Gå direkt till innehåll
Oscar Kjell, Sverker Sikström & Katarina Lundberg från WordDiagnostics. Foto: Viktor Holm
Oscar Kjell, Sverker Sikström & Katarina Lundberg från WordDiagnostics. Foto: Viktor Holm

Nyhet -

Lundaforskare prisade i regionfinalen av Venture Cup Syd

Fyra lovande startups prisades i Venture Cups regionfinal i Malmö i kväll. Ett av dessa bolag var WordDiagnostics, ett bolag som arbetar med att minska psykisk ohälsa genom en ny skattningskala som är sprunget ur forskning gjord på Lunds Universitet.

Sverker Sikström, professor i kognitiv psykologi, Oscar Kjell, doktorand i psykologi och Katarina Lundberg, leg.psykolog och doktorand i psykologi är människorna bakom idén WordDiagnostics som nu kan titulera sig regionala vinnare av priset ”Game Changer” i Venture Cup Syd.

Det hela började med att Oscar, kom in på Sverkers kontor och frågade om man kan mäta välbefinnande och harmoni med ord istället för siffror. Men den verkliga tillämpning startades när, Katarina, föreslog att detta kunde hjälpa människor i nöd och göra stor nytta i arbetet med psykisk ohälsa.

Mötet var startpunkten för WordDiagnostics, som är ett beslutstöd för psykiatrisk diagnostisering, där patienten svarar med beskrivande ord som analyseras med Artificiell Intelligens (AI). Vi använder en ny innovation, kallad semantiska mått där individen fritt beskriver sitt mående med ord.

- Vi drivs av ett genuint intresse av att utveckla en produkt som gör nytta, för både patienter och yrkesverksamma kliniker. Vi använder de olika kompetenser och erfarenheter som teamet har. Produkten ska förbättra diagnostiken, samtidigt som patienterna möts med fokus på deras upplevelse. Detta ska minska den höga arbetsbelastningen på klinikerna. Vi drivs av en stark önskan att få hjälpa och göra skillnad för människor. Säger Katarina.

Visionen för WordDiagnostics är att vara en global marknadsledare på ordbaserad diagnosticering av psykisk ohälsa. Tillgänglig och värdefull för både patienter och kliniker.

Pris: Game Changer

Idé: WordDiagnostics

Team: Katarina Lundberg, Oscar Kjell, Sverker Sikström

Boendeort: Lund & Malmö

Lärosäte: Lunds Universitet

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll