Gå direkt till innehåll
​Kulturarbetarna redo att bli entreprenörer

Nyhet -

​Kulturarbetarna redo att bli entreprenörer

Hon såg inte sig själv som en entreprenör, Johanna Forsman är enligt egen utsago en kulturarbetare. Johanna är en av grundarna bakom StoryTourist. Idén är 1 av 20 som tagit sig in på Topp 20-listan, Venture Cups nationella tävling för idéer i tidigt skede.

Idén är en läsapplikation som inte bara ska vara läsfrämjande för de som kanske har det lite svårare med att ta till sig läsningen, utan också fungera som en förstärkt upplevelse för de redan inbitna.

Tillsammans med sin partner Andreas Jansson har Johanna Forsman utvecklat konceptet. Andreas är inte enbart Johannas affärspartner utan de lever också i en relation tillsammans.
– Andreas fick faktiskt agera testkanin för idén under en resa i Berlin, jag utrustade honom med en klassisk bok som utspelar sig i Berlin och där fick han följa berättelsen genom att fysiskt besöka de platser där berättelsen utspelade sig, berättar Johanna.

Idén har Johanna burit med sig under ett par år, det var i gymnasiet när hon skulle ge sig i kast med att läsa de tunga klassikerna.
– Det var inte alltid helt lätt att förstå böckerna och jag började fundera på vad man kunde göra för att förenkla läsandet, något i stil med ”klassiker för dummies”, säger Johanna.

Under sommaren 2016 hände något som blev gynnsamt för teamet. Som över en natt spred sig Pokémon Go fenomenet och plötsligt förändrades människors referensramar.
– Tidigare var det lite svårt att förklara vår idé, men efter Pokémon Go fick folk en helt annan förståelse, StoryTourist är som ett Pokémon Go, fast för läsning.

Johanna kommer ursprungligen från Göteborg och Andreas har sina rötter i Västerås, flytten till Malmö blev en katalysator för att på allvar förverkliga sin idé.
– Malmö och Skåne har varit en väldigt inspirerande plats för oss, här finns en väldigt stark scen för transmedia, vilket är det vi sysslar med.

Drömmen för Johanna och Andreas är att deras bolag ska bli ett gott exempel på hur socialt entreprenörskap fungerar i praktiken. Den kommersiella delen av bolaget riktar sig mot turister som vill förstärka sin upplevelse av platsen de besöker men man vill också arbeta för läsfrämjande och folkbildning, hjälpa människor som pga. t ex neurologiska sjukdomar har svårt med läsförståelse.

Vinsten av Venture Cup ser de som något väldigt roligt:
– Det känns jätteroligt, speciellt eftersom vi inte kommer från ”businessvärlden”, vi är kulturarbetare. Men det är kul att experter inom området ser den kommersiella potentialen i vår idé. Nu behöver vi stöd för att navigera i denna värld, komma i kontakt med affärsänglar, partners och förlag.

FAKTARUTA
Namn på idén: StoryTourist
Team: Johanna Forsman, Andreas Jansson & Samuel Johansson.
Lärosäte: Johanna student vid Glokala Folkhögskolan Malmö, Andreas student vid Linnéuniversitetet
Ort: Malmö

Du kan se alla vinnande idéer på Venture Cup Top 20 Ideas här

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll