Gå direkt till innehåll
Södra Sveriges vassaste idéer nominerade i Venture Cup

Pressmeddelande -

Södra Sveriges vassaste idéer nominerade i Venture Cup

Ett nytt livvästsystem, en gödselsepareringstjänst, ett aktivitetsband för maratonlöpare eller ett verktyg som översätter forskning till lättläst text. Låter det spännande? Här är alla idéer som blivit nominerade i höstens omgång av Venture Cup Syd, med chans att vinna 
100 000 kr.

Venture Cup är organisationen som har förmånen att ge en entreprenöriell boost till personer som antingen testar sin idé för första gången, eller är på väg att trycka på startknappen till sitt nya företag. Varje höst och vår tävlar entreprenörer från hela Sverige om att stå på Regionfinalen där 100 000 kr, ära och en biljett till Sverigefinalen står på spel. Nu är det återigen dags att kora södra Sveriges mest innovativa idéer i kategorierna; Life Science & Teknik, Människa & Samhälle, Miljö & Energi och Webb, Mjukvara & Media. Juryn har nu tittat på de inkomna bidragen och beslutat om vilka åtta team som gått vidare i tävlingen och därmed får pitcha sina idéer live på jurymötet.

Johan Haglund och Filip Celander tävlar i kategorin Miljö & Energi med Agrilogik, en idé för att resurseffektivisera mjölkgårdar och förbättra djurens standard. De drivna killarna kommer från olika bakgrunder men träffades under sin civilingenjörsutbildning. ”För att kompensera för bristen i ”bonnvett” har vi rest landet runt och träffat massor av bönder – och även fått köra traktor!”

Agrilogik tävlar mot Bioextrax, ett forskningsbidrag från Lunds Universitet med Kristofer Cook, Rajni Hatti‐Kaul, Mohammad Ibrahim och Mohamad Takwa. Kristofer Cook har tidigare stått som vinnare i Venture Cup Syd med bidraget Cyclicor.

I kategorin Människa & Samhälle tävlar Marsafe och Careerwi.se som har haft tidigare vinster i Venture Cup i höst. Marsafe med Johan Andersson och Viktor Lundberg vann 5000 kr i Moment Affärsidé. ”Systemet kommer att ge fler människor möjligheten att överleva en fartygsförlisning”. Careerwi.se med Babak Vahidi tog hem vinsten i Moment Pitch och vann även han 5000 kr.
”Först och främst är det en Sverigelansering som står på tur och sen är tanken att Careerwi.se ska växa aggressivt globalt.”

Ett tredje bidrag som vann i höstens tävling Moment Affärsidé var Dr Quench med Stephen Fritzdorf. När Stephen fick frågan, ”vad har du fått ut av att vara med i Venture Cup” blev svaret: ”5000 kr (so far!). But more valuable than that was the incentive to work on my business plan. Just the process of going through it and writing it for a stranger, makes me focus and develop my ideas.”

Dr Quench tävlar i kategorin Life Science & Teknik, här tävlar han mot Rajinikar Billa, Anes Jakupovic, Daniel Björkman, Hari Nidamarthy, Satish Kumar Thati och Venkata Praneeth Mareedu som har idén Scanotag. ”I lost my keys and was searching for it frantically when one of our friends commented that I should put in a barcode on it to be able to identify it”. Så föddes idén till Scanotag.

I kategorin Webb, Mjukvara & Media tävlar Senta Communications och DotKeeper.
”Jag hoppas ju innerligt att Senta kan bidra till att sprida innovativa lösningar och locka fler nyfikna personer till att börja forska.”, säger Tanja Jensen med bidraget Senta Communications.
Teamet DotKeeper består av Sannah Westerlund, Gabriel Jönsson, Marcus Glaad, Anders Paul Johansson och Hjalmar Antonsson. När DotKeeper får frågan hur framtidsplanerna ser ut svarar lagledaren Hjalmar Antonsson ”World domination”.

Den sprakande Regionfinalen kommer hållas på Mejeriet i Lund den 16 december, då alla vinnare hyllas, koras och prisas med pompa och ståt.

Nominerade bidrag i Venture Cup Syd hösten 2014

Life Science & Teknik

Scanotag- Rajinikar Billa, Anes Jakupovic, Daniel Björkman, Hari Nidamarthy, Satish Kumar Thati, Venkata Praneeth Mareedu

Our main aim is help the people to find their lost items with the use of our innovative technology, which saves time and money while providing security to the customers.

Dr Quench- Stephen Fritzdorf

Electronic delivery of expert advice to help runners achieve their goals. Advice is personalized, and specific to the race that the runner is targeting, using the very best, most up-to-date scientific information available.

Människa & Samhälle

Careerwi.se- Babak Vahidi

Careerwi.se förenklar rekryteringsprocessen både för företag och arbetssökande genom att med hjälp av artificiell intelligens matcha ihop företags önskemål med sökandes erfarenhet, karriärsmål och värdergrunder. Det gör att personer på ett väldigt enkelt sätt kan hitta sina drömjobb och företag enkelt, snabbt och billigt kan hitta kompetent personal.

Marsafe- Johan Andersson, Viktor Lundberg

Vi har tagit fram ett nytt system för lösgörande av livvästar ombord på fartyg, ALC – Autorelease Life jacket Container. Dagens livvästlådor är haspade och problem uppstår om ett fartyg sjunker utan att någon öppnar lådorna manuellt, varpå flera hundra livvästar följer med fartyget ner på botten. Vår ALC öppnar sig automatiskt och släpper ut livvästarna till nödställda.

Miljö & Energi

Bioextrax- Rajni Hatti‐Kaul, Mohammad Ibrahim, Mohamad Takwa, Kristofer Cook

Bioextrax utvecklar och kommersialiserar en unik biologisk utvinning med hjälp av biologisk plattformsteknologi. Tekniken kan på ett kostnadseffektivt sätt användas till att producera miljövänliga plaster, aminosyror och oljor mot en global marknad.

Agrilogik- Johan Haglund och Filip Celander

Dagens högproducerande mjölkkor behöver en bra innemiljö för att inte drabbas av inflammationer och slitskador. Men de traditionella bäddmaterialen är både dyra och av bristande kvalitet. Agrilogik gör mjölkgårdar självförsörjande på strömedel, genom att separera ut foderfibrer från djurens egna gödsel och återföra detta till stallet. Det är både mer ekonomiskt och miljövänligt än de alternativ som lantbrukarna har tillgång till idag, och är också bättre för djuren.

Webb, Mjukvara & Media

DotKeeper- Sannah Westerlund, Gabriel Jönsson, Marcus Glaad, Anders Paul Johansson och Hjalmar Antonsson

I dagens digitala samhälle är domännamn allt viktigare tillgångar. DotKeeper hjälper företag att välja rätt domännamn, säkra hanteringen av desamma samt att vara förberedda inför framtiden där Internets infrastruktur ritas om till följd av en stor mängd nya toppdomäner på ingång.

Senta Communications- Tanja Jensen

Vem behöver höra vad du vill säga? Konkurrensen inom life science och medicin innebär att det är viktigare än någonsin att förmedla sin forskning på ett begripligt sätt. Senta omvandlar komplex forskning till ett lätt språk för att hjälpa forskare och företag att attrahera kunder och finansiering.

Frågor hänvisas till

Jenny Sandberg

jenny.sandberg@venturecup.se

0708240628

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt