Gå direkt till innehåll
Gedea Biotech
Gedea Biotech

Nyhet -

Nu ska svamp bekämpas utan antibiotika

Antibiotikaresistens är ett problem som vi bör ta på allvar, det har forskarna och entreprenörerna bakom Gedea Biotech gjort och funnit en lösning för en väldigt vanlig åkomma. Deras lösning är ett resultat av interdisciplinär forskning som blev en affärsidé.

Underlivssvamp är en vanlig åkomma, något som drabbar 75 % av alla kvinnor någon gång i livet. Gedea har tagit fram ett nytt läkemedel fritt från antibiotika och på så sätt kan många kvinnor slippa en kur av antibiotika och på så vis motverka resistens.

Teamet bakom bolaget är Sophie Manner, Christine Widstrand, Helena Strevens, Ulf Ellervik, Olov Sterner och Annette Säfholm.

Det är en skara med en gedigen akademisk erfarenhet i ryggen, men också entreprenörskapsanda och inte minst den berömda Gnosjö-andan i teamet:

”jag är delvis uppväxt i Gnosjö och lärde mig uppskatta den ärliga och samarbetsinriktade andan. Det var hårt arbetande entreprenörer som samtidigt var väldigt tävlingsinriktade” Berättar Helena Strevens.

Utöver att doktorera och forska har gänget varit med (i andra konstellationer) och grundat en handfull olika framgångsrika biotech bolag genomåren bland annat Adenovir Pharma, WntResearch, MIP Technologies (Som köptes upp av Biotage).

En av teamets medlemmar som inte drivit bolag tidigare är Sophie Manner:

”Detta är mitt första bolag” säger Sophie. Till vardags forskar hon vid Lunds Universitet och har en MSc i kemi och en PhD i läkemedelsvetenskap. Omgiven av entreprenörer är det möjligt att detta bara är början:

”Jag är väldigt imponerad av Anna Haupt och Terese Alstin, skaparna av cykelhjälmen med airbag” och syftar på grundarna av Hövding, som vunnit Venture Cup en gång i tiden.

Nästa steg för Gedea Biotech är att bjuda in investerare för att finansiera den första kliniska studien. För närvarande arbetar teamet på att ta en prototyp av tabletten. Men innan dess ska det så klart genomföras en final av Venture Cup också!

FAKTARUTA

  • Idé: Gedea Biotech
  • Team: Sophie Manner, Christine Widstrand, Helena Strevens, Ulf Ellervik, Olov Sterner och Annette Säfholm. Teamets medlemmar har studerat, är forskare och professorer vid Lunds Universitet.
  • Ort: Lund

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll