Gå direkt till innehåll
Att paketera lycka eller hus kan vara vinnande koncept i Venture Cup Väst

Pressmeddelande -

Att paketera lycka eller hus kan vara vinnande koncept i Venture Cup Väst

Kan man bygga en affärsidé på lycka? Går det att skicka platta hus till nödställda tvärs över jorden? Frågar du de nominerade i Venture Cup Väst får du ett solklart ja. Rekordmånga affärsplaner har kommit in och efter flera gallringar står nu åtta team nominerade hösten 2013. Teamen slåss om vinst i sin kategori och att bli totalvinnare av Venture Cup Väst.

Philip Axelsson driver företaget Kambio med tre kollegor och började för några månader sedan spåna kring en affärsidé som fokuserade på lycka. 

- I våras upplevde jag och min kollega  att vår energinivå var otroligt låg på jobbet och vi bestämde oss för att hitta ett sätt att bli lyckligare och fyllda av mer energi. När vi hittat en hel uppsjö av spännande forskning insåg vi att man nog kan bygga en affärsidé som går ut på att skapa välmående människor och arbetsplatser, berättar Philip Axelsson om affärsidén.

Kambio tävlar i kategorin Människa & Samhälle mot bidraget Studentkonst. De fyra kategorierna som de nominerade tävlar i är förutom Människa & Samhälle även Miljö & Energi, Webb, Mjukvara & Media samt Life Science & Teknik. Kategorierna har tagits fram för att göra tävlingsprocessen mer rättvis och för att motverka att vitt skilda affärsområden ställs mot varandra. 

En av de nominerade bidragen i kategorin Life Science & Teknik, Imnus Emergency Housing, ser det som en självklarhet att skapa sin egen framtid: 

– Jag har svårt att föreställa mig ett jobb som fast anställd igen. Jag har gjort det, och vill inte tillbaka! säger My Klint, en av grundarna till företaget.

Hennes kollega Magnus Pettersson fyller i:

– Det är lite som i Matrix. Tar du det röda pillret vaknar du upp i morgon med ett 8 till 5-jobb och fredagsmys. Tar du det blåa så kommer du må dåligt och vara osäker men väldigt lycklig. 

Den 12 december utses vinnarna på Venture Cup Västs regionfinal.  I varje kategori finns det chans att vinna 25 000 kronor och av alla kategorivinnare blir det en som utses till totalvinnare av Venture Cup Väst och får därmed ytterligare 100 000 kronor. Vinnarna under regionfinalen har sedan chans att nomineras till Sverigefinalen som kommer att ske i juni nästa år. Där tävlar de mot vinnare från någon av Venture Cups övriga regioner.

Christina Jarnemo, regionchef på Venture Cup Väst, är spänd inför regionfinalen: 

– Jag ser mycket fram emot höstens regionfinal, vi har fått in så många spännande bidrag. Det är tack vare entreprenörer som vågar förverkliga sina drömmar som driver samhällsutvecklingen framåt, dessa vill vi hylla samt ge dem en chans att inspirera andra att gå samma väg. 


Här är alla de nominerade i Venture Cup Väst


Människa & Samhälle

Studentkonst
Fredrik Andersson, Hans Carlson & Peter Ekeros
Studentkonst är en marknadsplats på internet för konst från studenter vid konsthögskolor. Målet med Studentkonst är att minska trösklarna för unga oetablerade talanger att komma igång med att nå ut med sina kreationer och livnära sig på sin passion, samtidigt som vi sprider unik och personlig konst till hem runt om i Sverige.

Kambio
Daniel Albinsson, Olle Svensson, Erik Törnblom & Philip Axelsson
För Kambio är lycka det viktigaste i världen! Tillsammans med ledande forskare har vi sammanfattat årtionden av vetenskaplig forskning inom lycka och positiv psykologi. Vi har tagit vara på de bästa upptäckterna samt övningarna och paketerat dessa guldkorn i ett digitalt verktyg så att människor ska kunna ta del av kunskapen och leva ett lyckligare liv.

Miljö & Energi

NOS
Sammy-Sebastian Tawakkoli
NOS är en produkt som förbättrar människors livskvalité genom att filtrera förorenad luft utan att hämma möjligheterna till att kommunicera.

HydroCultivate
Patrik Strandell & Victor Strandell Almé
HydroCultivate är en vertikal, miniodling i snygg design för ditt hem. Jämfört med vanlig odling med kruka och jord kan du odla tre gånger så snabbt och hela året runt med HydroCultivate. Grönsaker, frukter och kryddor. Allt kan odlas. På ett enkelt, smart och kul sätt odlar du färska och smakrika växter. Lokalodlat och med ett minimalt Co2 spår!

Life Science och Teknik

Imnus Emergency Housing
Magnus Pettersson, Ayda Moayedzadeh & My Klint
Vi erbjuder ett lätt, plattpaketerat och helt återvinningsbart koncept för nödbostäder som förbättrar levnadsförhållandena för människor I nödsituationer.

SmartClick by ClicCloud
Robert Bagge & Tomas Ohlson
ClicCloud vill ta manuell insamling av statistik till en molntjänst baserad på smartphones och bluetooth-teknik. När stora flöden av människor passerar och det fordras extra kontroll av antal, används idag ofta manuella och mekaniska räkneverk. SmartClick är en lösning för att i realtid digitalisera dessa räknedata från en eller flera operatörer/räkneenheter och göra statistik och information tillgänglig för alla uppkopplade.

Webb, Mjukvara & Media

Aktivators 
Viktor Sellman, Victor Gerdén, Johan Jorstadius, Magnus Myhrborg & Sebastian Haby
Idén är enkel och priset är vapnet. Med kampanjer som gäller under några dagar kan Aktivators lägga stora orders och hålla minimalt lager. Detta minskar kostnaderna och gör att Aktivators kan sälja samma sportprodukter som de stora återförsäljarna men 30-70 procent billigare. På så sätt hjälps människor till en aktivare livsstil men med plånboken i behåll.

Jalp!
Robert Andersson, Johannes Vestlund, Adam Szakal & Niklas Carlborg
Jalp! är en smartphoneapplikation för cyklister som med hjälp av inbyggda sensorer automatiskt detekterar olyckor. Appen kan sedan skicka larm och därmed påskynda en potentiellt livräddande räddningsinsats. I det större perspektivet kan detta ha mycket positiva effekter på såväl folkhälsa som individuella cyklisters säkerhet, samtidigt som appen ligger helt rätt i tiden med tanke på det kraftigt ökade cykelintresset.


Frågor hänvisas till:

Jonna Knibestöl
PR- och Marknadsansvarig Venture Cup Väst
jonna.knibestol@venturecup.se
031-7647121
076-1015991


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll