Gå direkt till innehåll
Kalle Forsman står bakom LumberScan – en av idéerna på Venture Cups Topp 20-lista
Kalle Forsman står bakom LumberScan – en av idéerna på Venture Cups Topp 20-lista

Nyhet -

Drönaren – skogsindustrins nya inventerare

Idag sker lagerinventering i skogsindustrin till stor del manuellt och felskattningen är ca 10 procent. Med Kalle Forsmans idé om automatisk lagerinventering effektiviseras processen avsevärt och felskattningen sänks till ca 2 procent. Nu har idén tagit sig in på Venture Cups lista över de topp 20 bästa idéerna. Så vad är nyckeln? Tredimensionella mätningar utifrån digitala bilder.

Med inspiration från gruv- och byggbranschen fick Kalle Forsman idén om att modernisera och effektivisera lagerinventering inom skogsindustrin. Den manuella arbetsmetod som används idag är bristfällig och ger osäkert resultat, vilket ofta innebär stora kostnader för lagerhållaren.

Idén LumberScan går ut på att man med hjälp av drönare fotograferar virkesplan efter en förutbestämd rutt. Utifrån fotografierna kan sedan 3D-modeller skapas vilka används för att beräkna volymen av hela virkesvältan. Med denna metod minskar felskattningen avsevärt, från 10 procent till 2 procent.

– Planen nu är att etablera en pilot som vi sedan utvecklar själva tjänsten utifrån. Det ger möjlighet att matcha förväntningarna från en potentiell kund/samarbetspartner. Placeringen på Topp 20-listan ger ju lite eld i baken. Nu har jag liksom berättat om vilka möjligheter som finns, dags att utnyttja dem och leva upp till förväntningarna, säger Kalle Forsman.

Namn på idén: LumberScan
Personen bakom idén: Kalle Forsman
Lärosäte: Masterexamen från SLU
Ort: Bor idag i Umeå, uppvuxen i Sundsvall

Här kan du läsa mer om tävlingen och ta del av alla idéer på Venture Cups Topp 20-lista: http://www.venturecup.se/top20/

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll