Gå direkt till innehåll
Milad Pouyanmehr & Gustav Kristiansson från RMBLStrip, fotograf Victor Ackerheim
Milad Pouyanmehr & Gustav Kristiansson från RMBLStrip, fotograf Victor Ackerheim

Nyhet -

Den intelligenta mjukvaran som skapar bränslebesparingar för lastbilar

RMBLStrip är ett av 12 startups som tävlar på regionfinalen av den prestigefyllda tävlingen Venture Cup den 16 maj i Stockholm. Deras mjukvara kan hjälpa lastbilsåkerier att minska sina bränslekostnader.

Idag förlorar hårt pressade lastbilsåkerier cirka 20 000 SEK i bränslekostnad per bil och år. När en förare byter trailer bör luftriktaren uppe på taket justeras. Men föraren börjar hellre köra för att spara tid. RMBLStrips mjukvara integreras i elmotorn som justerar luftriktaren och automatiserar justeringen och realiserar därmed bränslebesparingen, säger teamet bakom RMBLStrip

Gustav Kristiansson som är en av grundarna till RMBLStrip, har en bakgrund inom aerodynamik, kunskapen om hur luften rör sig runt fordon, och har jobbat med aerodynamisk utformning av bland annat Formel 1 bilar.

I tävlingar som Formel 1 är all besparing värdefull, men i verkliga livet behöver en kostnad för realiserandet av en produktidé vägas mot besparingen som produkten ger användaren. Här har Gustav en närmast besatthet av att kunna skapa värden utan att tillföra någon som helst kostnad. Använd endast den hårdvara som finns tillgänglig och tillför endast mjukvara! Idén till den självjusterande luftriktaren slog ner som en blixt från klar himmel när tillräckligt många pusselbitar lagts på plats. Det var en känsla som sa att luftriktaren borde kunna hitta sin egen optimala inställning helt själv, om man bara kunde analysera varvtalet i den elmotor som ändå justerar luftriktaren. Det framstod som en löjligt enkel lösning på ett ganska svårt problem, men all intuition sa: detta är helt rätt!, säger teamet bakom RMBLStrip.

Mjukvaran ska inte bara skapa besparingar för åkeribranschen utan även för miljön.

Jag tror att vi påvisar en stor ekonomisk besparingspotential för en bransch som är extremt konkurrensutsatt. Men vi möjliggör också en extremt stor besparing på miljön, genom att kunna bidra med teknik som minskar CO2 utsläppen i Europa med tusentals ton per år, säger teamet bakom RMBLStrip.

Idé: RMBLStrip - Idag förlorar hårt pressade lastbilsåkerier ca 20.000 SEK i bränslekostnad per bil och år. När en förare byter trailer bör luftriktaren uppe på taket justeras. Men föraren börjar hellre köra för att spara tid. RMBLStrips mjukvara integreras i elmotorn som justerar luftriktaren och automatiserar justeringen och realiserar därmed bränslebesparingen.

Team: Gustav Kristiansson, Milad Pouyanmehr & Emanuel Walldén Viklund

Ort: Linköping, Göteborg, Haag


Läs mer om alla nominerade i Venture Cups på venturecup.se/nominees

Ämnen

Regioner

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll