Gå direkt till innehåll
András Gorzsás står bakom See the Forest for the Trees – en av idéerna på Venture Cups Topp 20-lista.
András Gorzsás står bakom See the Forest for the Trees – en av idéerna på Venture Cups Topp 20-lista.

Nyhet -

Idén som kan stoppa onödig avverkning

Enbart i Sverige avverkas 70 miljoner kubikmeter virke varje år, virke av olika kvalitet. Idag sker kvalitetskontrollen först på produktionsanläggningar vilket medför att träd av dålig kvalitet avverkas och transporteras i onödan. Idén “See the Forest for the Trees” kan vara lösningen på detta kostsamma problem.

András Gorzsás, forskare vid Institutionen för Kemi på Umeå universitet, står bakom en av idéerna på Venture Cups Topp 20-lista. Med sin idé om en ny metod för kvalitetskontroll av träd vill han förändra skogsindustrin.

– Det är ett enkelt koncept med positiv påverkan på hela kedjan i skogsbruket, både i form av pengar och miljöpåverkan. Det är verkligen en win-win-situation för alla inblandade, från skogsvård till avverkning, från transport till produktion baserad på skogsråvara, säger András Gorzsás.

Idén innefattar två olika enheter för kontroll som just nu är under utveckling; en handhållen enhet för skogsförvaltare och en enhet för montering på skördaraggregat. Enheterna ger kvalitetsmått baserad på kemisk sammansättning i trädet, som t.ex. närvaro av röta och mängden av viktiga föreningar såsom cellulosa. På så vis kan trädens kvalitet kontrolleras på plats i skogen och onödig avverkning och transport undvikas.

FAKTARUTA 

Namn på idén: See the Forest for the Trees - Quality Control of Trees for Green Forestry
Personen bakom idé: András Gorzsás
Lärosäte: Forskare vid Institutionen för Kemi vid Umeå universitet
Ort: Umeå

Här kan du läsa mer om tävlingen och ta del av alla idéer på Venture Cups Topp 20-lista: http://www.venturecup.se/top20/

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll