sällan gjort och inte heller inför en större publik. Jag har ju scenskräck! Lyckligtvis hade Venture Cup ett samarbete med Mikael Englund på Uminova Innovation och som skulle pitchträna med oss. Hur mycket effekt det hade är svårt att svara på, men bekantskapen med Mikael kom att ha det. Däremot gick själva pitchen bra och Content Central hamnade slutligen i regionfinalen i Sundsvall. Hur det gick? Vinnare i kategorin "Webb, Mjukvara & Media".

Nu skruvar vi upp tempot lite... Content Central gick dessutom vidare till Sverigefinalen i Malmö – inte bara i Venture Cup utan även i internationella tävlingen Creative Business Cup. Nerverna var självklart på helspänn under finaldagen. Jag skulle ju inte bara pitcha för en jury, utan två gånger för två olika jurygrupper. Jag? Men jag har ju scenskräck! På tio minuter gällde det att försöka hinna säga allt väsentligt – vilket känns som en omöjlighet. Det var dessutom omöjligt, men gick bra ändå. När dagen och kvällen var över stod jag stolt som Sverigevinnare i kategorin – och som Sveriges vinnare i Creative Business Cup. En bra början av sommaren!

Dock blev det en sommar med väldigt lite semester och väldigt mycket jobb. Jag tog kontakt med Mikael på Uminova Innovation för att försöka få plats i deras inkubator. Någon månad senare flyttade jag och min nyanställde kollega Andreas Waleij in i Uminova Innovations lokaler för att få tillgång till affärscoacher och bättre utvecklingsmöjligheter. Vi hade turen att få världens bästa Sara Olofssdotter som affärscoach, men engagerade så klart även andra affärscoacher. Det gäller ju att ta tillvara på möjligheter!

Efter ett antal månader fick vi förmånen att erhålla ekonomiskt stöd från Uminova och dessutom bra kontakter med Lena Fridlund-Forsgren på Almi Invest – som även de stöttade oss ekonomiskt. Nu var vi igång på riktigt! Eller nja... Vi hade i alla fall pengar att ta in en systemutvecklare, Erik Rönnberg. Det var mycket som skulle göras. Riktigt hur mycket hade vi inte riktigt förstått...

Genom Uminova Innovation och Almi Invest blev vi på senhösten nominerade till att delta i Born Global, ett utvecklingsprogram som drivs av Chalmers och Almi. Tio företag i Sverige får där möjlighet att under sex månader coachas och utvecklas för att vara bättre rustade vid etablering på en global marknad. Wow! Det kändes hur stort som helst.

Programmet inleddes i slutet av januari 2014 med en vecka i Silicon Valley. En fantastisk vecka med inspirerande föreläsare och spännande studiebesök. Verkligen en upplevelse för livet. Fortsättningen av Born Global-programmet bestod av träffar varannan vecka i Kista, ofta med pitchmoment inför publik. Pitcha? Jag? Jag har ju scenskräck, men nu hade jag åtminstone min kollega Andreas med mig. Och egentligen kändes det inte så läskigt längre – en känsla som kanske hade funnits där ett tag.

Under våren gick utvecklingen av tjänsten vidare. Det är verkligen som det sägs: "Det tar dubbelt så lång tid som du tror, kostar dubbelt så mycket och intäkterna är bara hälften så stora som du hoppas på". Men vi kämpade på! Medan Erik programmerade hela dagarna försökte jag och Andreas att träffa marknaden så mycket som möjligt. Just det sistnämna är det viktigaste man kan göra – träffa och prata med marknaden, för det är först då du får en indikation på om du verkligen är på rätt spår.

I mars 2014 var vi uttagna till Almis pitchtävling under Kapitalmarknadsdagarna i Åre. Pitchtävling? Jag? Jag har ju... inte scenskräck längre. Men lite pirrigt var det ändå. Det hela slutade med en delad andraplats, bra kontakter och tyvärr total avsaknad av skidåkning.

Almis intresse i vårt utvecklingsbolag ledde dessutom till att vi hamnade som topp-5 i den så kallade Tech 20-listan över Sveriges hetaste techbolag i inkubatorer. Tänk vad saker kan leda till! Otroligt kul.

Vi närmar oss sommar och en första beta-lansering av tjänsten – först och främst mot frilansjournalister. Själva idén med tjänsten är ju att medier snabbt och enkelt ska kunna hitta och köpa bra redaktionellt material. Då krävs det först och främst att det finns material. Lite hönan-och-ägget-situation – eller som det heter entreprenörsvärlden: "a two-sided market".

För att granska och godkänna artiklar behövde vi en redaktör och vi hade tur att få tag på Spirella-sångerskan och journalisten Åsa Mjörndal som skulle visa sig vara rätt kvinna på rätt plats. Under tiden som jag och Andreas rekryterade frilansjournalister arbetade Erik vidare med systemet. Den av mig beräknade tidsåtgången för utvecklingen hade visat sig vara grovt underskattad. Bara att kämpa vidare!

Först under hösten 2014 hade vi systemet tillräckligt klart för att lansera en betaversion gentemot Sveriges medier. Först släppte vi in ett begränsat urval för att få feedback och kunna rätta till funktioner och buggar. Nu först var vi (nästan) igång... Nu behövs bara uthållighet!

Redan sommaren 2013 hade arbetet påbörjats med att etablera kontakter med framtida finansiärer. Drygt ett år senare var det dags – och Dohi Venture tillsammans med Almi Invest gick in som investerare i bolaget. Nu fanns även uthålligheten. Nu kör vi!

Vi har idag ca 900 frilansjournalister som har anslutit sig till Content Central och ett hundratal anslutna mediekunder. Artikeldatabasen närmar sig 2000 artiklar och växer för varje dag. Tjänsten utvecklas hela tiden och vi itererar ständigt för att hitta riktigt rätt – ett arbete som aldrig får stanna upp. Vi har just börjat bli ett namn i branschen, även om det återstår mycket jobb. Om allt går som vi vill kommer vi att lansera Content Central även på internationell marknad under 2015.

Det kan tyckas för den som är oinsatt att vi har ridit på en framgångsvåg – men så är inte fallet. Visst, vi har haft en hel del flyt, men mycket hårt arbete och engagemang ligger bakom. Kontakter är viktiga, likväl som att hålla fast vid – men samtidigt ständigt vara beredd på att anpassa – sin dröm.

Jag har nog pitchat några hundra gånger vid det här laget och scenskräcken är helt borta nu. Det är till och med så att jag tycker att det är roligt. Så se till att själv få den där sparken i baken – dominoeffekten kanske finns där även för dig. Och vem vet vad som väntar dig när du tar steget?

Joachim Ljungquist
Content Central
joachim@contentcentral.se

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt