Gå direkt till innehåll
100 000 kr till ny teknik som räddar liv

Pressmeddelande -

100 000 kr till ny teknik som räddar liv

Vad har en ergonomisk ankarlift, stora magnetfält, en magasineringstjänst och en säkerhetslösning för byggbranschen gemensamt? De är idéerna som juryn utsåg till vinnare i affärsidétävlingen Venture Cup Öst. Och som nu spås en lysande framtid.

Storsegrare blev BuildSafe, en digital lösning på byggbranschens säkerhetsproblem, som förutom vinsten i kategorin Webb, Mjukvara & Media, också av juryn utsågs till totalvinnare av Venture Cup Öst hösten 2015 och belönades med totalt 100 000 kr. Det blev teamets fjärde vinst med BuildSafe inom loppet av fyra dagar då de i början av veckan vann både Stockholms stads Innovationsstipendium och Solna stads pris till unga innovatörer.

- Idén föddes när vi alla diskuterade byggbranschen för ett år sedan. Vi kom då fram till att det finns ett tydligt problem med säkerheten i byggbranschen. Problemet är att det ställs höga krav på säkerheten i projekten, men att metoderna för att hantera säkerheten är både krångliga och extremt tidskrävande. Vi upptäckte snabbt att det här inte bara var en utmaning för några få byggbolag – utan att det var ett utbrett branschproblem. Det blev tydligt att säkerheten i byggbranschen ligger i en ond spiral. Branschen präglas av tidspress och komplexitet samtidigt som de nuvarande metoderna för säkerhetsarbete äter mycket tid. Det leder ofta till att säkerheten prioriteras bort. Tidspress och bortprioriterat säkerhetsarbete leder i sin tur till ännu fler olyckor, vilket är enormt kostsamt för både byggbolagen och samhället.

Att åka ankarlift kan vara en plågsam upplevelse, särskilt för snowboardåkare, ändå har ingen gjort något åt problemet. Förrän nu när Niclas Stjernberg & Erik Englund, två studenter från Uppsala Universitet, bestämde sig för att göra en förändring.

- Vi var på skidsemester i en större svensk skidort och åkte i en av deras huvudbackar. I den backen fanns det möjlighet att ta sig uppför berget med antingen en sittlift eller en ankarlift. Vi kom på oss själva att vi varje gång ställde oss i kön till sittliften istället för ankarliften, trots att sittliftskön tog 15 min medan ankarliften gick tom. Vi började fundera över varför det var så, och reflekterade över egna erfarenheter med ankarliften. Den är ju väldigt hård och obekväm, speciellt om du åker bräda då kraften fördelas på en mer koncentrerad yta eftersom du sätter ankaret mot ena låret. Eller om t.ex. barn och vuxen åker tillsammans, så skaver sittbygeln i knävecket hos den längre och skapar vad vi brukar kalla för ”rakbladseffekten”. Det var ju inte så konstigt att man väntade några minuter extra för att undvika den plågsamma upplevelsen. Då tänkte vi tillbaka på gammal högstadiefysik som säger att trycket är lika med kraften delat med arean, så om vi helt enkelt kom på ett sätt att öka ytan på sittbygeln som har kontakt med kroppsdelar under liftfärden, skulle ankarliften bli mycket bekvämare. Där föddes idén till vad som idag är Boardie.

Boardie vann sin tävlingskategori Life science & Teknik och tog hem 20 o00 kr. Så gjorde även idéerna Forsnetics och Boxgard. Miljö och Energi-idén Forsnetics bygger på forskning från ett team forskare på Uppsala Universitet som använder stora magnetfält för att bära generatorernas vikt i vattenkraftverk. Detta minskar friktionsförlusterna med upp till 80% och tillförlitligheten i kraftstationen ökar avsevärt. Teamledaren för Forsnetics, José Pérez-Loya, är entusiastisk kring idén.

-I think our company is very exciting, we challenge the perception that there is nothing going on in the hydropower sector. We have found relevant drivers to push our solution. The environmental dimension of our product is very important and we also offer money savings. It’s a win-win-win situation.

Boxgard som segrade i kategorin Människa & Samhälle har tagit sig an ett ständigt aktuellt ämne - förvaring. Behoven av magasinering, både för företag och privatpersoner, är stora och i dagens digitala samhälle finns stora möjligheter att förbättra också denna marknad. Hos Boxgard kan förvaring enkelt beställas online och kunden betalar bara för utrymmet som faktiskt nyttjas.

- Vi har kopplat ihop traditionellt fysiska industriella tjänster som förvaring och transport digitalt via vår plattform och erbjuder det som ett kunderbjudande. ”Ett lager för privatpersoner och mindre företag”

Läs mer om de vinnande idéerna i Venture Cup Öst nedan. Och se hela Sveriges vinnare här http://www.venturecup.se/vinnare-hosten-2015/

Vinnare i kategorin Life Science & Teknik
Boardie

Niclas Stjernberg & Erik Englund
Teamet har koppling till Uppsala Universitet

Boardie är ett bredare och mer ergonomiskt ankarliftsäte, som fördelar kraften som för liftanvändaren uppför backen jämnare över utsatta kroppsdelar och ger därmed en bekvämare ankarliftsfärd för alla typer av utförsåkare. Den monteras enkelt över nuvarande sittbygel likt ett skal för att utnyttja befintliga ankarliftsystem till fullo. En skämtsam liknelse är ”iPhone-skalet för ankarliftar”. Ankarliften har i stort sett inte förändrats sedan den uppfanns 1934 – förrän nu.

Juryns motivering: ” Med kort väg till framgång och en rolig produkt ser juryn denna affärsidé som ljus. Det vinnande laget har en relativt enkel produkt som löser ett problem, som de kan ta med ut på marknaden, eller ut i backen, imorgon.”

Vinnare i kategorin Människa & Samhälle
Boxgard

Ted Scheiman, Daniel Bromberg, Alina Morariu & Viktor Jondal
Teamet har koppling till Stockholms Universitet & Lunds Universitet

Boxgard är en smidig magasineringstjänst för storstäder med upphämtning och lämning. Förvaring kan enkelt beställas online och kunden betalar bara för utrymmet som faktiskt nyttjas. Den bakomliggande plattformen är helt logistikbaserad och integrerad med partners för att uppnå skal- och kostnadsfördelar samt bästa möjliga kundleverans.

Juryns motivering: ”En smart lösning och en tydligt strukturerad affärsidé med stor skalbarhet globalt sett, på en konkurrensutsatt marknad, gör denna idé till vinnare ikväll.”

Vinnare i kategorin Webb, Mjukvara & Media
BuildSafe

Deniss Karavajev, Johan Brunedal, Leo Sydow, Viktor Broberg & Samuel Jaeger
Teamet har koppling till Handelshögskolan i Stockholm, Kungliga Tekniska Högskolan & Uppsala Universitet

BuildSafes digitala lösning bidrar till att lösa byggbranschens största problem: säkerheten. Vi hjälper byggbolag att öka kvaliteten och säkerheten i sina projekt – samtidigt som de sparar både tid och pengar. BuildSafe gör säkerhet till en konkurrensfördel i byggbranschen.

Juryns motivering: Detta är en digital affärsidé som löser ett stort, globalt problem. Visionen är tydlig och juryn ser många möjligheter och ett långsiktigt användande då denna affärsidé möter marknadens behov."

Vinnare i kategorin Miljö & Energi
Forsnetics

José Pérez-Loya, Johan Abrahamsson & Urban Lundin
Teamet har koppling till Uppsala Universitet

Forsnetics har utvecklat en industriell komponent för vattenkraft. Den utnyttjar magnetiska fält för att bära generatorernas vikt, vilket minskar friktionsförlusterna med upp till 80%. Samtidigt ökar tillförlitligheten i stationen avsevärt, vilket sparar pengar genom att förhindra nedtid på grund av oväntade fel.

Juryns motivering: ”Det vinnande teamet har en chans att nå ut på marknaden snabbt och bli lönsamt. Teamet har en intressant affärsidé som uppfyller ett befintligt problem, även bland större generatorer än de själva avsett. Omsättning av forskning till praktisk förbättring av industri och elproduktion av sällan skådat slag.”

Totalvinnare av Venture Cup Öst hösten 2015
BuildSafe

Juryns motivering: ”Kvällens totalvinnare har påvisat att de har en lösning på ett reellt problem. De har skapat ett starkt team med hög trovärdighet och har potential för global expansion. De erbjuder ett viktigt tillskott av innovation när de vänder sig mot att lösa ett enormt samhällsproblem och förbättra säkerheten på en hel marknad.” 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt