Gå direkt till innehåll
Asiad Majeed, Yamzu esport. Foto: Nicklas Sundström
Asiad Majeed, Yamzu esport. Foto: Nicklas Sundström

Pressmeddelande -

Plattform för e-sport segrade i Venture Cup Nord

På torsdagskvällen gick regionfinalen i Venture Cup av stapeln och 140 000 kronor delades ut till lovande affärsidéer från Norra Sverige. Den stora vinnaren under kvällen var Yamzu esport som förutom vinst i kategorin Webb, Mjukvara & Media även kammade hem totalsegern. Juryn var mäkta imponerad över både idén och teamet bakom.

“En affärsidé som är rätt i tiden och som kan bli hur stor som helst. Idén löser ett tydligt behov på marknaden och har potential att förändra en redan existerande bransch och göra den till det bättre. Det driv, den entusiasm och den kompetens teamet uppvisar gör att vi tror på en framgångssaga.”

Så löd juryns motivering när Yamzu esport fick kliva högst upp på prispallen som totalvinnare av Venture Cup Nord. Yamzu esport är en plattform för spel och turneringar i e-sport där spelare på alla nivåer kan skapa eller delta i evenemang. Asiad Majeed som grundat Yamzu esport är själv en hängiven gamer och kan branschen väl.
– Jag är en gamer och när jag pratade med några vänner som är professionella gamers insåg vi att denna bransch inte ger användarna friheten att skapa och arrangera events på deras villkor, säger Asiad Majeed.

Tanken är att plattformen yamzu.com ska överbrygga gapet mellan professionella spelare och amatörer och göra det möjligt för användare att spela sina favoritspel mot varandra, gratis eller för att vinna pengar.
Vi vill att det ska vara en säker, rättvis och rolig plattform för alla. Jag hoppas att vi inom en snar framtid är det självklara valet inom e-sport, säger vinnaren Asiad Majeed.

Förutom totalvinsten kammade Yamzu esport hem vinsten i kategorin Webb, Mjukvara & Media och gick därmed hem med hela 100 000 kr. I kategorin Life Science & Teknik vann bidraget Smartphone Diagnostic Biochip, ett verktyg som ger detaljerad data om en människas eller djurs hälsotillstånd på molekylär nivå. Bakom idén står ett forskarteam från Umeå Universitet. Vinnare i kategorin Människa & Samhälle blev bidraget SkogsCALC, ett kalkylprogram för kreditbeslut som underlättar värdering av skog och finansiering av skogsköp. Regionfinalen arrangerades på Sliperiet i Umeå och kategorivinnarna gick hem med 20 000 kronor var att utveckla sin idé med.

Nästa steg för de tävlande är att ansöka om att tävla i Sverigefinalen i Venture Cup där affärsidéer från hela Sverige ställs mot varandra. Sverigefinalen arrangeras den 9 juni i Göteborg.

Vinnarna i Venture Cup Nord våren 2016

Smartphone Diagnostic Biochip, vinnare i kategorin Life Science & Teknik
Xueen Jia, Thomas Wågberg & John Berge, Umeå.
Teamet har koppling till Umeå universitet.
SDB is a remote body fluid monitoring platform by which you can easily access detailed information about the health status of humans or animals at molecular level, cloud manage the health data, empowering your doctor or the veterinarian to remotely monitor and improve the care by an optimization of the treatment. It is a revolutionary health monitoring and diagnostic device based on microfluidics and nanotechnology, simple to use, high sensitive, low cost and mobile compatible.

Juryns motivering:“En spännande och innovativ idé som hjälper många och som har stor internationell tillväxtpotential. Trovärdigheten stärks av att detta starka team har uppbackning av potentiella kunder som vill vara med och utveckla produkten. Det här är framtidens teknik inom ett viktigt område.”

SkogsCALC, vinnare i kategorin Människa & Samhälle.
Sara Nilsson, Storuman.
Teamet har koppling till Umeå Universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, Högskolan i Gävle & 
Uppsala Universitet.

Skogen finns där ute, träd av olika sorter och storlekar. Du vill köpa den och frågar banken om ett lån. Vad är då skogen värd och hur kommer den att kunna betala lånets räntor? Med SkogsCALC kan banktjänstemannen snabbt, korrekt och enkelt ge dig ett svar.

Juryns motivering: “Denna affärsidé löser ett tydligt problem och kompetensen för att identifiera lösningar är stor. Det finns dessutom ett redan påvisat intresse från marknaden och det stärker trovärdigheten. Idén är skalbar och juryn ser stor potential i att vidareutveckla produkten och erbjudandet.”

Yamzu esport, totalvinnare samt vinnare i kategorin Webb, Mjukvara & Media
Asiad Majeed & Pontus Mella, Luleå och Hristiyan Nikolov, Bulgarien.
Teamet har koppling till Luleå Tekniska Universitet.
Yamzu is an automated esports tournament platform where gamers of every skill level can create or participate in events for free or cash.

Juryns motivering: “En affärsidé som är rätt i tiden och som kan bli hur stor som helst. Idén löser ett tydligt behov på marknaden och har potential att förändra en redan existerande bransch och göra den till det bättre. Det driv, den entusiasm och den kompetens teamet uppvisar gör att vi tror på en framgångssaga.”

Här kan du läsa om vinnarna i alla regioner: http://www.venturecup.se/vinnare-varen-2016/

Frågor hänvisas till:
Frida Hagdahl
Marknads- & Evenemangsansvarig, Venture Cup Nord
frida.hagdahl@venturecup.se
070-254 48 47

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd