Gå direkt till innehåll
Team Lejonapa fotograf: Emmy Jonsson
Team Lejonapa fotograf: Emmy Jonsson

Pressmeddelande -

De förvandlar köandet till ett rent nöje

Igår kväll gick Venture Cups regionfinal av stapeln på Lisebergsteatern och bidraget Lejonapa kammade hem såväl kategorivinst som totalvinst i region väst. Lejonapas lösning kommer skapa mer frihet för nöjesparksbesökare och på så vis lösa ett av nöjesparkernas största problem, långa kötider.

Fröet till affärsidéen såddes efter att Miguel Fürst en av grundarna köat till en bergochdalbana tillsammans med sin dotter. För en åktid på 3 minuter blev kötiden alldeles för lång vilket lett till att Miguel tillsammans med James Hobbs utvecklat en lösning som ska lösgöra besökare från den fysiska kön. Lösningen är att erbjuda besökarna en virtuell kö, där de med hjälp av sin smartphone ställer sig i kö och får ett meddelande när det är dags att åka. På så vis kan besökarna spendera kötiden med att äta mat, fika eller utforska nöjesparken. Den traditionella fysiska kön kommer dock fortfarande finnas kvar som ett alternativ.

- Bidraget har identifierat ett reellt konkret problem och givit en ny lösning som ger fördelar i alla led från arrangör till kund. Lösningen kan dessutom skalas upp till allehanda områden där problem med köer finns, så löd juryns motivering.

Venture Cup som är Sveriges ledande entreprenörskapstävling , får årligen in ett tusental unika idéer från personer som vill utveckla sin affärsidé till ett affärskoncept och starta bolag. Dessa får sedan feedback från personer i Venture Cups professionella nätverk för att bidra till utvecklingen av affärsidén. Tävlingen avgörs sedan i två steg, en regionfinal och en sverigefinal. I regionfinalen utses en vinnare i kategorierna Miljö & Energi, Människa & Samhälle, Webb, Mjukvara & Media samt Life Science & Teknik som sedan får ansöka om att tävla i Sverigefinalen där bidrag från hela Sverige deltar. Sverigefinalen hålls i år den 9 juni på Trädgår'n i Göteborg.

- Eftersom Venture Cup är en av de mest ansedda tävlingarna för entreprenörer ville vi inte missa möjligheten att testa vår idé på erfarna entreprenörer, konsulter och investerare. Den feedback och övning som vi fått via Venture Cup är obetalbar för framtida kontakt med investerare och kunder, säger grundarna av Lejonapa om sitt deltagande i tävlingen.

I regionfinalen tävlade Lejonapa i kategorin Människa & Samhälle mot bidraget Digital Tipspromenad som erbjuder ett smart alternativ för inkomst till Sveriges föreningsliv. I kategorin Miljö & Energi vann bidraget Wavetube som erbjuder en systemlösning som kan leverera en ren, tillförlitlig och förutsägbar elproduktion med hjälp av havsvågor. Wavetube tävlade mot bidraget Stadskupan som erbjuder företag och organisationer en möjlighet att bidra till en mer hållbar närmiljö och biologisk mångfald i staden genom fadderskap av bikupor. Vinnare av kategorin Webb, Mjukvara & Media blev tillslut bidraget Consensus som är en app som vill göra det snabbare och enklare att fatta gemensamma beslut. Ticktech som var Consensus motståndare erbjuder i sin tur en säker andrahandsförsäljning av biljetter på nätet. 

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd