Gå direkt till innehåll
Stockholm Cooling och miljön totalvinnare i Venture Cup Öst

Pressmeddelande -

Stockholm Cooling och miljön totalvinnare i Venture Cup Öst

Det blev en seger för miljön i höstens upplaga av Venture Cup Öst på tisdagkvällen när ett nytt gäng glada vinnare korades i Sveriges ledande tävling för affärsidéer. Nytänkande inom fyra olika kategorier belönades med 20 000 kr vardera och ett av bidragen, Stockholm Cooling tog förutom kategorisegern i Miljö & Energi även hem totalvinsten om ytterligare 80 000 kr och stod som segrare i Venture Cup Öst hösten 2014.

- Det känns fantastiskt! Nu tar vi pengarna och reser till Miami och Hongkong för att träffa potentiella kunder, var sjunde skyskrapa i världen finns i Hongkong, säger Tobias Fridman och Peter Fagerström på Stockholm Cooling

Stockholm Coolings främsta kunder är i dagsläget de som har skyskrapor och enkelt beskrivet går affärsidén ut på att använda sig av kundernas befintliga kylsystem och optimera det med hjälp av Stockholm Coolings utrustning. Och det innebär inga nya investeringar för kunden.

- Får vi komma in och sätta upp vårt system så delar sen vi och kunden på den kostnadsbesparing som uppstår, säger Tobias Fridman och Peter Fagerström på Stockholm Cooling

Vinnare i kategori Människa & Samhälle var två studenter från Handelshögskolan i Stockholm som i sitt bidrag Umami Threads skapat både ett nytt storlekssystem för kläder och kapat mellanhänder mellan tillverkare och kund för att på så sätt kunna erbjuda kvalitetskläder till låga priser.

Studenter låg även bakom vinnarbidraget i kategori Life Science & Teknik. Denna gång var det Kungliga tekniska högskolan i Stockholm som hade den bästa affärsidén. Bidraget Cascade Drives är ute efter ett paradigmskifte där deras teknik, som tidigare använts för vågkraft, ska användas på ett nytt sätt och ersätta hydraliklösningar på många områden.

Appar för mobiltelefoner kan vara mycket mer än underhållning i form av spel och annat, de kan bidra till ett bättre samhälle. I kategorin Webb, Mjukvara & Media vann bidraget Cirqle vars app handlar om att belöna kläddonation och på så sätt motivera både konsumenter, företag och organisationer att skapa en mer hållbar konsumtion.

- Från början var Cirqle en köp- och säljapp som möjliggjorde att köpa, sälja, skänka bort och återvinna alla typer av vardagssaker, utan några uppläggningsavgifter. Tanken var god, men projektet blev svårhanterat samtidigt som vi under tiden lärde oss om de enorma mängder kläder som handlas och slutligen slängs i soporna varje år i Sverige. Vi började efter en tid tänka om konceptet, och kort därefter handlade Cirqle istället om att underlätta för att göra sig av med oönskade kläder på ett mer miljövänligt och motiverande sätt och för det bli belönad, säger Cirqle.

Också publiken fick möjlighet att dela ut ett pris när alla åtta nominerade bidrag på 60 sekunder vardera livepitchade sina idéer från scenen. Här vann Earn'd it från Linköpings Universitet som var nominerade i kategori Webb, Mjukvara & Media. Kan det ha varit rimmet  som avgjorde så här i jultider? 

- Vi visste att vi inte skulle hinna säga allt det vi ville på bara 1 minut, och genom att inleda med ett rim kunde vi fånga publikens intresse och det är mycket det en pitch handlar om, säger Max Gabriel från Earn'd it.

Segrare i Venture Cup har korats i tävlingens alla fyra regioner och det står klart att miljön var den stora vinnaren då totalvinnaren i varje region kom från kategorin Miljö & Energi.

- Det är fantastiskt roligt att det har kommit fram så många bra idéer inom Miljö & Energi. Det är en kategori som ligger Venture Cup varmt om hjärtat. Vi är övertygade om att många viktiga lösningar på miljö- och samhällsproblem kommer att skapas av innovativa företag inom denna sektor, säger Maria Olsson Sverigechef på Venture Cup.

Alla vinnare i höstens tävlingsomgång hittar ni här: http://www.venturecup.se/vinnare-hosten-2014/

De 4 vinnarna i Venture Cup Öst är:

Kategori Miljö & Energi

Stockholm Cooling (vann även sin kategori i moment affärsidé i Venture Cup tidigare under hösten 2014)
Tobias Fridman & Peter FagerströmStockholm
Cooling sparar energi vid kylning av byggnader i varma länder. Nedkylning av byggnader står för en stor del av konsumtionen av energi i världen. Genom att tillämpa nya innovationer på befintliga system kan vi göra energibesparingen till en bråkdel av tidigare nödvändig investering för kunden. Stockholm Cooling har tecknat avtal med Nad Al Shiba Real Estate i Dubai vilket ger Stockholm Cooling tillgång till åtta skyskrapor att studera och använda som testbädd.

Bidraget har koppling till Stockholms universitet (alumn)

Juryns motivering kategori:
Klockren. En ny spännande och flexibel affärsmodell av ett team som vet vad de gör. Idén är skalbar och innebär låg risk för kunden.

Juryns motivering totalvinst:
En enkel idé som kan genomföras omgående. Produktens potential är stor, målgruppen tydlig, skalfördelar finns och en världsmarknad väntar. Detta är en affär som är hållbar både affärsmässigt och klimatmässigt.

Kategori Life Science & Teknik

Cascade Drives (vann även sin kategorii moment affärsidé i Venture cup tidigare under hösten 2014, då under namnet Innogear)
Klas Englund, Elin Svensson, Linn Sevefjord & Christian Beermann
A trend on the market for linear actuators today is to replace hydraulic cylinders with much more energy efficient mechanical cylinders. Cascade Drives utilizes a unique gearbox technology to develop a high performing electromechanical cylinder that will make it possible to substitute inefficient hydraulic systems in applications where current electromechanical cylinders fall short because of performance limitations.

Bidraget har koppling till Kungliga tekniska högskolan i Stockholm (studenter), Stockholm, Bielefeld i Tyskland, Varberg, Jönköping (alumn högskoleingenjör)

Juryns motivering:
Stor marknad och intressant teknologi som öppnar upp nya verksamhetsområden. En överlägsen produkt som bygger på beprövad teknik som används på nytt sätt.

Kategori Människa & Samhälle

Umami Threads
August Bard Bringéus & Jakob Nilsson Dworsky
Umami Threads är ett vertikalt integrerat online-klädmärke för tidlösa basplagg av högsta kvalité, med perfekt passform och ett rimligt pris. Umami skär ut mellanhänder och onödiga fysiska distributionsled för att hålla priset nere och har tagit fram ett helt nytt storlekssystem. Istället för att tvinga kunder att välja mellan fem storlekar som antar ett linjärt förhållande mellan höjd och bredd när de skalas upp bygger våra 12-15 storlekar på en matris där olika kroppsbredder också kan välja mellan olika längder.

Bidraget har koppling till Handelshögskolan i Stockholm, Kivik, Kalmar, Borgholm

Juryns motivering:
Kapar både mellanhänder och priset och har på en konkurrenskraftig marknad ändå en möjlighet att ta marknadsandelar. Detta är en ny lösning på en gammal klassiker som gör att var man kan få en perfekt passform.

Kategori Webb, Mjukvara & Media

Cirqle
Alexander Gylemo, Anton Lejon, Niklas Nilsson & Alexander HedinCirqle handlar om att donera kläder och bli belönad för det. Det är en app som motiverar konsumenter, företag och organisationer att samarbeta mot en mer hållbar konsumtion, genom att guida människor till ideella organisationer och klädbutiker som tar emot kläder samt genom att förmedla erbjudanden från klädmärken efter att kläder lämnats in.

Bidraget har koppling till Högskolan i Gävle, Södertörns högskola, Lunds universitet (alumn) och Stockholm

Cirqle samarbetar i dagsläget med bland andra Lindex, Myrorna och Stockholms Stadsmission

Juryns motivering:
En bra lösning för att skapa ett mer hållbart samhälle och potential att göra skillnad på riktigt. En både intressant och sund intäktsmodell och ett kunnigt team med driv och passion.



Frågor hänvisas till

Louise Tidholm
PR- och Marknadsansvarig Venture Cup Öst
073 55 255 14
louise.tidholm@venturecup.se

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt