Gå direkt till innehåll
Norra Sveriges bästa affärsidéer har korats!

Pressmeddelande -

Norra Sveriges bästa affärsidéer har korats!

Foto: Privat, ShimmerCat

Nu har höstens första vinnare i region Nord utsetts i Venture Cup. En professionell jury har röstat fram de bästa affärsidéerna och varje vinnande team belönas med 5000 kronor var. Bland de fyra vinnarna hittar vi ett högteknologiskt optiskt system inom idrott, ekologiska sockar, en sprayindikator för blöjor samt webbserverns motsvarighet till Tesla-bilen.

Moment affärsidé är nu avklarat och fyra vinnare är utsedda. I detta moment, då syftet är att beskriva sin affärsidé kortfattat, tävlar man i fyra kategorier: Människa & Samhälle, Life Science & Teknik, Miljö & Energi samt Webb, Mjukvara & Media. I varje kategori utses en vinnare som erhåller 5 000 kr i prispengar.

”Känns verkligen bra! En fantastisk rolig bekräftelse som också visar på att det faktiskt finns substans i det man gjort, och så är det en värdefull slant till företagskassan också, säger forskarstuderande Ludvig Bohlin från Umeå som tillsammans tävlade med Alcides Viamontes Esquivel och Vladir Parrado Cruz med affärsiden ShimmerCat – framtidens webbserver, och tog hem vinsten i kategorin Webb, Mjukvara och Media. Idén är banbrytande i sitt unika sätt att kombinera HTTP2 och funktionell kod med AI och blir på så sätt en webbserver som är dubbelt så snabb som nuvarande lösningar.

Britt-Marie Lundmark, 63 årig sjuksköterska från Skellefteå, är överväldigad. ”Jag förstår inte att det är sant! Att jag på äldre dagar skulle vara med och tävla och vinna.” Britt-Marie, som vann i kategorin LifeScience och teknik, har utvecklat en indiktator i sprayform som påvisar kiss i blöjor. Eftersom blöjorna är så pass bra idag, så kan det vara ett problem när barnen blir sjuka, informerar hon.Metoden har hon utvecklat med stöd från Innovationslussen i region Västerbotten och hon kallar lösningen för K.I.D Spray.

Den 10 november är det deadline i Venture Cups Moment Affärsplan där 250 000 kronor står på spel. Organic Socks kammade hem vinsten i kategorin Miljö & Energi, och grundaren Mudassar Anwaar, från Umeå har redan en plan.”Jag är motiverad att utveckla företaget, arbetar nu med den lokala och nationella marknaden för att sedan fortsätta internationellt . Jag vill gärna vara med att tävla i affärsplansmomentet.”

Jonas Sjöberg, som till vardags arbetar på Adopticum, tog hem priset i kategorin Människa & Samhälle med sin alldeles unika innovativa teknik inom optik , där han har utvecklat en metod för att hjälpa elitidrottare att optimera sin explosivitet och snabbhet. ”Nu kommer jag att fokusera på att jobba med finansiering och patent”, därför kan jag inte avslöja mer i beskrivningen av idén, informerar han. Han hoppas också kunna vara med och tävla i nästa moment.

Nu återstår att se vilka som står som vinnare i Regionfinalen den 10 december i Luleå på Vetenskapens Hus, och som därmed går hem med 100 000 kronor. En vinst i regionfinalen kan leda till en nominering till Venture Cups Sverigefinal i vår där ytterligare 160 000 kronor ligger i prispotten.

Här är alla vinnare i Moment Affärside

Region Nord

Människa & Samhälle

Sports Capture


Jonas Sjöberg


Develop Speed, Quickness and Agility for your sport specific needs! Using the latest in sensor technology we give athletes a truly motivating training experience. Sports Capture offers: Drills and tests for speed training Instant motivational feedback for all land based sports Flexible, objective & relevant training and testing data Instant logging and sharing Streamlined user experience for groups and individuals.

Life Science & Teknik


K.I.D Spray

Brittmarie Lundmark


En indikator som kan påvisa kiss i blöjan. Lugnar oroliga föräldrar till sjuka barn där frågan om barnet har kissat kan vara avgörande för fortsatt bedömning. Resa -> sjukvård eller stanna hemma i trygg hemmiljö och avvakta.

Miljö & Energi

Organic Socks

Mudassar Anwaar


GOTS certified organic cotton Socks in colorful designs. Made from naturally grown superior quality cotton. Healthy and environment friendly due to no use of health hazardous chemicals in cotton growth and production processes.

Webb, Mjukvara & Media


ShimmerCat

Ludvig Bohlin Alcides Viamontes Esquivel och Vladir Parrado Cruz

“Webbserverns motsvarighet till Tesla-bilen” På samma sätt som Tesla är banbrytande genom att vara en sporbil som drivs av elektricitet Så är Shimmercat banbrytande genom att drivas i HTTP2 av funktionell kod och AI och vara en av världens snabbaste webbservrar. Shimmercat är framtidens webbserver.

Se landets alla vinnare här!

Kontaktperson:

Monica Kutics Normark
Marknads och evenemangsansvarig
monica.normark@venturecup.se
Venture Cup Nord
070-3769960

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt