Gå direkt till innehåll
Alumnibloggen: ReVibe Energy

Blogginlägg -

Alumnibloggen: ReVibe Energy

Omge dig med människor som lyfter – inte stjälper!

Genom åren har flertalet människor jag respekterar och beundrar gett mig rådet att bolagsbyggande är en långsiktig process som kräver lika mycket ambition, entreprenöriellt tänkande så som tålamod. Lika många gånger har jag knutit näven i fickan och ritat upp planer om hur världens skall erövras än snabbare och än mer effektivt. Men för varje gång har jag tagit till mig råden, bearbetat dem och förbättrat planen steg för steg. Venture Cup är ett sådant tillfälle, där du får möjlighet att träffa begåvade människor som spenderat tusentals timmar på att erövra världen på sitt håll – dra nytta av deras erfarenheter!

Alla entreprenörer har någon gång befunnit sig i den situationen där man med iver och entusiasm presenterar sin idé inför en grupp människor, lovorden haglar och inga stora faror syns på horisonten. Du går därifrån med en positiv känsla i magen och tänker på hur enkelt resan framåt kommer se ut. Men längst bak i huvudet gror tankarna – varför frågade de inte om svagheterna som för dig själv är så uppenbara? Svaret är enkelt, de är ja-sägare.

Tillsammans med min medgrundare Erik har jag stött på många ja-sägare som aldrig ställt oss mot väggen och frågat kring de svagheter som vårt bolag har (alla start-ups har mindre utvecklade sidor) och hur vi skall förvandla dessa till konkurrensfördelar. Till slut tröttnade vi – de stal för mycket värdefull tid. Numera ställer vi ett krav på de människor vi har runt omkring oss; de skall kunna ställa de tuffa frågorna som många andra ryggar för – det är genom att finna svaren på dessa frågor som du kommer att utvecklas som entreprenör och företagare!

Till detta skall det såklart sägas att det inte är en dans på rosor att bli ifrågasatt för den skapelse du och kollegorna har kämpat för att bygga upp. Det känns ända in i själen och kan oftast vara tufft att hantera för den som utsätts för det för första gången. Precis som med allt annat är detta en vanesak; Desto mer du utsätts för processen, desto bättre kommer du att hantera den. Vårt tips är att skapa en sådan miljö redan från början. Ta hjälp av kunniga personer och ställ kravet på dem (!) att de skall ställa dig mot väggen för bolagets bästa.

Hur hittar du då dessa människor? Det är inte alltid lätt, men ett starkt tips från vår sida är att utnyttja den typen av forum som Venture Cup möjliggör. Det är inte alla entreprenörer som får möjligheten att låta sin verksamhet granskas och ifrågasättas av en grupp ytterst kompetenta människor – ta tillvara på den möjligheten!

Kontaktuppgifter:

Viktor Börjesson
ReVibe Energy
+46 739 310512
viktor.borjesson@revibeenergy.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt