Gå direkt till innehåll
Leo Sydow & Viktor Broberg, BuildSafe
Leo Sydow & Viktor Broberg, BuildSafe

Pressmeddelande -

BuildSafe är vinnare av Venture Cup

Under torsdagskvällen utsågs vinnarna i Venture Cup, Sveriges största tävling för affärsidéer. Årets totalvinnare i tävlingen blev BuildSafe, som med sin nya digitala plattform kommer göra världens byggbransch säkrare. De belönas nu med 150 000 kronor och titeln Sveriges Nästa Tillväxtföretag.

BuildSafe är molntjänsten för bygg- och fastighetsbranschen som hjälper till att optimera säkerhetsarbetet. Det är en lösning som enkelt kan användas av både ledning och personal, och som skapar större möjligheter till kommunikation på fältet. Idén uppkom efter att en av grundarna själv jobbat i byggbranschen och sett stora möjligheter till förbättringar. Nu belönas de med totalvinsten i Venture Cups Sverigefinal 2016. 


– Det känns fantastiskt! Vi jobbar stenhårt på att sprida vårt varumärke och denna vinst är verkligen ett bevis på att vi har en bra produkt, säger Viktor Broberg från BuildSafe.

En imponerad jury bestående av bland andra Lena Apler, Eva Fors, Alexander Hars och Arash Gilan motiverade totalvinsten:

“Totalvinnaren av Venture Cup 2016 har på kort tid lyckats bygga ett imponerande track record med befintliga intäktsströmmar och starka samarbetsallianser. Teamet bakom idén har en gedigen affärsmodell som löser ett tydligt behov. Med fokus på säkerhet hjälper de sina kunder att ta kontroll över arbetsmiljön och bidrar till att rädda liv.”

Nu tar vinnarna sikte mot att bli en självklarhet för alla företag inom bygg- och fastighetsbranschen världen över. 

– Vi vill att BuildSafe ska bli en global certifiering på att man som företag bryr sig om och investerar i säkerhet. Vi har redan börjat ta oss in på den brittiska marknaden, säger Leo Sydow från Buildsafe.

Under Sverigefinalen delade Venture Cup ut pris till vinnare inom fyra kategorier Life Science & Teknik, Människa & Samhälle, Miljö & Energi samt Webb, Mjukvara & Media. Vinnarna i dessa kategorier blev Boardie, Boxgard, SustainaLube och BuildSafe. En nyhet i årets Sverigefinal var Venture Cup Crowd Award där närmare 2000 personer röstat fram sitt favoritteam. Priset togs hem av Luckan som nu får en plats på Google for Entrepreneurs inkubator på Epicenter i Stockholm.

Boardie, som vann kategori Life Science & Teknik, har utvecklat en helt ny ankarlift till skidbacken som möjliggör en bekvämare lifttur med större utrymme för reklam. De nya ankarliftarna kommer du se i Åre redan i vinter. 

– För oss som förstagångsentreprenörer är äran och hedern det allra viktigaste. Sen ger vinsten oss en legitimitet och ett förtroende som vi kommer ta med oss framöver, säger Sanna Grönlund i Boardie.

I kategorin Människa & Samhälle vann Boxgard som utvecklat en ny tjänst som tar hand om de saker du inte vill eller kan förvara hemma. Den digitaliserade lösningen som tagits fram utvecklades efter att grundarna själva stött på problemen med magasinering under flytt.

– Det känns superkul att vinna, vi har kämpat med detta länge och fått både ris och ros av investerare och folk i vår närhet. Att vinna en så stor tävling som Venture Cup stärker oss verkligen och är ett extra proof of concept, säger Ted Scheiman från Boxgard.

Vinnare i Miljö & Energi blev SustainaLube, som har tagit fram en ny typ av smörjmedel för industrin, som till skillnad från andra smörjmedel är helt vattenlösligt. Detta revolutionerar branschen och kan appliceras på en mängd olika områden. 

– Jag tror att vi vann för att vi har något helt nytt och miljövänligt som ligger rätt i tiden. Det är något som marknaden och branschen verkligen behöver och som kan förändra världen i framtiden, säger Christian Olsson från SustainaLube.

Sammanlagt tävlade 1000 affärsidéer och 1500 entreprenörer i Venture Cup under året, så att säga att konkurrensen har varit tuff är ingen överdrift. Under torsdagskvällen fick 250 personer på Trädgårn i Göteborg se vinnarna ta emot sina utmärkelser. Konferencierer för galakvällen var Venture Cups VD Julia Selander och Företagarnas VD Günter Mårder.

Venture Cup-juryns ordförande Christian Lauritzen, grundare av investmentbolaget Eicorn, är nöjd över årets final: 

– Det har varit mycket spännande juryarbete detta år. Både finalister och juryrepresentanter gjorde ett riktigt bra jobb och det var spännande diskussioner innan vi kunde utse vinnarna. Med så stor konkurrens bland bidragen är jag övertygad om att vi kommer se mer av många av dem i framtiden.


Här är alla vinnare i Sverigefinalen

Webb, Mjukvara & Media

BuildSafe (totalvinnare)

Deniss Karavajev, Johan Brunedal, Leo Sydow, Viktor Broberg & Samuel Jaeger
BuildSafes molntjänst bidrar till att lösa byggbranschens största problem: bristande säkerhet. Vi hjälper byggherrar och byggbolag att öka kvaliteten och säkerheten i sina projekt – samtidigt som de sparar både tid och pengar. BuildSafe gör säkerhet till en konkurrensfördel i byggbranschen.

Life science & Teknik

Boardie

Niclas Stjernberg, Sanna Grönlund & Erik Englund

Boardie är ett bredare och mer ergonomiskt ankarliftsäte, som fördelar kraften som för liftanvändaren uppför backen jämnare över utsatta kroppsdelar och ger därmed en bekvämare ankarliftsfärd för alla typer av utförsåkare. Den bredare designen skapar även en ny kommunikationsyta i användarnas blickfång under hela färden, som kan generera ytterligare intäkter genom annonser till skidanläggningen. Ankarliften har i stort sett inte förändrats sedan den uppfanns 1934 – förrän nu.

Människa & Samhälle

Boxgard 

Ted Scheiman & Marcus Oliveira

Boxgard är en digital lösning för magasinering av lådor och andra saker. Tjänsten kommer med upp- och hemleverans samt en digital innehållslista som möjliggör hembeställningar av enskilda föremål. Den bakomliggande plattformen kopplar ihop logistikfirmor med lagerytor vilket skapar förvaringseffektivitet samt en skalbarhet i modellen för snabb expansion.

Miljö & Energi

SustainaLube

Yiyun Shi, Christian Olsson, Roland Larsson & Mattias Grahn

Christian Olsson, Yijun Shi, Roland Larsson och Mattias Grahn vid Luleå tekniska universitet har startat företaget Sustainalube AB och en marknadslansering är nu nära. Smörjmedlet är oljefritt, baserat på en ickegiftig restprodukt och växtbaserade tillsatser för att få fram en helt förnyelsebar produkt. Kombinationen ger ett helt nytt miljövänligt smörjmedel med ett konkurrenskraftigt pris.som installeras i ledningarna och producerar el till mätutrustning och möjliggör minskat läckage.

Frågor hänvisas till:

Jonna Knibestöl

PR- & Marknadschef, Venture Cup
jonna.knibestol@venturecup.se
070-496 63 37 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt