Gå direkt till innehåll
Jonathan Fager, Linn Bäckegren & Linus Kingfors. Fotograf: Sara Elg
Jonathan Fager, Linn Bäckegren & Linus Kingfors. Fotograf: Sara Elg

Nyhet -

Nemetic sparar värdefull operationstid

Processen att stänga öppna bukoperationer är en väldigt tidskrävande process för kirurger. Om det inte utförs ordentligt kan det leda till allvarliga konsekvenser. Jonathan Fager, Linn Bäckegren & Linus Kingfors utvecklar ett kirurgisk instrument som sparar både tid och kostnader. Nu är Nemetic med på Venture Cups lista över de 20 bästa idéerna i höstens tävling IDEA.

Nemetic utvecklar en nytt kirurgiskt instrument som kortar ner tiden det tar att stänga igen öppna bukoperationer från 45 till 10 minuter. Lösningen reducerar kostnader, minskar komplikationsrisker hos patienten och möjliggör fler operationer för patienter i behov. Bakgrunden till idén kommer från Jonas Ockell, allmänkirurg vid Kungälvs sjukhus och Magnus Ojde, konstruktör och projektledare. De ville utveckla ett instrument som förenklar suturering av magmuskulaturen och ingick ett samarbete med Chalmers Entreprenörskola och Chalmers Ventures. Genom detta samarbete arbetar Linus, Linn & Jonathan vidare med idén och det är nu deras ansvar att driva produkten till marknaden.

Vårt verktyg löser flera problem, genom användning av instrumentet kan patienten behandlas bättre med kortare återhämtningsprocesser, samtidigt som fler patienter kan behandlas operationstiden minskas drastiskt. Detta möjliggör en högre effektivitet inom vården, kortare vårdköer och lägre kostnader, säger Linn Bäckegren en av medgrundarna till Nemetic.

Instrumentet baseras på klinisk forskning från framförallt Sundsvalls Sjukhus och Umeå Universitet. Forskningen visar på lägre frekvens av bråck, sårinfektioner och sårrupturer. Alla tre är allvarliga komplikationer som medför längre återhämtningsprocess, onödigt lidande och högre kostnader. Teamet ser nu fram emot att nästa år få testa den första prototypen.

Vi väntar oss att inom nästa år ha utfört tidiga funktionstester av vår första prototyp och påbörjat utvecklingen av nästa iteration av prototypen utifrån dessa tester, säger Jonathan Fager medgrundare till Nemetic.

Idé: Nemetic
Team: Linn Bäckegren, Jonathan Fager & Linus Kingfors
Universitet: Chalmers Tekniska Högskola
Boendeort: Göteborg

Här kan du läsa mer om tävlingen och ta del av alla nominerade startups.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll