Gå direkt till innehåll
Vi är föregångare till ett fördomsfritt Sverige!

Blogginlägg -

Vi är föregångare till ett fördomsfritt Sverige!

Det kommer alltid finnas människor med förutfattade meningar eller fördomar, medvetna eller omedvetna. Våra hjärnor fungerar helt enkelt så. Vi skapar associationer genom livet och alla dessa associationer kan sätta käppar i hjulen för en rättvis rekrytering. 

Jag är övertygad om att det primärt inte handlar om rasism eller sexism utan om associationer. Det är ofta undermedvetet och genom att göra ett IAT-test kan man se hur diskriminerande associationer man har skapat genom livets gång. Media skapar dåliga associationer till vissa folkgrupper, vårt samhälle har historiskt skapat dåliga associationer till det kvinnliga könet relaterat till att faktiskt jobba. Det kan skapas associationer till hur folk klär sig, vad dom har för kroppbyggnad, hur gamla dom är eller hur dom talar. Det handlar således inte endast om kön eller etnicitet. Dessa associationer ger upphov till diskriminering i en väldigt stor utsträckning.

Diskriminering i rekryteringsprocessen sker i större utsträckning än vad man tror, mer än vad vi själva trodde innan vi hade grävt på djupet genom diverse studier. Det sker i det tysta, och det sker till 90% av fallen innan kandidaten ens får komma till intervju.

Enligt en fältstudie av Magnus Carlsson vid Linnéuniversitetet så löper de med ett etniskt namn 25% risk att bli uteslutna i ett urval av kandidater just på grund av deras namn. Samma studie visar att kvinnor löper 15% risk att bli uteslutna i urvalet på grund av sitt kön. När vi väl påbörjade våran research så hade vi teorier om att det kunde förekomma en del diskriminering, just då vi har bekanta som har upplevt det själva. Men vi blev helt enkelt chockerade när vi fick veta hur mycket diskriminering förekommer, vilket stort problem det är för högt kompetenta kandidater och i förlängningen ett problem för företaget.

Det är därför vi på Swift jobbar med att hjälpa kandidater hitta sitt drömjobb trots dessa associationer. Vi gör det genom att eliminera diskrimineringsrisken under den inledande delen av processen, ända fram till att kandidaten har fått komma in på intervju. 

Vi tror att företag kan dra stor nytta av att visa att dom inte tänker stå för diskriminering och samtidigt att negativa associationer inte ska göra det möjligt för dom att gå miste om den bästa kandidaten. Vi har även långsiktiga mål att involvera oss i hela rekryteringsprocessen för att kunna hjälpa företag att hitta och behålla värdefulla kandidater till sin arbetsplats. 

Vi tror att med hjälp av detta arbetssätt och vårt verktyg så kan vi göra företagen mer konkurrenskraftiga och samtidigt göra Sverige till ett bättre land. 

Ett land där det lönar sig att kämpa och slita för att vara bra på det man gör och där det lönar sig för företagen att göra en rättvis rekrytering.

Av:

Stefan Lekovic

CEO, Swift

http://www.swiftjobs.se/

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt