Gå direkt till innehåll
De nominerade är klara. Vem kommer att stå som vinnare av Venture Cup Nord?

Pressmeddelande -

De nominerade är klara. Vem kommer att stå som vinnare av Venture Cup Nord?

En BH som lindrar sekundäreffekterna vid strålbehandling för bröstcancer drabbade, ett system som antingen kyler eller värmer stillastående flygplan, en produkt som ökar livskvalitén hos personer med demens eller autism samt Sveriges största samlingsportal för resebloggar. Dessa är fyra av de åtta nominerade idéerna som gått vidare till Regionfinal i Venture Cup Nord, som avgörs den 16 december i Piteå.

Åtta nominerade bidrag är nu klara och det är nu dags för juryn att utse vinnarna. Juryns uppgift blir att, under ett jurymöte där de nominerade får presentera sina bidrag ytterligare, utse fyra kategorivinnare. Vinnarna i varje kategori får ta emot 20 000 kronor var. Ytterligare 80 000 kronor delas ut till det bästa bidraget och vinnaren i Venture Cup Nord hösten 2014 koras. De fyra kategorierna som de nominerade tävlar i är Människa & Samhälle, Miljö & Energi, Life Science & Teknik samt Webb, Mjukvara & Media.

Lena Åhlin från Östersund med sin idé Meo –DressedForLife- är en av de nominerade i kategorin Människa & Samhälle. Hon ställs mot Jemili produktion från Sundsvall.

”När jag själv blev svårt sjuk av behandlingarna mot min bröstcancer föddes idén om att hitta produkter som skulle kunna underlätta lidandet för de 8500 kvinnor/år i Sverige som drabbas. Jag fick bla strålskador och kom på idén med att lägga ull som mellanlägg mellan protes och hud och smärtan försvann direkt”, säger Lena Åhlin. ”Jag kopplade då mina kunskaper om ullens egenskaper med min yrkeserfarenhet som distriktssköterska och egen företagare och idén om en ullfodrad bh med protesfickor för bröstcanceropererade var född”, fortsätter Lena.

I kategorin Miljö & Energi tävlar Tomas Gustafsson från Umeå, med sin idé Smart Climate Scandinavian. De har ett system som antingen kyler eller värmer stillastående flygplan. Smart Climate Scandinavian tävlar mot 200Mdin3 från Töre.

Från Luleå kommer Basel Kikhia, Josef Hallberg, Niklas Karvonen, Stefan Sävenstedt och Johan Bengtsson. De tävlar med sitt bidrag Memorizon, som är en produkt som syftar till att öka livskvalitén hos personer med demens eller autism. De tävlar i kategorin Life Science & Teknik och ställs mot Infinite Realities från Umeå.

I kategorin Webb, Mjukvara & Media tävlar Svenska Resebloggar, som är Sveriges största samlingsportal för resebloggar. Bakom idén står Johanna Westberg och Towe Ahlin från Umeå. De tävlar mot Smartmiljös från Umeå.

Den 16 december arrangeras Regionfinal i Acusticum i Piteå. Kvällen kommer att bjuda på mingel, buffé och självklart höjdpunkten – prisutdelningen då vinnarna koras.

Nominerade i Venture Cup Nord hösten 2014

Bilder och kontaktuppgifter till de nominerade finns.

Kategori: Människa & Samhälle

Jemili produktion från Sundsvall
Team: Mia Rydell & Jenny Olofsson
Välkommen till en historielektion med underhållning! Vi skildrar historia på medryckande, involverande och unika sätt genom att använda komponenterna musik, teater och historia i våra produktioner. Detta gör vi genom att exempelvis utforma dramatiserade guidningar, ha workshops, sjunga, eller varför inte ta kål på någon under en mordmiddag. Tillsammans med dig utformar vi morgondagens historia!

Meo –DressedForLife- från Östersund
Team: Lena Åhlin
I Sverige drabbas 8500 kvinnor/år av bröstcancer och alla strålbehandlas och får strålskador av varierande grad som följd. Genom egna erfarenheter som distriktssköterska, egen företagare och bröstcancerdrabbad har jag konstruerat en BH som lindrar sekundäreffekterna vid strålbehandling för bröstcancerdrabbade kvinnor.

Kategori: Miljö & Energi

200Mdin3 från Töre
Team: Johan Persson
Infrastruktur är grunden till demokrati och välfärd. Till år 2025 är världen i behov av 106 miljoner nya bostäder till människor med låg inkomst. 200Mdin3 är världens mest kostnadseffektiva sätt att bygga billiga, energivänliga, kvalitetshus snabbt. Det är en affär värd 14 billioner. 200Mdin3 minskar miljöpåverkan med 100 miljontals ton CO2 per år jämfört med befintlig teknik.

Smart Climate Scandinavian från Umeå
Team: Tomas Gustafsson
Flygplan som står en längre tid på flygplatser behöver antingen kylas (på sommaren) eller värmas (på vintern), idag görs detta genom kost- och miljönegativa AC-anläggningar. Vi har ett system som går på fjärrvärme/-kyla, vilket löser uppgiften billigare, mer miljövänligt och till lägre underhållskostnader (få rörliga delar).

Kategori: Life Science och Teknik

Infinite Realities från Umeå
Team: Mikael Hertz
Infinite Realities ska tillgängliggöra Virtual Reality för vårdsektorn. Genom ett nära samarbete med verksamheten skapas nya former av behandligar som kommer att ge patienter en bättre och mer effektiv vård.

Memorizon från Luleå
Team: Basel Kikhia, Josef Hallberg, Niklas Karvonen, Stefan Sävenstedt & Johan Bengtsson
En produkt som syftar till att öka livskvalitén hos personer med demens och personer med autism. Tekniken bygger på en erkänd metod för att hantera symptom av kognitiv nedsättning: Reminiscensterapi. Produkten är ett digitalt system som fångar dagliga aktiviteter och presenterar dessa på ett ordnat sätt som hjälper personer att reflektera och diskutera sin vardag med familjemedlemmar.

Kategori: Webb, Mjukvara & Media

Smartmilljös från Umeå
Team: Dipak Surie & Dinesh Damodaran
Smartmiljös erbjuder en innovativ produkt för kundvagnar som förbättrar shoppingupplevelsen i butiker, genom personlig produktsökning och jämförelser. Vår plattform hjälper detaljhandelsföretag att förstå deras kunders handlingsbeteenden för att ge unika erbjudanden och up-sell produkter.

Svenska Resebloggar från Umeå
Team: Johanna Westberg & Towe Ahlin
Svenskaresebloggar.se är Sveriges största samlingsportal för resebloggare. Vi ökar bloggarnas synlighet och sökbarhet för läsare och förmedlar kontakter mellan företag och bloggare inom resebranschen.

Frågor hänvisas till
Angelica Westrin
Marknadsansvarig Venture Cup Nord
angelica.westrin@venturecup.se
070-217 32 59

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt