Gå direkt till innehåll
Innovativt ljusklister vinner finalen av Sveriges största affärsidétävling

Pressmeddelande -

Innovativt ljusklister vinner finalen av Sveriges största affärsidétävling

Lena och Eddie Dyfverman har tagit fram ett innovativt ljusklister, som spås bli alla inredares bästa vän. Under onsdagskvällen prisades de för sin affärsidé på finalen av Sveriges ledande entreprenörstävling, Venture Cup.

Efter att ha kämpat med att ljusen aldrig stod raka i ljusstakarna bestämde entreprenörerna sig att göra något åt saken. De tog fram ett speciellt parafinvax som löser problemet och snart finns ljusklistret FixCandle ute i butikshyllorna efter att ha slutit avtal med flera stora återförsäljare. Mycket har hänt på drygt ett år sedan idén uppkom och nu kan de även lägga till vinst i Venture Cup på listan. Under onsdagskvällen tog de hem vinsten i kategorin Människa & Samhälle på Venture Cups Sverigefinal 2015.

– Jag tror att vi vann för att vi har en mycket enkel produkt som löser ett gammalt problem. Vi har en stor marknadspotential och god marginal på produkten. Det har varit otroligt stor konkurrens och vi är mycket ödmjuka inför den, så det känns otroligt kul att vinna! Nu blir det bara att jobba på och inte ta semester. Snart finns vi ute i butikerna, säger Lena Dyfverman.

En specifik Sverigejury bestående av näringslivstoppar har handplockats för att utse vinnarna. I juryn hittar vi namn som Joel Kjellgren, site manager på Facebook, Alexander Hars, grundare av Let’s Deal och Eva Fors, Chief Operating Officer på Microsoft.

Sverigejuryn motiverade vinsten:
Denna enkla lösning fastnade juryn för. Och med ett starkt team som visar på ett säljfokus utan dess like ser juryn att denna lysande idé snart är ute på marknaden och i var mans hem.

Kategorin Människa & Samhälle premierar affärsidéer som rör tjänstesektorn, diverse produktlösningar i vardagen samt socialt entreprenörskap. Totalt lämnades närmare 700 affärsidéer in till Venture Cup under tävlingsåret och närmare 1200 blivande entreprenörer deltog i tävlingen. Av dessa togs slutligen 12 stycken finalister ut som nu gjort upp i Sverigefinalen. I kategorin Människa & Samhälle tävlade även de sociala entreprenörsprojekten Lake Tana och Rude Food. Lake Tana ska starta Etiopiens första kommersiella fiskodling och Rude Food löser problemet med matsvinn i samhället.

Närmare 250 personer var på plats i Pelarsalen på Norra Latin i Stockholm för att se när vinnarna i kategorierna Människa & Samhälle, Life Science & Teknik, Miljö & Energi samt Webb, Mjukvara & Media utsågs. Till vinnarna i respektive kategori delades 20.000 kronor och ett års mentorskap SEB ut. Ytterligare 130.000 kronor samt konsulttjänster från McKinsey & Company gavs till det bästa bidraget bland de fyra kategorivinnarna. Tidigare har vinnarna vunnit priser regionalt.

Som vinnare i de andra kategorierna stod Ortrud Medical i Life Science & Teknik, Aqua Robur i Miljö & Energi och Workaround i Webb, Mjukvara & Media. Läs mer om dem nedan.

Frågor hänvisas till:
Jonna Knibestöl
PR-ansvarig Venture Cup
jonna.knibestol@venturecup.se
076-101 59 91

Här är alla vinnare i Sverigefinalen

Life Science & Teknik

Ortrud Medical
Jonathan Ilicki, Caroline Dahl & Patrik Nilsson

Att sticka patienter är den vanligaste invasiva åtgärden i vården. Trots det misslyckas över 6 miljoner stick årligen i Sverige. Ortrud Medical utvecklar ett stasband som förbättrar förutsättningarna vid stick. Genom att minska antalet misslyckade stick kommer vår SmartStas att leda till färre smärtsamma omstick för patienten, tidsbesparingar för sjukvården och kostnadsbesparingar för samhället.

Människa & Samhälle

FixCandle
Lena Dyfverman & Eddie Dyfverman

FixCandle löser elegant och effektivt problemet med ostadiga ljus i stakar och ljushållare. Med ett unikt ljusfix fixeras ljuset i ljushållare eller på brandtålig, fri yta. Vi har tagit fram en enkel, miljövänlig produkt som löser ett gammalt problem samtidigt som vi bryter ny mark med en produktinnovation som dessutom skapar ett helt nytt sätt att inreda med stearinljus. En inredares dröm, helt enkelt.

Webb, Mjukvara & Media

Workaround
Andreas Broryd, Rikard Hegelund, Carl Emmoth, Alex Kerber & Rebecka Carlsson

Gör hela stan till ditt kontor med ett par enkla klick. Workaround är sajten där du smidigt bokar plats i någon av våra fantastiska, kreativa lokaler och bara betalar för den tid du använder. Enkelt, lönsamt och flexibelt för dig som kund samtidigt som du är med och bidrar till bättre resursutnyttjande och en mer hållbar urban miljö när du hyr tomma platser på befintliga kontor.

Miljö & Energi

Aqua Robur
Pablo Bárdossy, Liisa Karttunen & Niklas Johansson

20% av det dricksvatten som produceras når aldrig konsumenten. För att minska detta enorma slöseri görs investeringar i mätsystem i ledningarna. Ett hinder för denna utveckling är bristen på strömförsörjning till mätenheterna. Idag används dyra anslutningar till elnätet eller otillräckliga batterier. Aqua Roburs enhet Aqua Pro SiteTM är en kostnadseffektiv turbin som installeras i ledningarna och producerar el till mätutrustning och möjliggör minskat läckage.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll