Gå direkt till innehåll
Växthus på innerstadens hustak och ett nytt sätt att sälja sin lägenhet bland de nominerade affärsidéerna i Venture Cup Väst

Pressmeddelande -

Växthus på innerstadens hustak och ett nytt sätt att sälja sin lägenhet bland de nominerade affärsidéerna i Venture Cup Väst

Efter en stor omorganisation i tävlingen står åtta nominerade bidrag äntligen klara att tävla i Venture Cup Västs regionfinal den 16 maj på Clarion Hotel Post i Göteborg. I det nya konceptet finner vi fyra kategorier som ska göra tävlingsprocessen mer rättvis och som motverkar att spritt skilda affärsområden ställs mot varandra. De bästa idéerna har nu vaskats fram och flera nytänkande idéer är nominerade.

De fyra kategorierna som de nominerade tävlar i är Människa & Samhälle, Life Science & Teknik, Miljö & Energi samt Webb, Mjukvara & Media. Samtidigt som tävlingen förändrats kunde vissa tendenser återses från förra årets tävling. Trenden av ett stort antal inlämnade idéer inom IT- och mjukvarubranschen de senaste åren håller i sig med många nytänkande appar och digitala lösningar som lämnats in.

-  Vi kan återigen se en trend av appar och digitala lösningar inom alla typer av områden. Jag tror att många tänker ett steg till och hittar nya affärsmodeller. Detta är inte konstigt då det ligger i tiden och användningen av smartphones bara ökar. Många av affärsidéerna härstammar även från vardagsproblem som drivna entreprenörer bestämmer sig för att lösa, säger Jimmy Antonsson, tävlingsansvarig på Venture Cup Väst.

En av de nominerade är Camilla Östberg och hennes affärsidé BoDeal, som trots att hon har en bebis på väg i dagarna kämpar om förstaplatsen i kategorin Webb, Mjukvara & Media.  
- Jag som är gravid och är beräknad att föda när som helst är ju ett levande bevis på att det går att lyckas om man verkligen tror på sin idé. Att bli nominerad är en bekräftelse på att idén är grym. Jag tror ju stenhårt på den, men att bara få den här klappen på axeln som säger att andra också tror på den är fantastiskt, säger hon.

Nu möter hon företaget Meal Jungle i deras kategori och tillsammans med sex andra nominerade i resterande tre kategorier utgör de regionfinalens huvudnummer. Årets evenemang blev fullbokat rekordsnabbt. Efter endast 24 timmar var över hälften av regionfinalens platser reserverade och det dröjde inte länge förrän reservlistan sträckte sig lång.

De åtta nominerade

Nedan följer en beskrivning av de åtta idéer som tagit sig längst i Venture Cup. För mer information, kontakta Ann Svensson, PR-ansvarig på Venture Cup Väst. 0761-015991


Nominerade affärsplaner i Venture Cup Väst 2013:


Tävlingskategori: Miljö & energi

FlowGoLow

Tävlande: Oskar Kurtti, 27 år från Skövde & Jonas Halili, 25 år från Trelleborg.

Lärosäte: Högskolan i Halmstad

FlowGoLow är en konsumentprodukt för energieffektivisering, kontroll och statistik över elförbrukningen i hemmet. Produkten som är utformad som ett grenuttag ger dig förmågan att var du än befinner dig eliminera onödig elförbrukning, ställa timer på enskilda uttag samt möjligheten att dra fördel av elprisets variationer. Detta ger dig mer pengar i plånboken samtidigt som du bidrar till en bättre miljö."

Aquafundia

Tävlande: Oskar Henriksson, 26 år från Skara.

Lärosäte: Göteborgs Universitet

Genom samodling av fisk och grönsaker kan vi för första gången ta in livsmedelsproduktion i staden. I staden utnyttjas befintliga resursflöden för att skapa världens effektivaste och mest hållbara produktion. Växthus byggs på hustak i centrala lägen och blir en integrerad del av staden och dess invånare.


Tävlingskategori: Life Science & Teknik

iliod therapeutics

Tävlande: Andreas Gerward, 25 år från Malmö & Julia Fransson, 26 år från Karlshamn.

Lärosäte: Chalmers/GU

iliod therapeutics utvecklar ett biologiskt läkemedel mot lokala infektioner, specifikt varbölder. Läkemedlet förstärker kroppens eget immunförsvar och erbjuder ett alternativ till de kirurgiska ingrepp som utförs idag. Vi på iliod strävar efter att ge patienter en bättre behandling och samtidigt hjälpa vården att minska sina kostnader.

wyberry Technologies

Tävlande: Jens Kjellerup, 28 år från Göteborg, Johan Wigelius, 27 år från Falun & Dzana Damjanovic, 23 år från Helsingborg.

Lärosäte: Chalmers

wyberry är baserat på en unik patentsökt teknik för trådlös dataöverföring som utvecklats på Chalmers av forskaren Zhongxia He. Tekniken möjliggör dataöverföring med 10 gigabit per sekund, alltså marknadsledande kapacitet och vi utvecklar nu en produkt för trådlös videoöverföring inom event och underhållningsindustrin. wyberry drivs av ett passionerat team och en oerhört engagerad forskare som tillsammans arbetar mot visionen att skapa ett växande bolag erkänt för innovation, hög prestanda och pålitlighet.


Tävlingskategori: Webb, Mjukvara & Media

BoDeal

Tävlande: Camilla Östberg, 30 år från Sundsvall.

Bostadsort: Göteborg

Sveriges nya annonsmarknad för bostadsrätter, köp och sälj utan mäklare. På BoDeal kan du samla hela din bostadsrättsaffär, du får tips och inspiration kring allt från annons till budgivning och avtal. Det har aldrig varit enklare att köpa och sälja själv.

Meal Jungle

Tävlande: Johan Zaya 26 år från Irak, Pontus Sahlberg 24 år från Lilla Edet, Daniel Koning 25år från Göteborg & Johan Karlsson 25 år från Jonsered.

Lärosäte: Chalmers

Meal Jungle är en webb- och mobilbaserad applikation som hjälper användare att utforska mat och restauranger beroende på var de befinner sig. Med applikationen kan du söka efter, navigera till, eller rekommendera matställen. Dela dina matupplevelser med dina vänner, skapa lunch- och middagsgrupper och ta del av exklusiva erbjudanden.


Tävlingskategori: Människa & Samhälle


Bolagskompassen  

Tävlande: Kristoffer Norén, 37 år från Göteborg.

Bostadsort: Göteborg

Bolagskompassen är en ekonomisk analysmodell som rankar samtliga svenska aktiebolag, snabbt ger en översiktsbild av ett företags ekonomi, inte ställer krav på ekonomiska förkunskaper och är mycket prisvärd! Bolagskompassen.se skall bli ett omtyckt och regelbundet använt webbverktyg främst avsett för ägare och ansvariga i mikro- och småföretag.

P-dator

Tävlande: Klara Vogel, 23 år från Bengtsfors & Maria Näslund, 22 år från Göteborg.

Lärosäte: Handelshögskolan i Göteborg

P-datorn är en säker hormonfri preventivmetod som är lätt att använda. Vi vill bidra till en lyckligare, friare kvinna, fri från onödiga biverkningar. Visionen är att bli en global distributör och marknadsförare av p-datorn. Med en produkt vi tror på, som kan förbättra livskvalitén för miljontals kvinnor ser vi p-datorn som ett självklart preventivmedelsval.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och stata företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt