Gå direkt till innehåll
Uppfinningar som löser logistiska problem inom vindkraftsindustrin bland de nominerade affärsidéerna i Venture Cup Nord

Pressmeddelande -

Uppfinningar som löser logistiska problem inom vindkraftsindustrin bland de nominerade affärsidéerna i Venture Cup Nord

Efter vårens spännande tävlingsprocess i Venture Cup Nord har nu åtta vassa affärsplaner nominerats till Regionfinal.  Den 16 maj på Södra Berget i Sundsvall kommer priser för 200 000 kronor att delas ut. Erigovis från Örnsköldsvik är en av de nominerade.

Erigovis från Örnsköldsvik med lagmedlemmarna Sten Wigert, Patrik von Ahn, Magnus Ödling och Roger Angerstig tävlar i kategorin Miljö & Energi. Erigovis avser att exploatera två patenterade uppfinningar som rör resande av tornkroppar och lyft av tunga komponenter till toppen av tornen vid byggande av vindkraftverk. Nu möter de TekoCirkeln från Sundsvall i kategorin Miljö & Energi och tillsammans med sex andra nominerade i resterande tre kategorier utgör de regionfinalens huvudnummer.

Det är stort intresse för vårens Regionfinal i Sundsvall. Platserna fylls på snabbt och närmare 150 personer förväntas närvara på Södra Berget i Sundsvall för att se när vinnarna presenteras. Det delas ut priser i fyra kategorier och 25 000 kronor delas ut till vinnarna i varje kategori. Ytterligare 100 000 kronor delas ut till det bästa bidraget av de fyra kategorivinnarna.

De fyra kategorierna som de nominerade tävlar i är Människa & Samhälle, Life Science & Teknik, Miljö & Energi samt Webb, Mjukvara & Media. De flesta inlämnade bidragen i vårens tävling var i kategorin Människa & Samhälle. 

- I vår kommer bidragen från flera olika branscher, vi har allt ifrån lokala turismidéer och konsumentprodukter till IT- och mjukvaruidéer och större lösningar inom miljö och energi. Det gläder mig att se att vi i Norrland har en sådan bredd på våra idéer, och framförallt att drivna entreprenörer väljer att ta sin idé från att bara vara en idé till att bli ett starkt affärskoncept, säger Lisa Braafnäs, tävlingsansvarig på Venture Cup Nord.

För mer information kontakta marknadsansvarig på Venture Cup Nord:
Angelica Westrin: 070-217 32 59, eller Maria Kärrlander: 070-618 30 94

Bilder och kontaktuppgifter till de nominerade finns.

Nominerade affärsplaner i Venture Cup Nord Regionfinal våren 2013:

Kategori: Miljö & energi
TekoCirkeln från Sundsvall

En av de nominerade är Khalil Koivisto från Sundsvall med sin affärsidé TekoCirkeln. Han tävlar om förstaplatsen i kategorin Miljö & Energi. TekoCirkeln kommer tillföra ett etiskt klädhandlande till Sundsvall genom återanvändning av kläder i form av ett klädbibliotek och klädbytesmarknad innehållande en designhörna. Visionen är att utöka verksamheten och skapa en ekologisk mötesplats med café, greenscreen studio, frisör/barberare och ett klädmärke. Denna modell planerar TekoCirkeln ta vidare som en franchise till andra städer. Vi ska också utveckla webbtjänster.

Lagmedlemmar: Khalil Koivisto


Erigovis från Örnsköldsvik
Erigovis avser att exploatera två patenterade uppfinningar som rör resande av tornkroppar och lyft av tunga komponenter till toppen av tornen vid byggande av vindkraftverk. Dessa uppfinningar bildar ett helhetskoncept som löser många av de logistiska problem som vindkraftsindustrin brottas med idag. De främsta fördelarna är att lyftkranar blir onödiga för att bygga vindkraftverk och att logistiken förenklas avsevärt.

Lagmedlemmar: Sten Wigert, Patrik von Ahn, Magnus Ödling, Roger Angerstig

Kategori: Webb, Mjukvara & Media
IDQ.se från Örnsköldsvik
IDQ.se verkar inom IT-området med affärsidén att utveckla och sälja intuitiva och pedagogiskt uppbyggda databasverktyg. Målsättningen är att göra det enklare och roligare att lära sig och arbeta med databaser. Vår vision är att utveckla marknadsledande databasverktyg med överlägsen användarvänlighet som tilltalar såväl noviser som experter.

Lagmedlemmar: Alexander Ögren och Steve Widinghoff

Content Central från UmeåContent Central skall med unik webbaserad tjänst erbjuda medier ett brett utbud av kvalitativt redaktionellt material till en låg kostnad samtidigt som innehållsleverantörerna får maximal ersättning genom möjlig publicering i flera kanaler.

Lagmedlemmar: Joachim Ljungquist

Kategori: Life Science & Teknik
Dicom Port från Umeå
Det saknas enkla och säkra sätt att rensa bort en patients identitet från t.ex. röntgenbilder, så att de kan användas för undervisning och läkemedelsforskning. Dicom Port har en produkt integrerad med sjukhusets IT-system, som med ett musklick av-identifierar bilder och sparar dem på en USB-sticka.

Lagmedlemmar: Jan Axelsson

Bättre Liv från Gammelstad
Alla blir äldre, kanske innan dess hamnar vi i sjukdom eller olycka som begränsar vår självständighet och förmåga att leva det liv vi är van vid. Bättre Liv aktiverar och stödjer dem som har svårt att behålla sitt sociala nätverk och aktiviteter. Vi tycker att alla har rätt till kontroll över sitt eget liv. Ett bättre liv helt enkelt.

Lagmedlemmar: Gunilla Rubin
 

Kategori: Människa & Samhälle
Personalexperten från Umeå
Vi riktar våra tjänster främst till små- och medelstora företag som inte har råd med en egen HR-funktion. Vi hjälper dem att skapa förutsättningarna att utveckla företaget vidare genom vår expertis gällande personalområdet. Förutom HR-tjänster erbjuder vi även coachning och utbildning, allt för att kunna ge företag de bästa förutsättningarna att lyckas.

Lagmedlemmar: Eva-Marie Åslin och Desireé Rova


YourCupOfTea från UmeåNu är det slut på irritationen över tesilar som inte sluter tätt och som är krångliga att fylla och diska. Med ett enkelt grepp kan du med vår designade tesil fylla, försluta och stoppa ner den i koppen. Du kan istället ägna dig åt att njuta av en skön stund med en god kopp te.

Lagmedlemmar: Ebba Eriksson, Ida Brännström och Elin Hultqvist

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Årligen delar vi ut 1,8 miljoner svenska kronor till nytänkande affärsidéer och entreprenörer med syftet att bidra till en hållbar svensk tillväxt. Vem som helst kan tävla i Venture Cup då vi premierar alla typer av affärsidéer som kan påvisa långsiktig och hållbar tillväxt med påvisad efterfrågan från kund. I Venture Cup kan du tävla i följande kategorier; Miljö & Energi, Människa & Samhälle, Life Science & Teknik samt Webb, Mjukvara & Media. Du väljer själv vilken kategori du vill tävla i, de är så pass breda att inga idéer utesluts ur tävlingen.

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt