Gå direkt till innehåll
Bengt Wiberg som står bakom idén Sting free snus som är en av idéerna på Venture Cups Top 20 ideas list
Bengt Wiberg som står bakom idén Sting free snus som är en av idéerna på Venture Cups Top 20 ideas list

Nyhet -

​Nytt snus ska rädda rökares liv

Ett snus som inte svider och bränner och som skyddar tandkött och munslemhinna från skador är en av 20 vinnare på Venture Cup:s Top 20 ideas list 2016. Det var när Bengt Wiberg själv fick rejäla problem av sitt snusande som idén till Sting free snus väcktes.

 — Jag satt i tandläkarstolen och svettades för några år sedan. Jag hade då fått en elefanthudsliknande grop i munslemhinnan, synnerligen irriterat tandkött som skadats samt stor smärta av svidandet och brännandet vid snusplaceringsstället. Tandläkaren beordrade mig genast att sluta snusa. Istället fick jag en snilleblixt och klippte till ett plåster som jag placerade på snusportionens ena långsida och sedan placerade jag den skyddade sidan mot tandköttet. Smärtan upphörde genast. Sen fortsatte jag genom att bl.a. gå över till kirurgtejp och till slut den färdigutvecklade lösningen som bygger på att ett helt ofarligt, ogenomträngligt och tunt membran (0,025 mm) som i snustillverkningsprocessen innefattas på insidan av snusportionens ena långsida. Sedan några år konstaterar min tandläkare att min mun är helt frisk igen trots att jag nu snusat i 40 år, säger Bengt Wiberg.

Det nya sättet att paketera snus, som patentsökts i 38 olika länder, kan användas på samtliga portionssnussorter i världen och levererar samma nikotinkick, smak och doft som existerande snussorter. Och enligt Bengt Wiberg kan Sting Free snus komma att bli en av de största innovationerna någonsin för att rädda rökares liv.

— Sverige har en miljon rökare och i världen finns över en miljard rökare. 6-7 miljoner rökare dör årligen i förtid pga rökorsakade sjukdomar. I Sverige dör ca 12 000 per år till en samhällskostnad på ca 30 miljarder kr årligen (bl.a. pga. högkostnadsskyddet) enligt statliga socialstyrelsen. Ca 0,3 miljoner av drygt en miljon svenska snusare är före detta rökare. Sverige har lägst andel döda pga. hjärt- och lungsjukdomar i hela västvärlden, vilket beror på det svenska snusandet som gjort andelen rökare i Sverige förhållandevis lågt. Dock har fortfarande många som önskar kunna sluta röka, genom att istället gå över till det ofarligare snuset, istället fortsatt röka pga. att snuset svider och bränner. Sting Free snus har löst alla problemen och skyddar dessutom tandköttet och munslemhinnan, säger Bengt Wiberg.

FAKTARUTA
Namn på idén: Sting free snus
Team: Bengt Wiberg
Lärosäte: Bengt Wiberg Studerade på ekonomlinjen vid Linköpings Universitet 1978-1981. Han har i innovationsarbetet med Sting Free snus haft stor hjälp och inspiration av Dr Ann Roosaar på Karolinska institutet och hennes mentor, professorn i odontologi, Tony Axell.
Båda är sannolikt världens främsta auktoriteter på området munhälsa och snus, säger Bengt Wiberg.
Ort: Boendeort Lidingö, uppväxt i Linköping

Du kan se alla vinnande idéer på Venture Cup:s Top 20 ideas list här

För mer information och för att komma i kontakt med vinnarna hör av er till:

Louise Tidholm

Marknadsansvarig Venture Cup Öst
louise.tidholm@venturecup.se
073-552 55 14

Ämnen

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll