Gå direkt till innehåll
Entreprenörerna satsar på gröna, innovativa affärsidéer

Pressmeddelande -

Entreprenörerna satsar på gröna, innovativa affärsidéer

Ibland behövs det bara en entreprenör för att göra världen lite grönare. Åtta nominerade affärsidéer tävlar i Venture Cup, Sveriges ledande tävling för affärsidéer, om att vinna i kategorin Miljö & Energi. Genom allt från appar till miniodlingar för hemmet så ska entreprenörerna bidra till hållbar utveckling.

- Miljö & Energi är kanske vår viktigaste kategori. Hållbarhet är en av Venture Cups hörnstenar och om tävlingen kan främja entreprenöriellt engagemang inom miljö- och energisektorn så är det fantastiskt, säger Jimmy Antonsson, tävlingsansvarig i Venture Cup Väst 

Sammy-Sebastian Tawakkoli är nominerad i Väst med sitt bidrag NOS och har alltid varit personligt intresserad av miljöfrågan. 

- Jag har alltid brunnit för miljöfrågor och hållbarhetstanken. Min största dröm är nog att jobba med att förändra organisationer, så att de inte bara tänker profit utan faktiskt också inser att de har ett socialt och miljömässigt ansvar, säger han. 

Den 12 december tävlar lagen om att vinna regionfinalen i region Nord, Syd, Väst eller Öst. På regionfinalen utses vinnaren i bland annat kategorin Miljö & Energi och det vinnande laget har chans att gå hem 125 000 kronor rikare. Pengar som ska hjälpa dem att fortsätta utveckla sin affärsidé. Det vinnande lagen har även chans att kvalificera sig till Sverigefinalen som går av stapeln i juni 2014, där de kan vinna ytterligare 125 000 kronor.


Här är alla de nominerade bidragen i kategorin Miljö & Energi


Väst

NOS
Sammy-Sebastian Tawakkoli
NOS är en produkt som förbättrar människors livskvalité genom att filtrera förorenad luft utan att hämma möjligheterna till att kommunicera.

HydroCultivate
Patrik Strandell & Victor Strandell Almé
HydroCultivate är en vertikal, miniodling i snygg design för ditt hem. Jämfört med vanlig odling med kruka och jord kan du odla tre gånger så snabbt och hela året runt med HydroCultivate. Grönsaker, frukter och kryddor. Allt kan odlas. På ett enkelt, smart och kul sätt odlar du färska och smakrika växter. Lokalodlat och med ett minimalt Co2 spår!


Syd

Cyclicor
Kristofer Cook, Sang-Hyun Pyo
LTH/Lund
Cyclicor is a green-chemistry company focused on the development and commercialisation of safer and more sustainable polymers. The company has developed a new chemical synthesis pathway for the production of polycarbonate plastics without bisphenols and polyurethanes without isocyanates. Cyclicor will license and bring to market polymer products in an industry that is today worth over 40 billion Euros globally.

Solar Catch
Michael Nauruschat, Zoheir Haghighi, Evan Bruner, Alex Han
LTH, Lund

In order to increase the aesthetic value and reduce energy costs of their buildings, property owners need to retrofit and adapt to green technology, which will reduce their operating costs, and demonstrate their commitment to the future while providing them with an individual image that allows them to stand out.

Nord

Godbruk
Cathrin Johansson & Erik Sundqvist
Godbruk är en proaktiv finansiell katalysator som utmanar de globala marknadsförutsättningarna. Med hållbarhet som ledstjärna kan Godbruks affärsmodell förbättra lönsamheten för svenska bönder och skapa värde för såväl konsumenter som dagligvaruhandeln och livsmedelsindstrin. Win-win-win-win!

Heating UK
Erik Aitomäki
Exportera know-how och utrustning till UK i syfte att hjälpa till i övergången till energisnåla uppvärmningssystem som bidrar till att sänka koldioxidutsläppen för privatpersoner samt kommuner och nationen.


Öst

Greenovation
Mohammed Al Abassi  & Tanmoy Bari
Kungliga Tekniska Högskolan

Greenovation är en mobilapplikation som visualiserar energiförbrukningsdata för användaren på ett överskådligt och begripligt sätt. Tjänsten ger omedelbar feedback och råd om hur man kan minska förbrukningen. Idén är att skapa en nationell databas så att användaren ska kunna jämföra sig med andra hushåll. Greenovation kräver inte någon extra utrustning utan bygger på befintliga mätare och data.

ReEasy
Mona Svensson Puhakka
ReEasy erbjuder smarta, effektiva och snygga lösningar för att hantera det ökande flödet av produkter i hemmet som ska återvinnas - som glas, metall, kartong, plast och textil. Eller återanvändas t.ex. barnkläder. Så att du kan få en enklare och miljövänligare vardag.


Frågor hänvisas till:
Jonna Knibestöl
PR- och Marknadsansvarig
Venture Cup Väst
jonna.knibestol@venturecup.se
031-764 71 21
076-101 59 91

www.venturecup.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt