Gå direkt till innehåll
Natasha Bank & Ali Ghertasi från Firend.
Natasha Bank & Ali Ghertasi från Firend.

Nyhet -

Brandskyddsmedlet som är säkert både för människa och natur

Firend är ett av 12 startups som tävlar på regionfinalen av den prestigefyllda tävlingen Venture Cup den 16 maj i Stockholm. Trä är en naturlig branddirigent och en av de ledande orsakerna för den snabba brandspridningen. Firends miljövänliga och giftfria brandskyddsmedel kan bidra till att stoppa den snabba brandspridningen och möjliggöra släckning eller utrymning och i många fall helt förhindra att en brand uppstår.

Firends uppfinnare Ali Ghertasi är en konstnär som har arbetat med konstfärger och kemikalier i flera år. Allt började när en väns galleri brann ner och många fina verk försvann. Då bestämde sig Ali för att hitta en lösning för att förhindra framtida skador. Inspirationen kom från en gammal dikt och ett material som användes för att baka bröd i stora ugnar Iran, säger Natasha Banks från Firend.

Traditionella brandskyddsmedel är oorganiska vattenlösliga salter som till exempel fosfater, borater och sulfater som är skadliga både för vår miljö och vår hälsa. Firends brandskyddsmedel är 100 % återvinningsbart och fritt från kemikalier och tungmetaller.

Brandskyddsmedlet är sammansatt av enbart ätbara och icke farliga, naturliga komponenter som i kombination åstadkommer brandskydd, flamskydd och även mögel- och svampskydd, Dessutom kan medlet stå emot öppen eld och direkt värme upp till 500 grader, säger Ali Ghertasi grundare av Firend.

Brandskyddsmedlet kan användas på träprodukter så som träpanel, träskivor, spånskivor, fanér, möbler mm. Det kan användas som pulver eller vätska i olika koncentrationer och appliceras smidigt med en spruta eller en pensel. Firend vänder sig i första hand mot trä och byggindustri och teamets mål är att bli världsledande inom brandskydd för byggprodukter.

Vi är övertygade om att våra produkter kan bli mycket framgångsrika på marknaden på grund av två viktiga saker som är våra trumfkort. Det är att Firends brandskyddsmedel är miljövänligt och kostnadseffektivt, säger Ali Ghertasi från Firend.

Idé: Firend - Firends brandskyddsmedel är 100 % återvinningsbart och är sammansatt av enbart ätbara och icke farliga naturliga komponenter som ger flamskydd, brandskydd och till och med mögel- och svampskydd. Dessutom kan medlet stå emot öppen eld och direkt värme upp till 500 grader.

Team: Ali Ghertasi & Natasha Bank

Ort: Stockholm, Linköping

Lärosäte: Linköpings universitet


Läs om alla nominerade i Venture Cup på venturecup.se/nominees

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll