Gå direkt till innehåll
Louise Berg från Next period, fotograf Victor Ackerheim
Louise Berg från Next period, fotograf Victor Ackerheim

Nyhet -

Det innovativa mensskyddet kan revolutionera världen

Next Period är ett av 12 startups som tävlar på regionfinalen av den prestigefyllda tävlingen Venture Cup den 16 maj i Stockholm. Idag växer en global trend där hållbarhet, miljö och hälsa står i fokus. Next Periods mål är att öka kvinnors hälsa och självständighet och samtidigt skapa en ekonomisk tillväxt med en ny hållbar produkt för kvinnor i både hög- och låglöneländer. Och möjligheterna för produkten är stora.

Vi har en idé med en stor, tydlig marknad och en enorm efterfrågan. Vi är ett tvärvetenskapligt team med kompetens inom material, teknik, hälsa, kommunikation och marknad. Timingen är också bra då målgruppen är mer än redo för vår produkt. I och med att Vinnova-Utmaningsdriven innovation steg 1 finansierar första steget i projektet känner vi att vi fått kvitto på att vi är rätt i tiden. Hade vi kommit med den här idén för fem år sedan hade den inte haft samma potential och ansetts lika hög och central som idag. Med tanke på att mens nu är en fråga som lyfts upp i allt från FN, inom sport- hälsa- och kulturvärlden vet vi att världen är redo för oss, säger Louise Berg från Next Period.

Affärsideén och dess lönsamhet grundar sig i Next Periods grundare Louise Berg. I samband med att hon arbetade med en internationell dokumentärfilm om mens växte idéen om det innovativa mensskyddet fram. Filmen behandlar all skam och tabu som omgärdar menstruationer i Sverige idag och hur det i sin tur påverkar kvinnor och samhället omkring oss. Förutom Louises intresse för mens och dess påverkan i Sverige har hon stort engagemang i resterande världen. Hon har många erfarenheter av resor nationellt och internationellt för att berika sin kunskap om huruvida mens påverkar strukturer och normer både i Sverige och resten av världen. Under arbetets gång och i samband med resorna har vikten och behovet av ett nytt mensskydd framgått och inspirerat henne till förändring.

Detta behov är framförallt tydligt i låglöneländer där kvinnor hindras från att göra sitt dagliga arbete och flickor missar skolan. Allt detta på grund av bristen på mensskydd. I arbetet med dokumentärfilmen visade det sig att det hållbara mensskyddet hade ytterligare en möjlig kundgrupp: Kvinnor i höglöneländer. Mensskyddet erbjuder ett miljövänligt och kroppsvänligt alternativ till dagens mensskydd, säger Louise Berg från Next Period.

Idé: Next Period - Next period är mensskyddet som ska revolutionera världen. Idag växer en global trend där hållbarhet, miljö och hälsa står i fokus. Vårt mål är att öka kvinnors hälsa och självständighet samtidigt som vi skapar en ekonomisk tillväxt med en ny hållbar produkt för kvinnor i både hög- och låglöneländer.

Team: Louise Berg (Sibship), Helena Halonen (RISE-Bioekonomi), Hjalmar Granberg (RISE-Bioekonomi) & Malin Söderberg (Södersjukhuset)

Ort: Norrköping, Stockholm

Läs mer om alla nominerade i Venture Cup på venturecup.se/nominees

Ämnen

Regioner

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll