Gå direkt till innehåll
8 nya idéer som visar att det inte alls var bättre förr!

Pressmeddelande -

8 nya idéer som visar att det inte alls var bättre förr!

Östra Sveriges bästa nya affärsidéer har valts ut och de talar sitt tydliga språk - vi är på väg framåt och problem vi länge sett omkring oss får äntligen sin lösning.

Venture Cup-juryn har nu valt ut de 8 affärsidéer som tävlar vidare på regionfinalen 12 maj och har chansen att belönas med 100 000 kr. Idéerna är lösningar på problem eller behov inom fyra olika tävlingskategorier Miljö & Energi, Life Science & Teknik, Människa & Samhälle och Webb, Mjukvara & Media.

För entreprenörsbröderna Allen Ali Mohammadi och Max Mohammadhassan Mohammadi var det tragiska omständigheter som blev starten på utvecklingen av deras idé CAD Detector som kan upptäcka hjärtsjukdom i ett tidigt skede.
- It all started four years ago. We were at a family party when my grandmother suddenly got a heart attack and died after a few minutes! However, she did not have any symptoms or signs of heart disease. After that shock, we were wondering why heart disease is still number one killer all around the world! We asked ourselves: what if we could detect her disease earlier? What if we could save her life? säger Allen Ali Mohammadi och Max Mohammadhassan Mohammadi.

Klädmärket WeSCs ena grundare Mattias Hallencreutz är tillbaka med en ny idé för att förändra klädkonsumtionen. Tillsammans med Shirley Johansson och Tiffany Donner tävlar han med Curatorz, en online service som tillhandahåller en hållbar användartjänst i modebranschen.
- Vår vision kan hjälpa till att förändra dagens ohållbara konsumtion, inget snack om saken. Det är ett alternativ till slit och släng konsumtionen som idag är för utbredd i samhället. Varför köpa nya plagg av dålig kvalitet och ej hållbart producerat och använda ett par gånger när man kan hyra plagg av bra kvalité och samtidigt förnya sin garderob,säger Mattias Hallencreutz.

24-åriga Uppsalatjejen Josefin Liljeqvist har också siktet inställt på att göra avtryck i modets värld. Hennes affärsidé Spårbara Herrskor vågar ta ekologiskt tänk ett steg längre genom att fokusera på välmående för djuren inom läderindustrin.
- Vid produktionen av skor från mitt märke JOSEFIN LILJEQVIST är hela tillverkningskedjan visuell för slutkunden, så denna lätt kan spåra sin lädersko till den exakta ko som gav lädret. Detta omdefinierar hela läderindustrins definition på ekologiskt läder, som idag inte innefattar djurets välmående utan endast naturens och människornas välmående, säger Josefin Liljeqvist.


Läs mer om alla de tävlande nedan och kontakta Venture Cup Öst för mer material om de olika idéerna och teamen bakom. Foton finns att tillgå. Marknadsansvarig Louise Tidholm, louise.tidholm@venturecup.se
073-552 55 14

Mer om de tävlande idéerna i kategorin Miljö & Energi

Spårbara Herrskor
Josefin Liljeqvist

I takt med den ökade efterfrågan på hållbart producerade livsmedel ställs också modeindustrin och läderindustrin inför nya utmaningar, i att kunna kontrollera alla delar i supply-chain. JOSEFIN LILJEQVIST erbjuder hållbart mode i en ny tappning: spårbara läderskor. Där kunden kan spåra sin lädersko tillbaka till den exakta ko som gav lädret. Lädret väljs utifrån kons livskvalité och inte ifrån dagens kvalitetsmärkning, som beror på lädrets utseende. Skorna är första steget mot ett full konceptuellt modehus, för den medvetna, moderna och aningen bohemiska mannen.

Grönska

Natalie de Brun, Robin Lee & Petter Olsson
Teamet har koppling till Handelshögskolan, Kungliga tekniska högskolan & Stockholms Universitet

Grönska erbjuder hyperlokalt odlade grönsaker och örter. Vi odlar inomhus med ett nytänkande odlingssystem som kallas vertikal odling. Det innebär att vi använder LED lampor istället för solljus och låter plantorna växa i en näringslösning istället för i jord, en teknik som kallas hydroponi. Odlingssystemet gör att vi kan producera och leverera färska plantor året runt. Odling möter tech helt enkelt.

Mer om de tävlande idéerna i kategorin Life Science & Teknik

Mirrorfi

Yash Todar & Pramod Kakkerla
Teamet har koppling till Kungliga tekniska högskolan och Högskolan i Gävle

Imagine that you are standing in a changing room with a smart-mirror that lets you see if the clothes you are trying on fit in a specific environment. Mirrorfi has developed a screen which in real time can give you a virtual background: everything from the office, dance floor, shop floor or the beach. The end user target segments are (sociodemographic/age wise) young, mostly female and the customers in Business2business are retailers catering to that target audience like Urban outfitters or A&F, Hollister, H&M, COS.

CAD Detector

Allen Ali Mohammadi, Max Mohammadhassan Mohammadi
Teamet har koppling till Kungliga tekniska högskolan och Uppsala universitet

Kranskärlssjukdom-Coronary Artery Disease (CAD) är vår tids vanligaste form av hjärtsjukdom. CAD Detector är ett beslutsstödsverktyg för att tidigt göra en korrekt diagnos av kranskärlssjukdomen Coronary Artery Disease (CAD). Det jämför olika parametrar och hittar mycket små avvikelser som brukar finnas hos CAD-patienter. Med hjälp av CAD Detector kan sjukdomen upptäckas innan vanliga symptom upptäcks hos patienten. CAD Detector kan ge läkare och patienter en noggrann utvärdering av hjärtstatus på mycket kort tid. Stora värden i avseende på tid, kvalitet och pengar uppstår i flera led; för patienter, läkare, sjukhus, regeringar, företag, försäkringsbolag och samhället i stort.

Mer om de tävlande idéerna i kategorin Människa & Samhälle

Magic Brush

Niklas Wahlström, Fredrik Gustafsson, Gustaf Hendeby & Oscar Jönsson
Teamet har koppling till Linköpings universitet, Kungliga tekniska högskolan och Uppsala universitet

Idag använder barn smartphones för att svajpa genom bilder. Men bara några få, om ens några, kan färglägga en 3D modell. Vi levererar en patenterad teknik som möjliggör för barn att interagera med datorer genom att använda vanliga verktyg, såsom penslar. Nu kan en fyraåring färglägga 3D modeller med lätthet!

Curatorz

Shirley Johansson, Tiffany Donner & Mattias Hallencreutz

CURATORZ är en online service som tillhandahåller en hållbar användartjänst i modebranschen, målet är att arbeta mot de negativa effekterna ”fast fashion” har idag. Genom att erbjuda en concierge service till sina medlemmar, Select-It, Wear-It, Return-It… Repeat.

Mer om de tävlande idéerna i kategorin Webb, Mjukvara & Media

CE-Check

Tobias Rydell & Harald Notini
Teamet har koppling till Kungliga tekniska högskolan, Stockholms universitet & Södertörns högskola

Precis som det finns lagar och regler för oss människor, finns det även lagar och regler för alla produkter som säljs. Det kan vara; att en mobiltelefon inte får utsätta användaren för farlig strålning, att en respirator på ett sjukhus inte får sluta fungera under ett åskväder, eller att en leksak inte får innehålla giftiga eller miljöfarliga ämnen. CE-Check är en webbaserad tjänst, som hjälper tillverkare och importörer, att ta reda på vilka krav som gäller för de produkter de säljer. Genom att se till att produkter uppfyller dessa lagar och regler, värnar vi om miljön och oss själva.

Qlutter

Adam Wiman & Johan Mattsson

Qlutter är en Saas tjänst som hjälper organisationer att jobba mer effektivt tillsammans, både i teamet och mellan team. För att uppnå detta kombineras ett lättanvänt interface med stöd för planering, utförande och uppföljning av arbete tillsammans med enkel integration till många av de tjänster som används i det dagliga arbetet. Våra kunder betalar oss per användare och månad/år.

Vilka affärsidéer som tävlar på Venture Cups övriga regionfinaler ser du här http://www.venturecup.se/nominerade-2016/

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt