Gå direkt till innehåll
Lovande tillväxtföretag gör upp i Sverigefinalen

Pressmeddelande -

Lovande tillväxtföretag gör upp i Sverigefinalen

Nu är de tolv finalisterna i Venture Cup korade och för dem väntar tävlingens höjdpunkt, den årliga Sverigefinalen som i år går av stapeln på GöteborgsOperan den 14 juni. Av över 1000 affärsidéer som har lämnats in till Venture Cup är dessa tolv de främsta och några av Sveriges just nu hetaste tillväxtföretag. På Sverigefinalen möts dessa finalister och gör upp om 350 000 kr samt titeln Sveriges nästa tillväxtföretag. Vilken finalist som vinner avgörs av en specialrekryterad Sverigejury, bestående av experter och entreprenörer med djup och gedigen bakgrund inom tillväxtföretagande och entreprenörskap.  

För sjätte året i rad arrangeras en nationell Sverigefinal i Venture Cup. Sverigefinalen turnerar runt i landet och drivs som ett fristående projekt. Förra året var det Stockholm som stod som värd för Sverigefinalen och talade gjorde då näringsminister, Maud Olofsson. Finalen har arrangerats en gång tidigare i Göteborg, 2008 i Eriksbergshallen. Nu är det återigen Göteborgs tur. Nytt för i år är att Sverigefinalen i år kommer att ha en stor publik prisutdelning på GöteborgsOperan dit alla är välkomna. Förutom att Sveriges mest intressanta tillväxtföretag är på plats så kommer prisutdelningen att bjuda på underhållning i världsklass samt inspiration av kända och okända människor som alla vill förverkliga entreprenörer och deras idéer.

Inför Sverigefinalen lanseras nu Sverigefinalen.se där finalisterna bloggar om sitt företag samt resan till Sverigefinalen. Utöver att allmänheten kan följa finalisterna så fungerar bloggen som en inspirationsportal för entreprenörskapsintresserade där både beslutsfattare, finalisterna samt innovationsaktörer kommunicerar och debatterar om entreprenörskap.

Bakgrund till Sverigefinalen

Venture Cup har under de snart 14 år som tävlingen genomförts resulterat i att fler än 12.000 unika affärsidéer med fler än 20.000 deltagare har tävlat och mer än 2.500 före­tag har startats. Varje år nomineras 40 affärsplaner varav 12st vinner priser i de regio­nala tävlingarna och går vidare till Sverigefinalen av Venture Cup. Över 70% av dessa affärsplaner blir företag och idag omsätter de över 1.500 MSEK och sysselsätter mer än 1.300 anställda. Bland tidigare vinnare och tävlande i Venture Cup så återfinner vi många framgångsrika företag. Några exempel är förra årets SuperGasell Oxeon som vann Venture Cup Väst 2004, Göteborgsföretaget LumenRadio som revolutionerar belysningsindustrin och vann Venture Cup 2010 samt LensWay som är ledande distributör av kontaklinser i Europa. Västsverige har alltid legat långt fram i tävlingen, företag som Avinode, Denator, Immunicum och The Fair Tailor har alla placerat sig högt.

Frågor hänvisas till:

Jonas Almeling, Regionchef Venture Cup Väst samt projektledare för Svergefinalen
031-764 71 22, jonas.almeling@venturecup.se

www.venturecup.se



Kortfattad beskrivning av finalisterna följer nedan, i bifogad fil finnes mer information.

Finalister 2012

CYTO365
Tävlande: Micael Törnblom
Region: Väst
Anknytning: Halmstad/Skillingaryd

Affärsidé:
De flesta cancerbehandlingar innefattar infusion av flera cellgifter som ska ges i rätt ordning och som ej får blandas, därtill ska saltlösning ges före, efter och emellan. Cellgifterna måste skiljas åt då de annars kan förstärkas eller försvagas samt att det kan bildas saltkristaller i blodomloppet, vilket kan leda till blodpropp. Jag har patenterat en ny felsäker ventil ”CYTO365” som förhindrar blodpropp samt luftemboli hos patient vid behandling med cellgifter.


AppBooster

Tävlande: Mattias Hansson, Joakim Rönnblom, Jörgen Steijer, Andreas Hallingström och Lennart Strandberg
Region: Väst
Anknytning:
Göteborg

Affärsidé:
AppBoosters molnbaserade Mobile Application Distribution Platform (MADP) ger apptillverkare, distributörer, återförsäljare och företag ett kraftfullt verktyg för enkel distribution, licenshantering, betalning, provisionering och övervakning av företagsanpassade mobila appar.


Velit Biologics

Tävlande: Alexander Lagerman, Pille Pihlakas och David Briggs
Region: Väst
Anknytning: Göteborg/Estland/Australien
Lärosäte: Chalmers och GU (GIBBS)

Affärsidé:
Velit Biologics utvecklar SB101 som är en ny cancermedicin som kväver tumörer genom att hugga av dess näringstillförsel via blodkärl. Vår medicin är bevisat effektiv i djurstudier på flera cancertyper som idag saknar behandling. Dessutom verkar SB101 via en ny, specifik mekanism som innebär att medicinen kan användas på resistenta tumörer när andra mediciner är verklösa.

Ferroamp
Region: Öst
Tävlande: Björn Jernström
Anknytning: Stockholm


Affärsidé:
En växelriktare för solceller i smarta elnät som gör en instal­lation av solceller mer använd­bar och lönsam för elabonnenter och samtidigt resulterar i bättre nätstabilitet och minskade dist­ributionsförluster för elnätbola­gen.

Freebee
Region: Öst
Tävlande: Michael Karlström, Rasmus Fahlander, Fredrik Stockman
Anknytning: Stockholm
Lärosätesanknytning: HHS & KTH


Affärsidé:
Freebee är en mobilapplikation där du får testa produkter och tjänster gratis i samband med att du svarar på frågor om upplevelsen. På så sätt bidrar du till förbättring samtidigt som du får fler grymma grejer.

Jogoo Pharma
Region: Öst
Tävlande: Nicklas von Below , Thomas Phillipson & Anders Granström
Anknytning: Uppsala & Spånga
Affärsidé:
Jogoo Pharma kommer att bygga upp en verksamhet på den attraktiva ögonläkemedelsmarknaden. I bolaget finns unikt kunnande, mycket erfarenhet, goda framtidsutsikter och ett kreativt engagemang.

 

Tunaspot
Tävlande: Alex Esser, Alexander Liljengård, Erik Stenberg, Christian Nilsson, Maisa Dabus, Karl Westin, Martin Lundin, Andreas Nilsson och Fredrik Broman
Region: Syd
Anknytning: Malmö

Affärsidé:
There are 15 million songs on Spotify, but what works best at the gym?
Tunaspot allows the users to tag their favorite places with Spotify playlists or Soundcloud mixtapes and to discover local music on the fly when traveling. Tunaspot - discover great music wherever you are.

 

Speximo
Tävlande: Fredrik Malmberg, Petr Dejmek, Anna TImgren, Marilyn Rayner och Malin Sjöö
Region: Syd
Anknytning: Lund
Lärosäte: Lunds universitet

Affärside:
By using SpeximO Starch Technology (patent pending) our customers can create clean-label, stable and beautiful skin care products as well as effective low irritating topical pharmaceuticals.

InvivoPlay
Tävlande: Tina Pulko, Miha Pulko och Maja Dahlin Lundbergh
Region: Syd
Anknytning: Malmö


Affärsidé:
InvivoPlay is a Facebook-integrated, social gamification designed to improve users’ lives by challenging them to step outside their comfort zones and achieve victories in five life areas (health, wealth, wisdom, social, spiritual) while they are having fun. Users become more successful and happier.

Lunavation
Tävlande: Ludvig Edman (samt Patric Stafshede och Andreas Sandström)
Region: Nord
Anknytning: Umeå


Affärsidé:
Elektronikindustrin har i åratal sökt efter möjligheter att trycka fler komponenter för att få ner produktionskostnaderna. Lunavation har uppfunnit en helt miljövänlig typ av belysning som är tolerant i tillverkningsprocessen, vilket dramatiskt reducerar kostnader jämfört med nuvarande OLED-teknik.  Lunavations affärsmodell bygger på att patentskydda detaljer, men hemlighålla praktisk know-how, för att kunna sälja teknologin eller skapa lukrativa säljsamarbeten med elektronikjättar som GE, Samsung eller Philips. 

 

IQoro
Tävlande: Mary Hägg (samt Ylvali Gerling)
Region: Nord
Anknytning: Hudiksvall/Umeå


Affärsidé:
En unik medicinteknisk produkt och metod för ett globalt behov. Produkten är till nytta för såväl barn som vuxna genom att effektivt habilitera/rehabilitera olika dysfunktioner i form av tex. ät- och sväljsvårigheter, ansiktsförlamning, dregling och snarkning. Vetenskapen och klinisk erfarenhet visar på hög och hållbar effektivitet efter liten insats med ökad livskvalitet för individen samt stora medicinska och samhällsekonomiska vinster!

 

OnParticle
Tävlande: Najeem Lawal
Region: Nord
Anknytning: Sundsvall
Affärsidé:
OnParticle är en avancerad sensor baserat på en mätmetod för att detektera partiklar i hydraulolja. Mätvärdena från den utvecklade sensorn erbjuder en möjlighet för våra kunder att förutse och på så sätt också förhindra motorhaveri, vilket i sin tur leder till kostnadsbesparingar. Mätaren möjliggör också en helt ny marknad för de som säljer hydraulmotorer, genom att dessa kommer kunna erbjuda tjänster över distans och på så vis kunna jobba proaktivt med servicetillfällen.

 


Ämnen

Kategorier


Venture Cup genomför varje år en rikstäckande affärsplanstävling som med tiden har vuxit till en av världens största i sitt slag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning, feedback, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande företag. Hittills har över 12 700 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till bärkraftiga företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll

Relaterade event