Gå direkt till innehåll
Teamet från Compular firar vinsten i Sverigefinalen!
Teamet från Compular firar vinsten i Sverigefinalen!

Pressmeddelande -

Analytiskt verktyg för komplexa material prisas och spås ta sig långt utanför akademins väggar!

Strävan att gå från fossila bränslen till mer klimatsmarta lösningar har skapat en rad teknologiska innovationer det senaste åren. Men för att ny teknik ska fungera på ett hållbart sätt med optimal prestanda krävs det att tekniken drivs av tillförlitliga och hållbara energikällor. Batterier är en av det främsta energikällorna till de flesta mobiltelefoner, elbilar och andra tekniska prylar, men tyvärr är många batterier inte hållbara. Detta vill startup bolaget Compular förändra. Idag den 7 oktober prisades bolaget på Venture Cups Sverigefinal med utmärkelsen Beyond Academic för sitt arbete med att skapa mer hållbara och högpresterande batterier.

Compulars team består av ingenjörs- och entreprenörsskaps-studenterna Rasmus Andersson, Fabian Årén, Johannes Henriksson, Emil Krutmeijer, Sirikun Loetsakwiman samt professor Patrik Johansson. Innovationen som bolaget prisats är en AI-driven programvara för att analysera och förutsäga hur bla batterier kommer fungera beroende på vilka komponenter man bygger batteriet av. Compulars analysverktyg kan därmed avgöra, innan ett batteri producerats, hur det kommer fungera och vad som ev bör ändras innan produktion för att t ex göra produkten mer hållbar och miljövänlig. Initialt riktar Compular in sig på att använda sin programvara för att skapa hållbarare batterier, men planen är att i framtiden kunna använda sin programvara för att öka hållbarheten och prestandan för en rad olika produkter.

Medgrundare Rasmus Andersson skapade den första tekniken bakom Compulars innovation under sina doktorandstudier på Chalmers. Genom Chalmers School of Entrepreneurship kom Rasmus och hans doktorandkollega Fabian Årén i kontakt med affärsutvecklare Emil Krutmeijer, Johannes Henriksson och Sirikun Loetsakwiman. Tillsammans insåg gruppen den kommersiella potentialen med idén och Compulars mål är att inom fem år vara drivande i att digitalisera och resurseffektivisera den svenska och internationella materialutvecklings-industrin.

Genom sin koppling till Venture Cups akademiska partner i region väst, Chalmers, tilldelade Sverigejuryn Compular priset Beyond Academic med motiveringen att "...med ett viktig uppdrag visar teamet tydligt att  detta (Compulars innovation) kommer ta sig långt utanför akademins väggar."

Pris: Beyond Academic.

Idé: Compular.

Team: Rasmus Andersson, Fabian Årén, Johannes Henriksson, Emil Krutmeijer och Patrik Johansson.

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt