Gå direkt till innehåll
Jämtland årets överraskning bland finalisterna i STARTUP 2021

Pressmeddelande -

Jämtland årets överraskning bland finalisterna i STARTUP 2021

Deadline för årets STARTUP tävling har passerat och tävlingsbidrag från region Nord har nu utsetts till de tio finalister som kommer göra upp i regionfinalen 2021. Trots mångfalden vad gäller branscher bland årets nominerade så är det återigen enhetlig fokus kring hållbarhet. Dessutom så kommer årets överraskning från Jämtland.

Region Nord har levererat en positiv överraskning i form av ett väldigt jämställt år, sett till antalet manliga och kvinnliga tävlande i STARTUP. Hela 48% procent av de tävlande i region Nord är kvinnor och det gör 2021 till ett av det mest jämställda åren sett till fördelningen mellan kvinnor och män, sedan STARTUP tävlingen startades.

"Det är även mer geografiskt jämställt", säger Hanna Malm, regionansvarig i Venture Cup Nord, och hänvisar till att Jämtland bidragit överraskande starkt till årets STARTUP tävling.

- En väldigt positiv nyhet är att vi har lyckats få sju bidrag från Jämtland. År 2018, 2019 och 2020 hade vi bara en ansökan per år från Jämtlands regionen så i år är det en stor ökning vilket innebär en jämnare spridning i hela Nords region jämfört med tidigare år.

En av alla finalister som sticker är Noctie.ai, en AI-baserad personlig schackinstruktör.
Hanna Malm ser deras finalplats som en del i den positiva schack-trend som kan delvis kopplas till den omtalade Netflix serien "The queens gambit" som svept över både Sverige och världen.

Under årets regionfinal, som likt förr året är digital, gör finalisterna i region Nord upp om priserna Best Traction, Game Changer, Impact Maker och Beyond Academic. Årets Regionfinal kommer att visas för första gången den 27 maj kl 10 och kommer att bjuda på inspirerande samtal, intervjuer och såklart avslöja vinnarna i region Nord.

Samtliga pitchfilmer finns att se här.


Här är samtliga nominerade i STARTUP 2021, region Nord:

Big Akwa
Big Akwa utvecklar en hållbar och resurseffektiv fiskodling på land. Restprodukter från industrin och fiskodlingen skapar gemensam nytta i en industriell symbios och bidrar till en konkurrenskraftig produkt och en mer resilient svensk matförsörjning.

Team: Hugo Wikström och Elena Petukhovskaya


BOOKI
En skalbar digital accesslösingsplattorm som består av hårdvara och en app med digitala nycklar, i form av QR-kod eller NFC-tagg, som finns i mobilen för att enkelt boka gemensamma lokaler i flerbostadshus varifrån som helst.

Team: Grace Bavula,Yafet Zerai, Oliver Östensen och Valdemar Johannesson.


Noctie.ai
Noctie.ai är en AI-baserad schackcoach och träningspartner. Noctie.ai hittar dina misstag, skapar skräddarsydda övningar och låter dig öva interaktivt, precis som en mänsklig schacktränare. Men Noctie.ai kostar mindre och är tillgänglig dygnet runt.

Team: Samuel Sonning, Daniel Öhrlund och Sabina Sonning

Collactivate
Collactivate övervakar platser med hjälp av smarta uppkopplade sensorer och annan teknik. Informationen används för att agera i realtid och skapa insikter varför, vart och när det är otryggt. Helt utan att hantera personuppgifter!

Team: Tomas Green

Ergostone
Ergostone är ett företag från Jämtland med visionen att göra egenvård enklare genom innovativa och hållbara produkter som kan användas av människor i alla åldrar.

Team:
 Viktor Ström och Robin Dönberg


Jord Innovation
Jord Innovation driver utvecklingen av en hållbar ljusindustri.

Team: Axel Häger

Noah - Lokal Mat
Vi skapar en ny marknadsplats där konsumenter kan köpa sin mat direkt av producenten. Med hjälp av en mobilapp gör vi det enkelt att hitta och köpa närproducerad mat.

Team: Malin Winsa, Thomas Andersson, Linda Viljeros och Anders Viljeros.

Nowa Drops
För att rädda planeten måste vi minska vårt plastavfall och använda miljövänliga lösningar.
Nowa Drops gör det enkelt att leva hållbart genom att återuppfinna dina dagliga produkter för personlig vård i pulver, mot en avfallsfri framtid.

Team: Tommie Lögdahl

Verteco Farm
Årligen används mer förnybara resurser än vad som återproduceras vilket får negativa konsekvenser för jorden. Livsmedelsproduktion är en stor belastning och Verteco Farm tar fram alternativa livsmedel, foder och växtnäringar för att minska människans klimatpåverkan.

Team: JoakimFrederiksen och Mattias Öhult

Vertisá
Vertisà har utvecklat ett effektivt och hållbart system för att skapa vertikala gröna väggar inomhus och utomhus. Vertisà-systemet har integrerat ett unikt bevattningssystem för att ge varje anläggning rätt mängd vatten.

Team: María Rosario García Gil och Juha Niemil

För mer information och frågor, kontakta:

Tävlingsansvarig region Nord
Hanna Malm,
hanna.malm@venturecup.se

VD

Alexandra Björk,
alexandra.bjork@venturecup.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt