Gå direkt till innehåll
Ex-poliserna tar första pris i höstens omgång av Innovationskraft

Pressmeddelande -

Ex-poliserna tar första pris i höstens omgång av Innovationskraft

I årets andra omgång av Innovationskraft står det klart att Eyescanner Technology tar hem vinsten. Med lång bakgrund inom polismyndigheten insåg de hur svårt det var att bedöma om någon var narkotikapåverkad. Nu kan bolaget lösa problemet!

Eyescanner är en AI-baserad mjukvara som upptäcker narkotikapåverkan via bildanalys av ögonområdet. Läkemedel påverkar nämligen centrala nervsystemet, och detta till exempel återspeglas i ögats reaktion och rörelsemönster. Verktyget är både snabbare, enklare och mindre påträngande än andra traditionella metoder som saliv- eller urintester. 

De drogtester som finns på marknaden idag är integritetskränkande, oflexibla och kräver visst handhavande. 10% av alla dödsolyckor i Sverige beror på att föraren är narkotikapåverkad. Trots olycksstatistiken finns ingenting i fordon som kan upptäcka narkotikapåverkade förare.

Vad innebär vinsten för er?
"Det är framförallt prestigen att kunna stoltsera att vi vunnit tävlingen. Vi är medvetna om att många bra bidrag medverkat i tävlingen och att konkurrensen varit stenhård. Så för oss är det nu en stor kvalitetsstämpel på vår idé och företag."

Bakgrund till idén?
Stefanie Najafi och Jenny Johansson har arbetat inom Polisen och Säkerhetspolisen i många år. Jenny som psykolog och Stefanie som polis. Det var från arbetet inom polisen som behovet av ett digitalt drogtest i form av ett screeningverktyg uppstod. Efter en behovsanalys, gjord tillsammans med Chalmers, identifierades en enorm efterfrågan för ett nytt, mer effektivt sätt att drogtesta på både från privata företag, fordonsindustrin och sjukvård. Mjukvaran kan med fördel användas i en mobiltelefon men även i andra typer av hårdvaror så som fordon.

Vad har ni för framtidsplaner för bolaget?
-"Om några år är vi ett ledande företag inom drogtestmarknaden, inte bara i Sverige utan även internationellt. Vi har även byggt ut verksamheten och riktat in oss mot sjukvården för att kunna upptäcka allvarliga sjukdomar som ger en påverkan i ögats reaktionsmönster."

Stort grattis till Eyescanner Technology, vi ser fram emot att följa er på den framtida resan!

Innovationskraft är en satsning där Venture Cup och Företagarna Göteborg tillsammans med Almi Företagspartner Väst, Business Region Göteborg och Näringslivsgruppen letat efter innovationskraft. Projektet ger en möjlighet för blivande och befintliga entreprenörer och intraprenörer att få feedback, hjälp att komma vidare och göra verklighet av sin idé alternativt ställa om i sin verksamhet. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt