Gå direkt till innehåll
De tio bästa affärsidéerna i Venture Cup Öst prisade!

Pressmeddelande -

De tio bästa affärsidéerna i Venture Cup Öst prisade!

På torsdagskvällen prisades under festliga former tio affärsidéer vid Venture Cup Östs prisutdelning för bästa affärsidé! Totalt har 200 affärsidéer lämnats in till Venture Cup Öst och av dessa nominerades nitton stycken och slutligen fick tio stycken 10.000 kr vardera. ”Det har varit en fantastisk kväll och det är roligt att träffa alla entusiastiska entreprenörer som brinner för sina idéer”, säger Maria Olsson, regionchef i Venture Cup Öst.

Från en ny Toalettborste till instrument för att diagnostisera blodinfektioner

Bredden har varit stor och bland vinnarna hittar vi allt från toalettborste till en innovativt instrument för att diagnostisera blodinfektioner. (Beskrivning av samtliga tio pristagare och de tio hedersomnämnda hittar ni i bilaga 1)

“Ut och sälj”

Både Gunilla von Platen och Acnes VD Mikael Schiller var på plats som inspiratörer och det gemensama tipset för entreprenörerna var att ut och sälja så fort som möjligt. “Just försäljning är något som är viktigt för att få idéerna ut på marknaden och är därför en viktig del i vår utbildningsserie. Vanligen kan vi se en stor utveckling av affärsidéerna efter att det att de har gått igenom Venture Cups process. Nästa moment går ut på att ta fram ett utkast till affärsplan. Den 9 februari ska dem vara klara med det och då tävlingen fortfarande är öppen för alla så hoppas vi på att få se ännu fler affärsidéer i processen” avslutar Maria Olsson.

Kontakt: Håkan Alfon, Markandsansvarig Venture Cup Öst, 073-636 40 65, hakan.alfon@venturecup.se

Bilaga 1. Beskrivning av samtliga tio nominerade samt de 10 hedersomnämnda

Pristagare:

Tomologic – Kungliga Tekniska Högskolan och Uppsala Universitet

Idag uppstår 20-50 % materialspill vid skärning av all sorts metall, vilket medför stora kostnader för tillverkningsindustrin samt resulterar i en negativ miljöpåverkan. Tomologic har tagit fram en skärteknik som förser tillverkningsindustrin med väsentligt effektivare skärplaner.

CE-Nose – Handels Högskolan

Tio procent av alla svenskar drabbas av lung- eller prostatacancer under sitt liv. Det är skrämmande siffror och än mer förvånande är att det idag varken finns fungerande metodik för att identifiera lugn- eller prostatacancer i ett tidigt skede. Produkten möjliggör på ett enkelt och snabbt sätt lösa detta och spara både lidande och hundratals miljoner i sjukvårdskostnader årligen.

Firefly

Firefly hjälper personer som på grund av nedsatt syn har besvär att navigera i inom- och utomhusmiljö. Med hjälp av en unik design identifierar firefly hinder och avsatser för användaren så att dessa kan undvikas.

Hanako – Örebros Universitet

Hanako är ett innovativt instrument för att diagnostisera blodinfektioner. Hanako tar över användningen av befintliga tekniker genom att ge en tidig, ekonomisk och enkel diagnos av sjukdomar.

Bar-deli – Stockholms Universitet

Bar-deli producerar fräscha unika barsnacks av gourmetkvalité som säljs till utskänkningslokaler, events samt via direktförsäljning för att lyfta gästernas och konsumenternas upplevelse och skapa en känsla av vardagslyx.

MonBrave-Toalettborsten 2.0

Denna borste kommer att ge användaren större rengöringseffekt då den har flexibelt skaft, ett pil- och konformat huvud med borststrån och skrapflensar i silikon. Dessutom har den ett längre handtag/skaft än befintliga modeller på marknaden idag.

Black-Ice Infrared Detection System – Kungliga Tekniska Högskolan

Affärsidén är att ta fram issensorer för effektivare vinterdrift, ökad trafiksäkerhet och renare miljö. Black-Ice Infrared Detection System (BIRDS) är två patentsökta system som mäter två fundamentala vägvariabler; isbildning på vägar samt vägytans fryspunktstemperatur.

Mastitsensorn – Linköpings Universitet

Biototal har tillsammans med Termisk Systemteknik kombinerat sin expertis inom jordbruk respektive värmekamerateknik för att utveckla ett tillförlitligt, smärtfritt och effektivt diagnostiskt analysverktyg för tidig detektion av juverinflammation, även kallat mastit.

E-Slide – Linköpings Universitet

E-slide erbjuder ett mikroskopglas som möjliggör nya typer av cellstudier. E-slide kan användas i befintlig laboratorieutrustning och kräver ingen ändring i användarens arbetssätt. Produkten kan på ett kostnadseffektivt sätt produceras med tillgängliga produktionstekniker.

Seniorsoft

En unik IT-tjänst som adresserar en outforskad marknad. Tjänsten använder datorteknikens snabba utveckling för att skapa en kundnytta utöver det vanliga. Man behöver aldrig ha använt en dator och det är roligt att använda tjänsten.

Hedersomnämnda:

HeartVent Wrist – Linköpings Universitet

HeartVent Wrist är en klockarmbandsliknande mätare som bland annat kan registrera hjärt- och andningsfrekvens kontinuerligt. Produkten kan appliceras på patienter i akutsjukvård t.ex. vid en olycksplats, vid transport i ambulans eller helikopter och vid besök på akutmottagningar.

RING-A-CAUSE – Kungliga Tekniska Högskolan

Ring-A-Cause är en Internet-telefoni (VoIP) service som syftar till att öka donationerna till och utveckla medvetenheten om användarens val av hjälporganisation. Tjänsten fungerar precis som alla andra VoIP-tjänster och inte kräver någon åtgärd eller betalning annat än den vanliga kostnaden för tjänsten.

OptimaClick – Stockholms Universitet

OptimaClick har utvecklat ett nytt verktyg för optimering av programvara, som är speciellt utformad för optimering av en ny produktportfölj och en produkts uppsättning av funktioner, som kommer att ge största möjliga kundnytta och marknadsintäkter.

Softalarm

Softalarm är en ny typ av mobil trygghetsapplikation. Applikationen SoftAlarm® är patentsökt och är resultatet av 6 års design, utveckling och försäljning av professionella mobila GPS-baserade trygghetslarm.

Coverlock – Uppsala Universitet

Coverlocks affärsidé är att tillverka och sälja en lås- och skyddsanordning för cykelkorgar som inte bara skyddar mot väder och vind utan också från potentiella väskryckare. Coverlock gör att cykelkorgen blir en portabel förvaringsplats när cykeln inte är under uppsikt.

Tirasun – Kungliga Tekniska Högskolan

Tirasun vill utveckla och sälja hållbara och okrossbara solglasögon med bågar i återvunnet däckgummi. Produkten genererar samhällsnytta då den löser ett stort avfallsproblem och minskar trycket på naturresurserna genom materialvalet.

i-spot

i-spots affärsidé bygger på en helt ny typ av reflex som är framtagen utifrån kundens behov och ska minska skaderisken för de mest oskyddade i trafiken. Genom återförsäljare, webbsite och skolklassförsäljning, erbjuds en innovativ “stor liten reflex” som är kvalitetssäkrad, flexibel och snygg.

It’s OK – Kungliga Tekniska Högskolan

It’s OK är en flexibel uthyrningstjänst av kurslitteratur, där kunden själv väljer uthyrningsperiod. It’s OK: s affärsidé är att på ett okomplicerat sätt låta studenter hyra valfritt antal böcker via hemsidan itsok.se för att sedan få böckerna levererade till sitt hem.

Monner - nya generationens plånbok

Ämnen

Kategorier

Regioner


OM VENTURE CUP

Venture Cup genomför varje år en rikstäckande affärsplanstävling som med tiden har vuxit till världens största i sitt slag. Via en genomtänkt process med handledning, feedback, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande företag. Hittills har över 8 600 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca30procent utvecklats till bärkraftiga företag.

Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Venture Cup Öst arrangeras av Högskolan Dalarna, Högskolan i Gävle, Mälardalens högskola, Örebro universitet, Linköpings universitet, Uppsala universitet, Handelshögskolan i Stockholm, Stockholms universitet, Södertörns högskola, Karolinska institutet och Sveriges lantbruksuniversitet. www.venturecup.se/ost

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt