Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Håkan Lindström fick Kami Forskningsstiftelses forskarstipendium 2008

Stipendiet delas ut i samarbete med CONNECT och Venture Cup och syftar till att öka kommersialiseringen inom svensk forskning. Håkan är docent i träteknik vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala och grundare till A-sort, vars affärsidé är att utveckla, tillverka och sälja utrustning för att sortera timmer.

A-sorts kunder är större sågverk som idag kontrollerar virket efter sågning och skickar det sämre till flisning. Den teknik som Håkan och hans medarbetare utvecklat bygger på automatisk uppmätning av stockar med både ljud och ljus och gör det möjligt att sortera bort sämre timmerstockar redan före sågning, vilket ökar kapaciteten att sågavirke av god kvalitet.

Håkan Lindström och kollegan Lasse Öberg deltog i Venture Cup säsongen 2004/2005 och var ett av de 10 nominerade lagen på Regionfinalen för Venture Cup Öst. Efter detta genomgick A-sort CONNECTs språngbrädeprocess och investeringslunch. Håkan berättar att A-sort med stöd av Venture Cup och CONNECT byggde upp och utvecklade sin affärsplan och lärde sig att konkretisera och framförallt kommunicera sin affärsidé.

- Håkan, som rekommenderats till stipendiet av CONNECT och Venture Cup, är en utmärkt mottagare av vårt forskarstipendium till entreprenörer i år. Han är en kvalificerad forskareoch hans område är materialteknik i bred bemärkelse. Han har kommersialiserat sina forskningsresultat i A-Sort men det är ändå viktigt att hans forskning kan fortsätta. Stipendiet, som uppgår till 240 tkr, utbetalas med 20 tkr per månad och är skattefritt för Håkan, berättar Krister Källström, Kami Forskningsstiftelse.


- Vi behöver bygga ett första kommersiellt system och i och med det behöver vi också anställa fler personer. Stipendiet från Kami forskningsstiftelse betyder mycket för oss då det innebär att vi kan lägga ännu mer tid och kraft på detta. Vi emotser gärna kontakt med möjliga investerare avslutar Håkan Lindström.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt