Gå direkt till innehåll
Studenter från Chalmers har en unik teknik som tog dem hela vägen till seger i entreprenörstävlingen Venture Cup Väst

Pressmeddelande -

Studenter från Chalmers har en unik teknik som tog dem hela vägen till seger i entreprenörstävlingen Venture Cup Väst

Chalmersföretaget wyberry Technologies är Venture Cup Västs stora vinnare i vårens regionfinal. Nu står de tillsammans med tre andra Västsvenska bidrag i kampen om att nomineras till Sverigefinalen som hålls i Malmö den 13 juni 2013 och därmed ha chans att ta hem hela Venture Cup.

Nästan 300 gäster samlades igår kväll på Clarion Hotel Post när Västsveriges entreprenörer skulle hyllas och Venture Cup Västs vinnare skulle koras på vårens regionfinal. Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé. Trycket på platserna var stort och på reservlistan fanns över 150 namn. Kvällen kantades av mingel, underhållning och glädje och ur finalen steg fyra kategorivinnare och en totalvinnare.

Efter ett gediget juryarbete där många inskickade bidrag minskats ner till åtta nominerade fick alla de nominerade pitcha för juryn en sista gång i början av veckan. Därifrån bestämdes vilka som skulle stå som vinnare i torsdagens regionfinal. Varje vinnande lag i de fyra kategorierna Webb, Mjukvara & Media, Miljö & Energi, Life Science & Teknik samt Människa & Samhälle erhöll 25 000 kronor att vidareutveckla sin affärsidé med samt konsulttjänster. Av de fyra kategorivinnarna korades en totalvinnare som vann ytterligare 100 000 kronor. På Sverigefinalen har en av lagen chans att vinna 125 000 kronor till.

Totalvinnarna i regionfinalen, wyberry Technologies, utvecklar en produkt för trådlös videoöverföring inom event och underhållningsindustrin med hjälp av unik patentsökt teknik för trådlös dataöverföring som utvecklats av den kinesiska forskaren Zhongxia He.

Juryns motivering till vinsten lyder: ”En mycket väl genomarbetad affärsplan och en unik teknik som kan förändra en hel bransch. Vi spår en trådlös, spännande framtid och är övertygade om att detta kompetenta och drivna team kommer att utveckla idén till ett framgångsrikt företag med stor tillväxtpotential på en global marknad.”

Lagmedlemmarna i wyberry Technologies ser själva ljust på framtiden:
– Om 10 år är wyberry ett stort växande bolag, erkänt för innovation, hög prestanda och pålitlighet, säger Jens Kjellerup. Johan Wigelius fortsätter:
– Vi börjar i event- och underhållningsindustrin. Sedan kommer vi fortsätta in i massa andra marknader och det kommer bli fruktansvärt roligt!

Venture Cup Västs regionchef Sophia Ahlgren är nöjd med kvällen och påpekar att ingen är förlorare i Venture Cup.
– Det har varit en härlig kväll med glada människor och god stämning. Jag hoppas framförallt att alla tävlande går härifrån och känner sig som vinnare även om de inte fått tagit emot ett pris. Det är en stor bedrift att gå igenom hela juryprocessen och ta sig till regionfinalen. Nu ser jag verkligen fram emot Sverigefinalen.


Regionfinalens alla vinnare

Kategori Webb, Mjukvara & Media

BoDeal
Tävlande: Camilla Östberg, 30 år från Sundsvall.
Bostadsort: Göteborg

Sveriges nya annonsmarknad för bostadsrätter, köp och sälj utan mäklare. På BoDeal kan du samla hela din bostadsrättsaffär, du får tips och inspiration kring allt från annons till budgivning och avtal. Det har aldrig varit enklare att köpa och sälja själv.

Kategori Miljö & Energi

Aquafundia
Tävlande: Oskar Henriksson, 26 år från Skara.
Lärosäte: Göteborgs Universitet

Genom samodling av fisk och grönsaker kan vi för första gången ta in livsmedelsproduktion i staden. I staden utnyttjas befintliga resursflöden för att skapa världens effektivaste och mest hållbara produktion. Växthus byggs på hustak i centrala lägen och blir en integrerad del av staden och dess invånare.

Kategori Life Science & Teknik

wyberry Technologies
Tävlande: Jens Kjellerup, 28 år från Göteborg, Johan Wigelius, 27 år från Falun & Dzana Damjanovic, 23 år från Helsingborg.
Lärosäte: Chalmers

wyberry är baserat på en unik patentsökt teknik för trådlös dataöverföring som utvecklats på Chalmers av forskaren Zhongxia He. Tekniken möjliggör dataöverföring med 10 gigabit per sekund, alltså marknadsledande kapacitet och vi utvecklar nu en produkt för trådlös videoöverföring inom event och underhållningsindustrin. wyberry drivs av ett passionerat team och en oerhört engagerad forskare som tillsammans arbetar mot visionen att skapa ett växande bolag erkänt för innovation, hög prestanda och pålitlighet.


Kategori Människa & Samhälle

Bolagskompassen
Tävlande: Kristoffer Norén, 37 år från Göteborg.
Bostadsort: Göteborg

Bolagskompassen är en ekonomisk analysmodell som rankar samtliga svenska aktiebolag, snabbt ger en översiktsbild av ett företags ekonomi, inte ställer krav på ekonomiska förkunskaper och är mycket prisvärd! Bolagskompassen.se skall bli ett omtyckt och regelbundet använt webbverktyg främst avsett för ägare och ansvariga i mikro- och småföretag.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och stata företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 12 700 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll