Gå direkt till innehåll
Hållbara vattenlösningar prisade i innovationstävling!

Pressmeddelande -

Hållbara vattenlösningar prisade i innovationstävling!

Hållbara vattenlösningar från Helios Innovations, Nära & Naturlig och DiaPure vann pris i innovationstävlingen Water Challenge.

70% av världens sötvatten används till jordbruk, ofta med höga förluster och låg effektivitet. För att främja smarta vattenlösningar för en mer hållbar livsmedelsproduktion designades en innovationstävling genom ett samarbete mellan Microsoft's Datacenter Community Development Team, WIN Water, Venture Cup och Innovation Skåne. Idag tilldelades vinnarna och varje företag 100 000 Kr.

- ”De vinnande bidragen presenterade alla skalbara affärsidéer med en hög grad av innovation och en stor potential att påverka vattenanvändningen i framtida livsmedelsproduktion. Vi är glada att följa dem på deras fortsatta resa, säger Marie Greco, regionsansvarig på Venture Cup.

Juryn letade efter företag med skalbara och innovativa lösningar för att hantera effektiv vattenanvändning i livsmedelsproduktion både direkt och indirekt.

Jonatan Persson är VD och grundare av Helios Innovations, ett av de vinnande företagen.

- ”Vi strävar efter att bli nästa stora svenska tillverkningsföretag inom avsaltning. Att skala upp produktionen är kostsamt, och alla prispengar kommer därför att användas till detta. Vi hoppas också att utmärkelsen leder till nya relationer med potentiella kunder eller partners, säger Jonatan Persson.

Totalt tilldelades 100 000 kr vardera till vinnarna, tillsammans med värdefulla möjligheter till nätverkande och affärscoaching. Juryn representerades av Aqua Robur, Microsoft, IKEA, LTH, Region Skåne, Krinova och Innovation Skåne.

Vinnarna är:

Nära & Naturlig

Nära & Naturlig erbjuder ett alternativ till vildfångad fisk genom att odla Tilapia i ett ekosystem med mikroorganismer. Lösningen möjliggör lokal och ekologiskt producerad fisk med 100% återanvändbart vatten. www.naraochnaturlig.se

Helios Innovations

Helios bidrar till avsaltning av vatten genom att använda energi som annars skulle gå till spillo genom att skapa en cirkulär modell som har potential att göra industrier självförsörjande på vatten. www.heliosinnovations.se

DiaPure

Diapures filter renar inte bara vatten utan återvinner också fosfor, som är en icke-förnybar resurs och är nödvändig i jordbruk och gruvdrift.
www.diapure.eu

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt