Gå direkt till innehåll
Hållbara idéer som gör skillnad för byggbranschen

Pressmeddelande -

Hållbara idéer som gör skillnad för byggbranschen

I varje byggnadsprojekt används många råvaror som skulle kunna användas mer effektivt och med mindre avfall som följd. Tillsammans med EkoCentrum har Venture Cup därför startat tävlingen Bygg bättre som syftar till att ta tillvara på idéer som kan bidra till en mer hållbar byggbransch. Tidigare i vår avslutades tävlingen och nu presenterar vi tre finalister som vill göra skillnad för byggbranschen.

Bolaget Higate består av Adam Andreasson, Axel Sabel och Henrik Olausson och tillsammans har de utvecklat en affärsidé som löser problemet med informationsbrist på byggarbetsplatser. Resultatet blev applikationen Palats.

"Palats gör det möjligt för företag att arbeta cirkulärt i sin materialanvändning. Genom digitalisering synliggörs befintliga produkter, material och dess klimatpåverkan, så att rätt information kan nå rätt person vid rätt tidpunkt." Säger Henrik Olausson.

En annan person som vill göra skillnad är Ulf Henningsson. Tillsammans med ett team vill Ulf bryta byggbranschens dåliga vanor av att använda miljöskadliga material genom att istället satsa på naturmaterial i byggnation av våtrum. Idén innefattar att lämna mer utrymme åt material som till exempel lera, sand, naturfibrer, trä och linolja som har lägre ekologiska fotavtryck än andra traditionella våtrumsmaterial. 

"Jag håller redan på med att bygga och utveckla dessa naturliga våtrum hos betalande uppdragsgivare, fast eftersom det fortfarande är en liten men växande nisch (intresset stegras alltjämt särskilt bland unga familjer som vill bygga giftfritt för kommande generationer) är det rätt läge att i större skala få med olika instanser, myndigheter osv för att samarbeta för allas bästa för att ta fram väl anpassade och fungerande lösningar." säger Ulf Henningsson.

Arbetet för en hållbar byggbransch handlar dock inte endast om hur vi hanterar byggmaterial. Bolaget Brinja vill med sin affärsidé skapa bättre arbetsvillkor, effektivitet och en mer hållbar byggsektor genom att koppla upp byggbranschen. Med hjälp av sensorer och styrning kan Brinja reglera byggarbetsplatsens belysning och temperatur digitalt. Tidigare har företaget även tagit fram ett utrymningssystem för att öka personsäkerheten på arbetsplatsen.

"Vår affärsidé bygger på att förbättra säkerheten, effektiviteten och hållbarheten på byggnadsarbetsplatser. Tänk smarta hem system fast robustare produkter för byggarbetsplatser. […] Genom att använda sig av Brinjas tjänster kan byggföretagen effektivisera byggprocessen, sänka sin påverkan på miljön och skapa en trygg arbetsmiljö för sina medarbetare." säger Anna Rundgren, Business Developer på Brinja.

Den 15 april annonseras vilket av dessa tre bidrag som har vunnit tävlingen.

__________________________

Vill du veta mer om Bygg bättre?

Venture Cup

Madelene Näslund, madelene.naslund@venturecup.se

Ekocentrum

Mikaela Rosander, mikaela.rosander@ekocentrum.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll