Gå direkt till innehåll
Revolutionerande idé för utbyte av material mellan journalister och media stod som nationell vinnare i Venture Cup

Pressmeddelande -

Revolutionerande idé för utbyte av material mellan journalister och media stod som nationell vinnare i Venture Cup

Journalisten, fotografen och redaktören Joachim Ljungquist från Umeå har under sju års tid grunnat på hur man kan skapa ett nav av innehåll mellan journalister och media. En idé som han nu förverkligat och som tog honom hela vägen till seger i Venture Cups tävlingskategori “Webb, Mjukvara & Media” på Venture Cups nationella Sverigefinal.

Grundaren Joachim Ljungquist kom på idén då han arbetade som redaktör på en tidning och satt ofta i situationen att det var tre timmar kvar till tryck och han saknade flera sidor redaktionellt material. Idén om en innehållsbank som gynnade både journalister och media växte sig starkare och hur det skulle kunna se ut och fungera har successivt vuxit fram i Joachims huvud på löpturer, sena kvällar etc. Vid årsskiftet kändes tiden mogen att faktiskt realisera idén, inte minst då Joachim såg en fantastisk timing med tanke på att tidningar just nu tvingas säga upp journalister samtidigt som behovet av material är stort.

- Jag gjorde en marknadsundersökning där jag frågade journalister om det finns ett behov av min tilltänka tjänst och de svarade JA. När journalister skriver ja med versaler då menar de ja, säger Joachim Ljungquist.  

Tjänsten är nu nära lansering och den tog honom hela vägen till den nationella segern i Venture Cups tävlingskategori “Webb, Mjukvara & Media” på Sverigefinalen i Malmö. Kategorin Webb, Mjukvara & Media lanserades i höstas då Venture Cup gjorde om tävlingsprocessen och premierar affärsidéer som bidrar till förbättrade processer och produkter inom exempelvis mjukvara, Media, kommunikation, mobilapplikationer och sociala medier.

Juryns motivering till att det var Joachim Ljungquist och Content Central som vann det ärofyllda priset på 25 000 kr i prispengar, konsulttjänster från Vinge samt biljetter till The Conference var följande: Att jämföra bidraget med någon annan aktör på marknaden vore orättvist. Genom att bidraget delar med sig av sin erfarenhet kommer de att lyckas sticka ut.

- Det är verkligen en kick att veta att så många kompetenta människor har granskat min idé och dessutom tagit mig ända till Malmö och den nationella finalen av Venture Cup. Det betyder oerhört mycket. Nu ser jag fram emot hösten, jag tror att vi kommer växa lavinartat och snabbt ha väldigt mycket innehåll. Jag hoppas på en riktig blocketeffekt, säger Joachim.

I kategorin tävlade också företagen Photago och Comparific. Photago har startats av skåningarna Jenny Bengtsson och Filip Larsson som tagit fram en modern och användarvänlig tjänst för att flera användare skall kunna samla foton i ett gemensamt album. De kom på idén då de var på flera bröllop förra sommaren och insåg att det inte fanns ett smidigt system att få tillgång till allas bilder. Comparific är en mobilapplikation som hjälper konsumenter att på några sekunder jämföra olika mobilabonnemang och baserat på hur sin egen mobilanvändning ser ut få veta vilket abonnemang som är mest fördelaktigt. Företaget har startats av KTH-studenterna Marcus von Schéele, David Wennerström, Andreas Lundblad samt Gabriel Kratschmer.


Totalt lämnades 469 affärsidéer in till Venture Cup under våren 2013 och sammanlagt deltog 719 blivande entreprenörer. Av dessa var det slutligen bara tolv finalister kvar som via regionfinaler tagits fram som de bästa i Sverige och nu fick göra upp i Sverigefinalen i Venture Cups fyra tävlingskategorier.

-Att gå till Sverigefinal är oerhört imponerande då konkurrensen är tuff och Venture Cup har en stark tradition av att locka till sig lovande tillväxtföretag, säger Marie-Louise Lövgren, Regionchef i region Syd.


Runt 250 personer var på plats på Moriska Paviljongen i Malmö för att se när vinnarna i kategorierna Life Science & Teknik, Människa & Samhälle, Miljö & Energi samt Webb, Mjukvara & Media utsågs. 25 000 kronor delades ut till vinnarna i respektive kategori och ytterligare 100 000 kronor till det bästa bidraget bland de fyra kategorivinnarna.


I samband med Venture Cups Sverigefinal korades också vinnaren i den globala tävlingen Creative Business Cup, där Venture Cup är värdorganisation för Sverige. Som vinnare stod även där Joachim Ljungquist och Content Central. I och med detta kammade Joachim hem ytterligare 25 000 kr. Creative Business Cup är en global tävling för kreativa näringar och varje år utser man världens bästa entreprenörer inom denna bransch. Joachim kommer nu att få representera Sverige i den globala finalen som äger rum i Köpenhamn i november. De kreativa näringarna är en växande bransch och genom samarbetet med Creative Business Cup får Venture Cup ytterligare en möjlighet att främja kreativa näringar.


För mer information

Ann Svensson

Nationell PR- och marknadsgruppsansvarig Venture Cup

076-101 59 91, ann.svensson@venturecup.se


Venture Cup

Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Årligen delar vi ut 1,8 miljoner svenska kronor till nytänkande affärsidéer och entreprenörer med syftet att bidra till en hållbar svensk tillväxt. Vem som helst kan tävla i Venture Cup då vi premierar alla typer av affärsidéer som kan påvisa långsiktig och hållbar tillväxt med påvisad efterfrågan från kund. I Venture Cup kan du tävla i följande kategorier; Miljö & Energi, Människa & Samhälle, Life Science & Teknik samt Webb, Mjukvara & Media. Du väljer själv vilken kategori du vill tävla i, de är så pass breda att inga idéer utesluts ur tävlingen.


Om Sverigefinalen

Sverigefinalen är avslutningen på Venture Cups tävlingsår där de bästa idéerna i Sverige gör upp om de nationella titlarna. Venture Cup är indelat i fyra regioner, Öst, Väst, Syd och Nord som alla har haft regionfinaler där regionernas bästa affärsidéer har premierats. De bästa regionala vinnarna gick därefter vidare till Sverigefinalen som i år gick av stapeln i Malmö på Moriska paviljongen. Sverigefinalen turnerar runt i de olika regionerna och i år var det Syds tur. Vinnarna utsågs av en nationell Sverigejury som entreprenörerna fick pitcha live för.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll