Gå direkt till innehåll
Håkan Carlsson som står bakom idén Tree mapper som är med på Venture Cup:s Top 20 ideas list
Håkan Carlsson som står bakom idén Tree mapper som är med på Venture Cup:s Top 20 ideas list

Nyhet -

​Nya idén kan förändra livet för skogsbrukare

Tree Mapper-systemet förbättrar processen för att estimera värdet av en skog, genom att räkna individuella träd med hjälp av autonoma drönare. Detta innebär att felet vid värderingen av skogen, vilket ofta läggs på som en risk i priset, kan reduceras och skogsägarna kan få ut mera pengar av sina tillgångar. Dessutom, med kunskap om position och storlek av individuella träd i en skog, så kan avverkningsprocessen optimeras både i termer av tid och också bränsle, vilket innebär en vinst för miljön.

Idén är en av vinnaridéerna på Venture Cup:s Top 20 Ideas list 2016. Den blev ett resultat av Håkan Carlsson studier vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och samtalet med en vän.

— Jag pratade med min kompis som jobbar inom skogsindustrin och han klagade över bristen av metoder med hög precision för värdering av skog och timmer, samt metoder för feluppskattning. När skogen är ens levebröd, kan man förstå att man vill ha den bästa möjliga värderingen av ens tillgångar. Samtidigt som detta, läste jag en kurs om autonoma system, där en stor del av arbetet var att konstruera robotar som skulle kunna användas i scenarior att hjälpa nödställda människor. Även om målen är olika mellan att räkna träd och rädda människor, så delar båda scenarierna många funktionella komponenter, så som att utforska ett okänt område i utmanande terräng, lokalisera objekt, och rapportera in resultat, säger Håkan Carlsson

Tree Mapper-systemets användande av nya tekniker kan komma att förändra skogsindustrin och medföra stora besparingar för Sveriges skogsbrukare.

— Artificiell intelligens och autonoma system är på väg att drastiskt förändra hur samhället fungerar. Med den låga kostnad för beräkningar som finns idag, kan man i större utsträckning använda algoritmer som förut ansågs för beräkningsintensiva. Min idé tog bara ett problem som är tråkigt och tröttsamt för människor att lösa och låter robotar, som även är mer effektiva och korrekta, utföra det. Det ökade värdet kommer i form av mindre miljöpåverkan och mer betalt till skogsägarna, eftersom färre transporter behövs med en bättre kunskap om skogens sammansättning och en mera noggrann värdering ger en lägre risk. Handeln med timmer uppgår till 26 miljarder kr årligen bara i Sverige och även små procentuella förbättringar kan generera substantiell avkastning, säger Håkan Carlsson.

FAKTARUTA
Namn på idén: Tree mapper
Team: Håkan Carlsson
Lärosäte: Håkan Carlsson är doktorand i signalbehandling vid Kungliga tekniska högskolan I Stockholm.
Ort: Boende i Stockholm, uppväxt i Karlstad

Du kan se alla vinnande idéer på Venture Cup:s Top 20 ideas list här

För mer information och för att komma i kontakt med vinnarna hör av er till:

Louise Tidholm

Marknadsansvarig Venture Cup Öst
louise.tidholm@venturecup.se
073-552 55 14

Ämnen

Regioner

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll