Gå direkt till innehåll
Innovationen som ska rädda patienter med akut hjärtsvikt

Pressmeddelande -

Innovationen som ska rädda patienter med akut hjärtsvikt

En ny lösning ska reducera antal hjärtpatienter som riskerar att dö i väntan på ett nytt donatorhjärta. Tillsammans med thoraxkirurger från Sahlgrenska har grundarna av Invivopower tagit fram en lösning som ska leda till att antalet patienter som erhåller ett artificiellt hjärta ska överstiga antalet patienter som får hjärttransplantationer.

Lösningen som Invivopower tagit fram är att driva ett fullt hjärtpump-system för artificiella hjärtan helt trådlöst genom huden. Med denna innovation kan lösningen ligga på hyllan i operationsrummet redan innan hjärtsvikten uppstått, vilket skulle gynna inte bara individen och samhället utan även den högt belastade vården - något som kanske behövs nu mer än någonsin.

Invivopower är den första vinnaren av tävlingen Innovationskraft som är en satsning av Venture Cup och Företagarna tillsammans med Almi Företagspartner, Business Region Göteborg och Näringslivsgruppen på Göteborg & Co. Totalt har 50 bidrag kommit in och fem av dessa hamnade till slut i final.

”Jag imponerades av innovationshöjden på finalisterna i Innovationskraft. En stor variation av idéer gjorde urvalsprocessen spännande och utmanande, men jag är övertygad om att vi har hittat en vinnare som både har en genomförbarhet och kommer göra stor samhällsnytta framöver”, säger Kristin Mari Riera, projektledare på Näringslivsgruppen, Göteborg & Co, och en av jurymedlemmarna för tävlingen.

Bengt Bern är grundare av Invivopower och tillsammans med sina kollegor fick han ta emot priset under en mindre variant av en prisceremoni med hänsyn till det rådande corona-läget.

”Det känns fantastiskt bra att vinna den här tävlingen tillsammans med mitt team och den här segern går till både kirurgerna på Sahlgrenska som har hjälpt oss mycket och ingenjörerna som har jobbat hårt med tekniken. Det uppskattar vi verkligen” säger Bengt Bern.

Förutom äran vann Invivopower även 50 000 kronor, något som uppskattades av företaget.

”Vi har ju valt att driva det här företaget väldigt lean så de här pengarna kommer väl till pass för att vi kommer avse att vara med på ett antal vetenskapliga konferenser och det här kommer att räcka till att marknadsföra oss på en sådan konferens till hösten, förhoppningsvis när pandemin har släppt.” berättar Bengt Bern.

_________________________________________________________________________________

Innovationskraft fortsätter under 2021 och en ny omgång kommer att öppna inom ett halvår. 

Läs mer om Innovationskraft här.

Vill du komma i kontakt med:

InvivoPower
Bengt Bern, bengt.bern@invivopower.com 

Innvationskraft
Alexandra Björk, alexandra.bjork@venturecup.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Innovationskraft är ny satsning där Venture Cup och Företagarna Göteborg tillsammans med Almi Företagspartner, Business Region Göteborg och Näringslivsgruppen letar efter INNOVATIONSKRAFT och ger dig som vill utveckla ditt företag en möjlighet att tävla om 50 000 kr.

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd