Gå direkt till innehåll
Fotograf: Fredrik Aremyr
Fotograf: Fredrik Aremyr

Pressmeddelande -

Här är vinnarna i Venture Cups Sverigefinal 2023!

Sverigefinalen 2023 är avgjord-vilken kväll och vilka vinnare!

Under tisdagskvällen korades och firades vinnarna på Sverigefinalen i Sveriges största entreprenörsskaps tävling Startup. Sverigefinalen arrangerades i Göteborg på Uni3 by Geely inför ett slutsålt evenemang som leds av moderatorn Åsa Sandberg Vinnarna utsågs av en namnkunnig jury bestående av bland andra Therése Treutiger (Microsoft), Christian Lauritzen (B3 Indes), Hanna Larsson (Huntrs) och Philip Diab (Kickass-Coach). Den stora vinnaren som kammade hem hela tre priser under finalen var WindowGlass Recycling Sweden.

Här är listan över årets vinnare i Sverigefinalen 2023:

STARTUP OF THE YEAR 2023

Vinnare: WindowGlass Recycling Sweden
Team: Emil Falk, Oscar Larsson, Theodor von der Luft och Stefan Falk Boman.

Ni vann tre priser ikväll. En äkta Grand slam! Emil, berätta känslan. Hur ska man summera detta?
– "Ja, jag vet inte. Det är så kul för att när jag kollar på alla andra deltagare så känner jag bara, herregud vad grymma de är! Och nu när man har vunnit så känner man både tacksamhet och ära, jag känner mig stolt för att jag vet att jag har tävlat mot människor som förmodligen är bättre än mig själv så det känns väldigt, väldigt bra."

Vad har hänt sedan regionfinalen i våras?
– "Vi har skalat, vi har byggt maskiner och jag har förmodligen stått i industrin nu i typ 80 timmar i veckan, så det har hänt mycket."

Juryns motivering: Årets vinnare av Startup of the year har inte bara skapat ett betydande marknadsfönster som är helt i linje med nutidens behov, utan deras framgång fungerar också som en stark inspirationskälla. Genom deras banbrytande arbete ökar de medvetenheten om hur resurseffektivitet kan bidra till en mer hållbar framtid och samtidigt minska miljöpåverkan.

Pris: 50 000 SEK

BEYOND ACADEMIC 2023
För startups där minst en teammedlem är student, doktorand eller forskare på något av Venture Cups lärosätespartners samt har störst potential att ta idén vidare från akademi till näringsliv.

Vinnare: William Lidberg
Team: Geografisk Intelligens

Vad har hänt sedan vinsten i regionfinalen i våras?
– "Vi har faktiskt byggt en prototyp nu, som vi kan börja testa, så planen är nu att börja testa den i skarpt läge nu innan ju."

Vad betyder vinsten i Sverigefinalen?
– "Asså det är ju en verifiering ändå på att andra än jag själv tycker att det här är en bra ide, som är värd att satsa på! Så jag tänker satsa på den nu!"

Juryns motivering: Vinnaren av Beyond Academic har hittat ett sätt som ökar kunskapen för en smartare planering vilket är ett viktigt steg i att minska miljöpåverkan. En lösning som kommer att tillgodose befolkningen med information och verktyg för att främja mer hållbara beslut och beteenden.

Pris: 10 000 SEK


GAME CHANGER 2023
För det startup med störst potential att förändra en marknad.

Vinnare: Tomorrow Machine
Team: Maria Glansén och Anna Glansén

Vad har hänt sedan vinsten i regionfinalen i våras?
– "Det som vi har gjort är att vi parallellt har jobbat med utvecklingen av materialet, det gör vi hela tiden. Det är vår huvuddel och har varit viktigt för oss. Vi har också tittat på nya samarbetspartners. Nu jobbar vi med Eckes Granini och Brämhults men vi har också tittat på samarbetspartners från förpackningsindustrin, det har varit viktigt att knyta kontakter där också.

Vad betyder vinsten i Sverigefinalen?
– "Det har varit väldigt inspirerande med hela det här eventet, speciellt nu när man har fått vara här och träffa andra entreprenörer som har vunnit innan. Det var väldigt inspirerande att få höra deras resa och få tips och rådgivning. Det finns många utmaningar som man hanterar hela tiden och mycket som är nytt så det har varit det mest inspirerande."

Juryns motivering: Vinnaren av Game Changer tacklar en global utmaning på ett smakfullt, transparent och hållbart sätt som juryn ser kan leda till stor framgång. En Game Changer som kommer gynna både nuvarande och framtida generationer.

Pris: 10 000 SEK


BEST TRACTION 2023
För startups som på ett tidigt stadie identifierat sin kund, nått ut med sin idé med små och kreativa medel eller lyckats sälja sin produkt/tjänst.

Vinnare: WindowGlass Recycling Sweden
Team: Emil Falk, Oscar Larsson, Theodor von der Luft och Stefan Falk Boman.

Ytterligare ett pris. Vad vill ni skicka med för tips till dem som fundeerar på att söka till Venture Cups årliga tävlingar?
– "Bara sök! Vi hade inte klurat ut allt om företaget och affärsidéen, men det gjorde vi längst vägen gång. Så bara sök! Man har ingenting att förlora."

Juryns motivering: Vinnaren av Best Traction har imponerande krossat barriären till den globala marknadens stora spelare. Deras framgångsrika prestationer visar att det är möjligt att utmana och konkurrera med stora aktörer samtidigt som man är med och bidrar till en bättre framtid.

Pris: 10 000 SEK

IMPACT MAKER 2023
För det startup med den största inverkan på social, ekonomisk eller miljömässig hållbarhet.

Vinnare: Mabel AI
Team: Shahid Jabbar och Karolina Sjöberg Jabbar

Vad har hänt sedan vinsten i regionfinalen i våras?
– "We had an amazing response from many consumers, and potential consumers. We have six ongoing pilotes right now and there are more in line but we are focusing on taking only the pilotes we can manage for now while we are a small team. We have also added a lot of languages to our translation apps and we will keep on adding.

Vad betyder vinsten i Sverigefinalen?
– "The winning means a huge recognition for what we have been doing. We know that we are doing the right thing and now more people know now that we are doing the right. It means so much to us that people recognise the problem. I have seen the problem since I started working in healthcare. It took literally only a few days in the emergency room before I realized that somebody needed to do something."

Juryns motivering: Vinnaren av Impact Maker har hittat en lösning som på ett talande sätt löser tydliga behov. De kommer göra stor positiv inverkan på såväl ekonomisk och social hållbarhet inom en bransch som har stora utmaningar globalt. En lösning som helt enkelt utmärker sig på dagens marknad.

Pris 10 000 SEK

PUBLIKENS PRIS 2023
För det startup som vunnit publikens hjärtan och vunnit omröstningen där publiken i realtid fick rösta på sin favorit.

Vinnare: WindowGlass Recycling Sweden
Team: Emil Falk, Oscar Larsson, Theodor von der Luft och Stefan Falk Boman.

Pris: Tillgång till Lime Go. Kicka igång och få tillgång till vår prisplan ”Grow” som inkluderar 3 användare. Värde: ~ 24 000 SEK.” Lime Go är det enda CRM:et som är fyllt med all Sveriges företagsdata – 1.7M bolag och 25+ filter gör att ni kan slippa tråkig administrativ tid, hitta era drömkunder och arbeta mer datadrivet.

Får man fråga vilken av priserna du är lite extra stolt över?
– "Publikens pris, för jag improviserade när jag talade för alla."

B3 INDES AWARDS

Vinnare: HeartBalance
Team: Pia-Maria Hauschild

Motivering: Genom att kombinera djup insikt med vetenskaplig kunskap och innovativ integration, erbjuds en spännande lösning för att proaktivt tackla och förutse utmaningar, vilket ger stort mervärde från insamlad data.

Pris: 10 timmar strategisk coaching kring datadriven tillväxt av ett värde på totalt 25.000 SEK

Stort grattis till alla vinnare i Sverigefinalen 2023!

Startup
STARTUP är tävlingen för tidiga startups. Alla ideér är välkomna att delta så länge du tävlar med din egen idé och omsättningen samt externt ägarkapital är under 1 000 000 SEK vid det tillfälle du lämnar in i tävlingen. Tävlingen riktar sig till startups med verifierade och skalbara affärsidéer med tillväxt potential och finalisterna som vinner priser i regionfinalerna direktkvalificerar sig till den stora Sverigefinalen.

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 17 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Therese Olsson

Therese Olsson

Presskontakt VD/CEO Nationellt 076 895 87 13