Gå direkt till innehåll
Explosionsartad ökning av nya affärsidéer i Västsverige

Pressmeddelande -

Explosionsartad ökning av nya affärsidéer i Västsverige

Redan i fjol var intresset för att delta i affärsplantävlingen Venture Cup rekordstort.

När nu årets inlämnade affärsidéer räknats samman, visar det sig att Västsveriges framtida tillväxtföretag fullkomligt exploderar.

- Vi har fått in 32 procent fler affärsidéer i år jämfört med i fjol, vilket är en fantastisk utveckling, säger Magnus Terrvik på McKinsey & Co, en av grundarna av Venture Cup som nu är tillbaka i styrelsen för Venture Cup Väst.

I förra veckan var det deadline för inlämning av affärsidéer till Venture Cup, första momentet av tre i Sveriges största affärsplantävling. Totalt fick Venture Cup Väst ta emot 422 bidrag, vilket är en ökning med 32 procent jämfört med i fjol.

- På två år har antalet affärsidéer i Venture Cup Väst nästan fördubblats. I år är det fler västsvenska affärsidéer än i resten av landet tillsammans. Det är oerhört glädjande och visar att det är här i Västsverige kraften bland framtidens tillväxtföretag finns, säger Johan Trouvé som är vd för Västsvenska Industri- och Handelskammaren.

De 422 bidragen som kommit in till Venture Cup Väst är till och med fler än vad man fått in totalt i de övriga tre regionerna i Sverige. Totalt har det kommit in 823 affärsidéer i hela landet.

- Förhoppningsvis kan vi i Västsverige bli en sporre och inspiration för övriga landet. Genom att delta med sin idé i Venture Cup får man ovärderlig och kostnadsfri feedback, handledning, utbildning, inspiration och tillgång till ett stort kontaktnät, säger Magnus Terrvik.

Nytt för i år är tre nya strategiska priser som bland annat syftar till att främja idéer inom specifika områden. Men även att föra in värderingar och perspektiv i alla affärsplaner som tros bli nödvändiga för att kunna konkurrera framöver. Priserna är inom områdena miljö och energi, mat och hälsa samt socialt entreprenörskap.

- De nya strategiska priserna är en långsiktig satsning för att främja idéer inom viktiga områden, men minst lika viktigt är att föra in värderingar kring exempelvis ansvarsfullt företagande för framtidens tillväxtföretag, säger Niklas Delersjö, regionchef på Venture Cup Väst.

Venture Cup Väst går nu vidare och i början av december kommer 30 av de 422 inlämnade affärsidéerna att nomineras till de tio priser à 10 000 kr för bästa affärsidé som premieras vid en prisutdelning den 10e december. Efter detta utvecklar deltagarna sina affärsplaner och lämnar in dessa i två olika moment. Tävlingen är öppen för nya deltagare fram till nästa inlämning den 9e februari och i regionfinalen delar vinnarna på en prispott på över 350.000 kr.

Viktiga datum under Venture Cup Västs tävlingsår 2009/2010:

9 februari 2010: Inlämning Utkast Affärsplan
23 mars 2010: Inlämning Affärsplan
29 april 2010: Regionfinal

Venture Cup avslutas med Sverigefinal, i år i Luleå, där de tre pristagarna från de fyra olika regionerna, Sveriges framtida tillväxtföretag, möts för att tävla om den ärofulla titeln Vinnare av Venture Cup.

Förra årets vinnare av Venture Cup, LumenRadio, visar redan på sin enorma tillväxtpotential, och har nyligen vunnit både bästa nykomling i Metro Tech Challenge och PLASA's award for Innovation.

Frågor hänvisas till:

Jonas Almeling, Pressansvarig Venture Cup Väst, 031-764 71 22, jonas.almeling@venturecup.se
Niklas Delersjö, regionchef Venture Cup Väst, 031-764 71 21

www.venturecup.se (Venture Cup Väst: www.venturecup.se/vast)

Till Venture Cup Väst hör följande län:
Västra Götaland, Halland, Värmland och Jönköping

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup genomför varje år en rikstäckande affärsplanstävling som med tiden har vuxit till världens största i sitt slag. Via en genomtänkt process med handledning, feedback, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande företag. Hittills har över 9 600 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till bärkraftiga företag.

Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll

Relaterade event