Gå direkt till innehåll
Pengar och planering hänger ihop

Blogginlägg -

Pengar och planering hänger ihop

Det är dags för alumnibloggen igen. Denna gång gästas den av Martin Ryen från Pharem Biotech som vann kategorin Life Science & Teknik i Venture Cup Öst våren 2014. Han delar med sig av sina erfarenheter med företaget, både upp- och nedgångar, för att hjälpa aspirerande entreprenörer på sin resa.

Det krävs ett visst mod att lämna en trygg vardag bakom sig och ge sig in på en oviss men spännande framtid som entreprenör. För de flesta av oss börjar det med en idé och en dröm om att den kommer nå stora framgångar. Resan dit bjuder dock på många fallgropar och misstag med vissa perioder av stor frustration när utsikterna kan se mycket dystra ut, eller?

Jag har själv tagit del av Pharem Biotechs resa under de senaste åren och fått möjligheten att ta del av både bättre och sämre tider och förhoppningsvis blivit klokare på vägen. Tanken är att dela med sig av dessa erfarenheter och förhoppningsvis hjälpa aspirerande entreprenörer på sin resa.

Förberedelse är nyckeln till framgång när det gäller entreprenörskap. Affärsplanen är ett så viktigt verktyg i att planera sitt entreprenörskap att man verkligen inte ska försumma detta. Att ta en idé hela vägen till marknad kräver så många aspekter, att förberedelse kan vara den avgörande faktorn till om företaget lyckas eller inte. En dålig affärsplanering kan få en riktigt bra idé att misslyckas, medan en bra affärsplanering kan få en medioker idé till att bli en framgång.

Faktiskt började vår egen resa med ett misslyckande på grund av en dålig affärsplan. Vi sökte finansiering och blev nekade och hårt kritiserade för vår affärsplanering. Det blev en stressig period i företagets tidiga fas då förtroendet föll och de privata medlen sinades snabbt, då vi lämnat normala arbetslivets trygghet bakom oss. Vi var tvungna att övertyga marknaden och nätverket för att lyckas!

Med en entreprenörsvilja och mycket slit började en verklig affärsplanering tas fram. Med hjälp av organisationer som vår inkubator Uppsala Innovation Centre och Venture Cup kunde en stark affärsplan ta sin form och ledde till slut till att vi tog hem kategorivinsten i Venture Cup Öst och nominerades till det nationella priset. Företaget uppmärksammades allt mer och finansieringarna började komma in. Idag är vi ett etablerat företag med mycket goda utsikter.

Min resa och tillvaro hade dock varit avsevärt enklare om jag förberett mig bättre och idag ligger mycket arbete bakom varje beslut i företaget. Det finns mycket hjälp, rådgivning och erfarenhet där ute som är fritt att nyttja och ta del av. Vi använder det och ni borde göra det också, så skall ni se att resan till framgång, som jag är säker på att ni uppnår, kommer bli mycket enklare.

/Martin Ryen


Alumnfakta

Namn på företag idag: Pharem Biotech AB
Namn på bidrag i tävlingen: Pharem Biotech
Lagledare i tävlingen: Martin Ryen
VD idag: Martin Ryen
Antal anställda: 5
Ort: Uppsala/Södertälje
Tävlade i Venture Cup: Våren 2014
Adress till hemsida: www.pharem.se

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt