Gå direkt till innehåll
Hanne Pålsson - Entreprenören bakom Vevios
Hanne Pålsson - Entreprenören bakom Vevios

Nyhet -

Snyggt och tryggt – Vevios är den nya generationens innovativa trygghetslarm

Hanne Pålsson går sin egen väg, men kan tacksamt traska i fotspåren från kvinnliga förebilder, hon är en av 12 finalister i Sveriges största entreprenörskapstävling Venture Cup, regionfinalen avgörs den 18 maj i Malmö.

Hanne Pålsson, nyligen examinerad industridesigner vid Lunds Universitet, är entreprenören bakom Vevios, ett nytt trygghetslarm för äldre och kroniskt sjuka.

Numera huserar hon på universitets inkubator VentureLab och är en av finalisterna i regionfinalen av Venture Cup, tävlingen för entreprenörer som pågått sedan 1998 där man kan vinna upp till 500 000.

”Under mina studier har jag också arbetat inom äldreomsorgen och upptäckte då väldigt många brister i dagens larm, tyvärr ledde till och med till att en vårdtagare omkom då hemtjänsten inte fått en alarm signal som dom skulle”, berättar Hanne och fortsätter:

”Då insåg jag att larmen måste förnyas och uppdateras”.

Vevios, ett trygghetsarmband blev lösningen och fokus har legat på att skapa ett säkert kommunikativt, ergonomiskt och väldesignat larm som fungerar världen över.

”Designen gör att armbandet också kan tillta andra målgrupper och fungera som överfallslarm och verka brottsförebyggande, eller för människor med riskfyllda arbeten”.

Sedan 2016 har 2 prototyper tagits fram, i version 1 togs den patenterade lösningen ”Panic Grip” fram och i version 2, den slutgiltiga designen för Vevios, som Hanne visade upp på världens största mässa för bärbar teknik i München i februari 2017 och prisades i kategorin ”Safety & Security”.

Som entreprenör har hon inspirerats av ett gäng damer som gjort en liknande resa, Anna Haupt och Terese Alstin skapare och grundare av Hövding, den uppblåsbara cykelhjälmen som numera är ett börsnoterat bolag. Liksom Hanne studerade dom också industri design på universitet i Lund, deltog i Venture Cup och vann, framtiden får utvisa om Vevios går samma öde till mötes.

Men hon finner också inspiration från kollegorna i inkubatorn och lyfter fram Sofie Woge grundare av Tendo och Frida McCabe och Linn Wrangmark, grundare av Medow.

”Dom har visat mig att man kan lyckas med sin affärsidé” Säger Hanne.

Härnäst väntar fler tester av armbandet för att bevisa sin tes, men det långsiktiga målet är att göra Vevios till ett trygghetslarm som erbjuds så väl privata kunder genom en egen webshop och till äldrevården genom kommuner och även nå upp till andra grupper som kan vara i behov av hennes skapelse. Och så klart en regionfinal av Venture Cup!

FAKTARUTA

  • Idé: Vevios
  • Team: Hanne Pålsson, har studerat vid Lunds Universitet
  • Ort: Lund

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll