Gå direkt till innehåll
Henrik Ahrman, Rikard Mogensen & Lars Haglöf från OptiFriction, fotograf Victor Ackerheim
Henrik Ahrman, Rikard Mogensen & Lars Haglöf från OptiFriction, fotograf Victor Ackerheim

Nyhet -

Mönster - den miljövänliga lösningen på dåligt glid

OptiFriction är ett av 12 startups som tävlar på regionfinalen av den prestigefyllda tävlingen Venture Cup den 16 maj i Stockholm. De är ett nystartat företag med fokus på utveckling och tillverkning av komponenter och utrustning inom skid-och vattensport.

Utan tillsatser av kemikalier framhäver vi struktur för att uppnå hydrofoba egenskaper. Vi ser stora möjligheter att ersätta fluorerade skidvallor och bottenfärger för fritidsbåtar på ett miljömässigt hållbart sätt, eftersom de gör stor inverkan på miljön för både djur och människor. En yta med optimerad struktur och slitstyrka kommer inte bara att öka hållbarheten hos ytan, den kan också minska bränsleförbrukningen hos en vattenfarkost, säger teamet bakom OptiFriction.

Enligt undersökningar anser många att det är krångligt att valla och avstår därför från att åka skidor. OptiFriction förenklar för konsumenter genom att erbjuda slitstarka ytor som är vallningsfria både vad det gäller fäste och glid.

Vårt mål är att underlätta för våra kunder genom att utveckla effektivare verktyg och metoder för vallning av skidor på ett repeterbart och automatiserat arbetssätt. Det som skiljer våra produkter från konkurrenternas, är att vi kan behålla ett bra glid under längre tid, vilket medför att utövaren inte behöver preparera sina skidor lika ofta. Precisionen och repeterbarheten som vi uppnår med våra verktyg för att skapa låg friktion är nästan omöjligt om inte väldigt svårt att åstadkomma med traditionella vallningsmetoder, säger teamet bakom OptiFriction.

Idé: OptiFriction - OptiFriction fokuserar på metodutveckling av hydrofoba ytor till skidsport och marina miljöer som är energieffektiva och miljövänliga. Vi erbjuder konsumenter repeterbara och slitstarka ytor, som ger samma glid varje gång de använder våra produkter. Vi ser stora möjligheter att ersätta fluorerade skidvallor och bottenfärger på ett miljömässigt hållbart sätt. Den ekonomiska potentialen bedöms som mycket stor.

Team: Henrik Ahrman, Lars Haglöf & Rikard Mogensen

Ort: Hedemora, Borlänge, Avesta


Läs mer om alla nominerade i Venture Cup på venturecup.se/nominees

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd & Nord 073 143 25 01
Joelle Abou Khalil

Joelle Abou Khalil

Presskontakt Marketing & Event Region West & East 076 101 59 92

Relaterat innehåll