Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Hållbarhet i fokus bland de nominerade affärsidéerna i Venture Cup Väst

Av 380 tävlingsbidrag i region väst har nu tio affärsplaner nominerats till Venture Cup Västs regionfinal som går av stapeln den 10 maj på Biograf Draken i Göteborg. Bland de nominerade bidragen som tävlar om titeln ”Västsveriges nästa tillväxtföretag” finns tydliga trender av mer hållbara lösningar/alternativ till befintliga produkter samt nydanande digitala lösningar.

-Att dessa trender genomsyrar de nominerade bidragen ser vi inte som en slump då vi sett en tydlig ökning av affärsidéer inom IT-området där framförallt idéer om nya appar har exploderat. Att verka för hållbar tillväxt är en del av Venture Cups vision och många av de affärsidéer vi får in till tävlingen har med hållbarhet som ett viktigt element i sin verksamhet. Då jag pratar med andra organisationer så som Ung Företagsamhet så har även de noterat att hållbarhet är ett allt mer förekommande inslag i sina elevers affärsidéer säger Ann Svensson, marknadsansvarig i Venture Cup Väst.

Nominerade affärsplaner i Venture Cup Regionfinal 2012:

AppBooster

Lagmedlemmar: Mattias Hansson, Joakim Rönnblom, Jörgen Steijer, Andreas Hallingström och Lennart Strandberg

AppBoosters molnbaserade Mobile Application Distribution Platform (MADP) ger apptillverkare, distributörer, återförsäljare och företag ett kraftfullt verktyg för enkel distribution, licenshantering, betalning, provisionering och övervakning av företagsanpassade mobila appar. Vår teknik används redan av över 500 företag i 18 länder. Vårt handplockade team finns både i Sverige och i Silicon Valley.

Beliqua

Lagmedlemmar: Erik Vikström och Christopher Carlander

Beliquas affärsidé är att erbjuda dryckesbranschen det mest lätthanterliga och hållbara sättet att rena och separera partiklar från vätskor. Detta genom att erbjuda lösningar där inga tillsatser eller energikrävande processer krävs. Istället används och förstärks naturens egna fysiska och kemiska lagar. Trust Nature!

Biofrigas

Lagmedlemmar: Axel Darvik, Jennie Gustavsson, Erik Staxäng

Vi utvecklar en anläggning för uppgradering och förvätskning av biogas. Flytande biogas är enklare och billigare att transportera än biogas i gasfas. Med vår teknik blir det ekonomiskt hållbart att producera biogas nära råvarukällorna vid lantbruk, avfallsstationer och reningsverk. Under nästa år kommer vi bygga vår första pilotanläggning tillsammans med Borås Energi och Miljö.

Cryptango

Lagmedlemmar: Ahmad Alsagoff och Hassan Jalal

Det ökande antalet cyberattacker mot informationssystem inom kritiska infrastrukturer t.ex. VA-verk, olja & gas, energi etcetera utlöser stor oro samt behov av säkerhet. Cryptango erbjuder unika produkter som genast tillägger effektiv säkerhet till deras system. På så sätt sparar dem stora kostnader, undviker förluster i driftavbrott och problem i samband med byte/ändring i befintliga system.

CYTO365

Lagmedlemmar: Micael Törnblom

De flesta cancerbehandlingar innefattar infusion av flera cellgifter som ska ges i rätt ordning och som ej får blandas, därtill ska saltlösning ges före, efter och emellan. Cellgifterna måste skiljas åt då de annars kan förstärkas eller försvagas samt att det kan bildas saltkristaller i blodomloppet, vilket kan leda till blodpropp. Jag har Patenterat en ny felsäker ventil ”CYTO365” som förhindrar blodpropp samt luftemboli hos patient vid behandling med cellgifter.

ForMembers

Lagmedlemmar: Ola Rynge, Calin Gherman, Carl Henrikson och Oskar Boethius Lissheim

ForMembers erbjuder kundklubbar en marknadskanal i mobilen. Genom bland annat positionsbaserad kommunikation nås kunden på rätt plats, vid rätt tidpunkt. Kommunikationen är mindre påträngande, ger högre respons till lägre kostnad, samt är miljövänligare än dagens pappersbaserade reklam. Konsumenten i sin tur samlar alla sina kundklubbskort och erbjudanden i en mobilapp som alltid är med.

Intellego Technologies

Lagmedlemmar: Claes Lindahl

Intellego Technologies utvecklar unika, patenterade UV indikatorer vilka möjliggör för personer att se när de börjar bränna sig i solen. Då produkterna fungerar i kombination med solskyddsfaktor kommer det att öppna upp för ett nytt och unikt sätt att förebygga hudcancer.

Panelito

Lagmedlemmar: Philip Axelsson och Daniel Albinsson
Klimatsystem som sänker en kommersiell fastighets totala energikonsumtion för uppvärmning och kyla. Produkten skapar ett mer behagligt inomhusklimat, den sänker installationskostnaden med upp till 30 procent och kostar inte mer än lösningarna vi använder för att värma och kyla våra fastigheter idag. Existerar en sådan produkt? Ja, det gör den!

Skipac

Lagmedlemmar: Sofia Johansson

Skipac är ett unikt skidfodral för längdskidor med möjligheten att kunna omvandlas till en midjeväska för valla och vätska under själva skidturen. Skipac förenklar förvaring och transport av skidor och stavar, förhindrar vallafläckar på kläder och omgivning, skyddar vallan från smuts samt erbjuder åkaren en praktisk midjeväska. Skipac-Wrap it up!

Velit Biologics

Lagmedlemmar: Alexander Lagerman, Pille Pihlakas och David Briggs

Velit Biologics utvecklar SB101 som är en ny cancermedicin som kväver tumörer genom att hugga av dess näringstillförsel via blodkärl. Vår medicin är bevisat effektiv i djurstudier på flera cancertyper som idag saknar behandling. Dessutom verkar SB101 via en ny, specifik mekanism som innebär att medicinen kan användas på resistenta tumörer när andra mediciner är verklösa.

 

Frågor hänvisas till:

Ann Svensson, Pressansvarig Venture Cup Väst

031-764 71 21, ann.svensson@venturecup.se

www.venturecup.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup genomför varje år en rikstäckande affärsplanstävling som med tiden har vuxit till världens största i sitt slag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning, feedback, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande företag. Hittills har över 12 700 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till bärkraftiga företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterade event