Gå direkt till innehåll
Lisa Hanse, Sammie Chimusoro & Mikael Sjöblom Fotograf: Sara Elg
Lisa Hanse, Sammie Chimusoro & Mikael Sjöblom Fotograf: Sara Elg

Nyhet -

Förvaringsmetoden som ökar kvaliteten på lagrade blodprover

Antalet prover som lagras i biobanker för användning inom forskning växer stadigt varje år, både i Sverige och globalt. Idag läggs det lite fokus på hur proven lagras i nuvarande behållare samt vilka begränsningar och brister de medför för att långvarigt kunna använda proverna. Genom en ny förvaringslösning för biobanker är nu Bioserva med på Venture Cups lista över de 20 bästa idéerna i tävlingen IDEA.

Med hjälp av forskare och medtechexperter har Bioserva utvecklat en produkt som kommer leda till att kvaliteten på blodprover kan bevaras på ett säkrare och mer effektivt sätt. Produkten fokuserar på att lösa problemet som uppstår när ett blodprov frys ner på nytt efter analys. Bioservas nya förvaringsmetod kommer att spela en stor roll i hur kvaliteten på prover kan bevaras inför framtida forskning och kommer stödja kampen mot allvarliga sjukdomar.

Vinsten betyder mycket för oss, framförallt är det ett kvitto på att vi har en spännande idé och ger oss ytterligare energi till att fortsätta arbetet med den. Det var många intressanta och bra idéer med och tävlade i år och det är hedrande att väljas ut som en av de 20 bästa. Vinstsumman ger också ett tillskott som kan hjälpa till att täcka de utgifter som uppkommer i samband med att utveckla idén, säger Lisa Hanse en av medgrundarna till Bioserva.

Teamets mål är att produkten når ut till så många biobanker som möjligt världen över. Bioserva vill expandera och hitta andra användningsområden för produkten så att de kan nå fler marknader och kunder. Långsiktigt har de en vision om att erbjuda en effektiv helhetslösning från provtagning till analys, som kan stödja framtida forskning på bästa sätt.

Idé: Bioserva
Team: Mikael Sjöblom, Lisa Hanse & Sammie Chimusoro
Universitet: Chalmers Tekniska Högskola
Boendeort: Göteborg & Borås

Här kan du läsa mer om tävlingen och ta del av alla nominerade startups.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll