Gå direkt till innehåll
Innovativa affärsidéer skapar klimatsmart och ekonomisk tillväxt

Pressmeddelande -

Innovativa affärsidéer skapar klimatsmart och ekonomisk tillväxt

Den 16 maj är det återigen dags för årets regionfinaler av Venture Cup, Sveriges ledande tävling för affärsidéer. Även i år tillägnas ett pris för affärsidéer inom miljö och energi och denna gång har en hel kategori skapats för tävlande inom detta område.


Efter en omorganisation av tävlingen skapades fyra kategorier som ska göra tävlingsprocessen mer rättvis och motverka att spritt skilda affärsområden ställs mot varandra. Att miljö och energi skulle finnas kvar som pris och bilda en ny kategori var dock självklart.

-  Hållbarhet är en av våra hörnstenar i Venture Cup. Vi tror att många av de nödvändiga lösningarna på stora samhällsproblem kommer att utvecklas och skapas av innovativa företag inom miljö- och energisektorn. Därför anser vi det vara viktigt att ha en kategori som premierar dessa affärsidéer, även om kategorin sett till antal bidrag är vår smalaste, säger Sophia Ahlgren, regionchef på Venture Cup Väst.


Bland de nominerade bidragen skiljer sig affärsidéerna rejält, men det som de alla har gemensamt är att de på något sätt kan bidra till en hållbar utveckling. En av de nominerade är Khalil Koivisto och hans företag TekoCirkeln, som genom klädbibliotek och klädbytesmarknad kommer tillföra etiskt klädhandlande till Sundsvall. Ett annat nominerat bidrag är FlowGoLow, en konsumentprodukt för energieffektivisering, kontroll och statistik över elförbrukningen i hemmet, som drivs av Oskar Kurtti och Jonas Halili från Halmstad. Nu tävlar de och sex andra lag om vinna regionfinalen i regionen nord, syd, väst eller öst för att därmed ha chans att få tävla i Sverigefinalen som i år går av stapeln i Malmö den 13 juni. I regionfinalen har de chans att vinna 125 000 kronor och om de kvalificerar sig till Sverigefinalen kan de vinna ytterligare 125 000 kronor.


Nominerade i kategorin Miljö & Energi 

REGION NORD

Ergovis

Tävlande: Sten Wigert, Patrik von Ahn, Magnus Ödling och Roger Angerstig

Erigovis avser att exploatera två patenterade uppfinningar som rör resande av tornkroppar och lyft av tunga komponenter till toppen av tornen vid byggande av vindkraftverk. Dessa uppfinningar bildar ett helhetskoncept som löser många av de logistiska problem som vindkraftsindustrin brottas med idag. De främsta fördelarna är att lyftkranar blir onödiga för att bygga vindkraftverk och att logistiken förenklas avsevärt.

TekoCirkeln

Tävlande: Khalil Koivisto

TekoCirkeln kommer tillföra ett etiskt klädhandlande till Sundsvall genom återanvändning av kläder i form av ett klädbibliotek och klädbytesmarknad innehållande en designhörna. Visionen är att utöka verksamheten och skapa en ekologisk mötesplats med café, greenscreen studio, frisör/barberare och ett klädmärke. Denna modell planerar TekoCirkeln ta vidare som en franchise till andra städer. De ska också utveckla webbtjänster.


REGION SYD

FreshPack

Tävlande: Olle Hydbom, Malin Göransson, Klara Simcikova, Fredrik Reetz och Fredrik Nilsson

FreshPack tackles a common problem in the supply chains of perishable products: the lack of traceability and the end consumer’s uncertainty about the actual food quality. Our biosensor measures the microbial activity in meat and fish and thus their freshness, and can make this information available online to keep all actors in the supply chain informed about the status of every package. Also, end consumers stay informed thanks to a colour-changing label on each package.

Peer to Volunteer

Tävlande: Joel Wealer, Raffaello Hendrickx och Matthias van Hout

PeertoVolunteer.org is an online platform that connects volunteer organizations with their target group. By utilizing a peer-to-peer concept, an online community can assess volunteer projects on the platform by rating and commenting on them. This demonstrates their quality and creates transparency in the sector. It will offer an easy and fast way to find, assess and apply for projects. Volunteers can run a crowdfunding campaign to cover their financial needs. This not only lowers the volunteers’ perceived cost but also makes charitable donations more transparent and trustworthy. Donors will be able to support a good cause by funding a volunteer and follow their donation through his or her blog. By emphasizing trust in the sector, PeertoVolunteer.org aims to become the central portal for volunteering abroad related activities.


REGION VÄST

FlowGoLow

Tävlande: Oskar Kurtti och Jonas Halili

FlowGoLow är en konsumentprodukt för energieffektivisering, kontroll och statistik över elförbrukningen i hemmet. Produkten som är utformad som ett grenuttag ger dig förmågan att var du än befinner dig eliminera onödig elförbrukning, ställa timer på enskilda uttag samt möjligheten att dra fördel av elprisets variationer. Detta ger dig mer pengar i plånboken samtidigt som du bidrar till en bättre miljö.

Aquafundia

Tävlande: Oskar Henriksson

Genom samodling av fisk och grönsaker kan vi för första gången ta in livsmedelsproduktion i staden. I staden utnyttjas befintliga resursflöden för att skapa världens effektivaste och mest hållbara produktion. Växthus byggs på hustak i centrala lägen och blir en integrerad del av staden och dess invånare.


REGION ÖST

Grönmoln

Tävlande: Arjun Kasa Narasimha, Sriram Elango, Hongyi Liu, Peter Vago och Samuel Brissman

Att uppnå en pålitlig, effektiv och hållbar elmarknad genom att integrera hela värdekedjan från produktion till konsumtion. Vi tillhandahåller tjänster som hanterar, lagrar och analyserar stora mängder av data i realtid, för att optimera energiöverföring mellan producent och konsument.

ThingsBook

Tävlande: Tor Nilsson Öhrn

Visionen med Thingsbook är att skapa ett nätverk för materiella ting så att vi bättre kan utnyttja alla våra ägodelar. På Thingsbook får varje ägodel en digital representation och därmed också ett slags liv. Resultatet är att det blir det lättare för oss att hitta, låna ut eller sälja våra saker så fort vi känner för det.



Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och stata företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 12 700 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt