Gå direkt till innehåll
Andrii Krot, till höger, är mannen bakom Adatype.
Andrii Krot, till höger, är mannen bakom Adatype.

Pressmeddelande -

Adatype är det internationellt prisade digitala tangentbordet som nu tagit klivet in i Sverige

Det var när Andrii Krot använde sin första läsplatta för 5 år sedan som idén till Adatype föddes. 5 år och flera prototyper senare står Andrii och hans idé Adatype, ett digitalt tangentbord med maskininlärning, som en av de 20 vinnarna av Venture Cups affärsidétävling IDEA 2018.

Andrii har sedan han fick sin första läsplatta 2013 känt att det inbyggda tangentbordet är mindre användarvänligt än fysiska tangentbord som man kopplar till läsplattan. Genast sattes tankeverksamheten igång kring hur han med teknik och maskininlärning skulle kunna få det digitala tangentbordet i läsplattan att fungera mer som det fysiska, bekväma tangentbordet. Ett år senare prisades hans prototyp i två internationella tävlingar vilket gav Andrii självförtroende och motivationen till att fortsätta utveckla sin idé.

Andrii som ursprungligen kommer från Kharkiv i Ukraina bor för närvarande i Växjö där han nyligen genomfört en masterutbildning i Datavetenskap vid Linnéuniversitetet. Intresset för teknik, tillsammans med en dos flitighet, har lett till utvecklingen av flera andra Android appar. Andrii beskriver konkurrensen inom branschen som svår då de flesta användbara och lönsamma idéerna redan är implementerade, men är just därför extra stolt över Adatype.

- Adatype är en av de sällsynta idéerna som sitter på tre stolar samtidigt: användbar, kommersialiserbar och innovativ, säger Andrii Krot.

Deltagandet i Venture Cups IDEA tävling har förutom utnämningen till en av de 20 bästa idéerna och 5000 kr, gett Andrii många värdefulla insikter. Feedbacken från Venture Cups nätverk har varit väldigt användbar och Andrii har redan kunnat göra förändringar baserade på den. I sina tidigare projekt har Andrii stått för både utveckling av teknik och företag, och Adatype är inget undantag. Adatype lanserades i Sverige för mindre än en månad sedan och hittills är Andrii själv i projektet. Huvudmålet just nu är att få tillräckligt med resurser för att kunna arbeta med projektet på heltid och utöka teamet för att få mer tid till forskning och utveckling som kan ta projektet framåt.

Idé: Adatype
Team: Andrii Krot
Boendeort: Växjö

Här kan du läsa mer om tävlingen och ta del av alla nominerade startups.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll