Gå direkt till innehåll
Kasper Bourdette, Filip Peters. Bild: Privat
Kasper Bourdette, Filip Peters. Bild: Privat

Pressmeddelande -

Lösningen som kan rädda livet på hjärtsviktspatienter världen över

Över 50 % av alla patienter som blir behandlade för hjärtsvikt behöver behandlas på sjukhus inom sex månader efter utskrivning. 75% av dessa återbesök kan förebyggas, men tekniken har varit bristfällig, tills nu. Acorai utvecklar världens första icke-invasiva övervakning av intrakardiellt tryck, nu har bolaget belönats med priset Game Changer på Venture Cups regionfinal. 

Idag är den vanligaste metoden för övervakning av hjärtsvikspatienter att kontrollera deras fysiska
symtom som ökad vikt och andningssvårigheter. När dessa problem uppstår är det dock ofta försent för att förhindra en sjukhusvistelse. Många av dessa patienter tas in för kontroller en gång eller två gånger per år för att studera intrakardiellt tryck genom en invasiv hjärtkateterisering. Denna invasiva metod är både smärtsam och obehaglig för patienten, kostsam för sjukhusen och inte heller fullt pålitlig pga metodens begränsningar.  

Acorai utvecklar världens första icke-invasiva övervakning av intrakardiellt tryck med målet att minska antalet dödsfall och antalet återbesök på sjukhus tillföljd av hjärtsvikt. 

- "Vi tillhandahåller en lösning som kan bidra till att rädda livet på tusentals hjärtsviktspatienter världen över, i ett icke-invasivt, lättanvänt och kostnadseffektivt format." Säger grundarna själva, vars idé till det som idag är Acorai, uppkom 2019. Acorai's lösning är på flera sätt ett genombrott inom sitt område eftersom direkta konkurrenter med liknande teknik saknas i dagsläget. Acorai satsar nu framåt med målet att redan inom 12 år ha en omsättning på 454 miljoner dollar.

- "Vi uppskattar att det finns cirka 40 000 relevanta kardiologikliniker och liknande potentiella kunder över hela världen. På lång sikt vill vi göra en komplett produkt med ett automatiserat diagnostikverktyg för minst sex olika kardiovaskulära- och lungsjukdomar."

Acorais team andas entreprenörskap med ett team som tidigare varit involverade i olika MedTech startups såsom Genad Medical och ADix. Nu med målet att utveckla Acorai till ett världsledande bolag inom MedTech branschen har Venture Cups jury utsett Acorai till årets Game Changer på regionfinalen i syd och bolaget är därmed direkt kvalificerade till Sverigefinalen den 7 oktober.

Pris: Game Changer, Venture Cup Syd.

Idé: Acorai.

Team: Filip Peters, Kasper Bourdette, Jakob Gelberg, Daniel Vaknine och Adina Deliman.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt